Siirry suoraan sisältöön

Informaatio-oikeusLaajuus (3 op)

Tunnus: HL00CA78

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Juntunen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson suoritettuasi tunnet omassa työssäsi tietosuojaan liittyvät pelisäännöt sekä tarvittaessa pystyt opastamaan muitakin työyhteisössä ottamaan huomioon yksityisyyden suojaan liittyvät seikat.


Opintojakson osaamiset
Ennakoiva kehittäminen
Opiskelija osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden.
Työelämässä toimiminen
Opiskelija hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelija hallitsee tiedolla johtamisen päätöksenteon tukena.
Eettisyys
Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Opintojakson osaamistavoite
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet. Osaat hakea informaatio-oikeuteen liittyvää normistoa. Ymmärrät erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen.Ymmärrät tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmia.

Sisältö

Yksityisyyden suoja työsuhteessa ja henkilötietojen suoja
Tietoturvallisuus
Tekijänoikeus
OIkeuskäytäntö

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet. Osaat hakea informaatio-oikeuteen liittyvää normistoa. Ymmärrät erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen. Ymmärrät tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmia.

Tyydyttävä 2
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Ymmärrät yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet. Osaat käyttää informaatio- oikeuden normistoa ja soveltaa niitä tehtävissäsi.
Tunnistat erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen. Tunnistat tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Osaat yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet sekä viranomaisen ohjeistuksen. Osaat käyttää informaatio- oikeuden normistoa ja soveltaa niitä tehtävissäsi. Osaat analysoida erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen ja tunnet niihin liittyvät suojauskeinot. Pystyt esittämään tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmiin ratkaisuja.

Kiitettävä 4
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Hallitset käytännössä yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet sekä viranomaisen ohjeistuksen. Hallitset informaatio- oikeuden normiston ja sen soveltamisen tehtävissäsi. Osaat analysoida erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen ja ymmärrät niihin liittyvät suojauskeinot. Pystyt kehittämään ratkaisuja tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeuksia säätelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Hallitset käytännössä yksityisyyden suojaa, sähköistä asiointia ja tekijänoikeutta koskevat peruskäsitteet sekä viranomaisen ohjeistuksen. Hallitset informaatio- oikeuden normiston ja sen soveltamisen tehtävissäsi. Osaat analysoida erilaisia riskejä yksityisyyden suojaan liittyen ja osaat laatia niihin liittyvät suojauskeinot. Pystyt ratkaisemaan tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeusongelmiin liittyviä kysymyksiä.

Oppimateriaalit

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö, Suositeltavat verkkokirjat on
Neuvonen, R. 2019. Viestintä- ja informaatio-oikeuden perusteet. Helsinki. Kauppakamari.
Neuvonen, R. 2014. Yksityisyyden suoja Suomessa. Helsinki. Helsingin kamari Oy. Verkkoaineistoa.
Nyyssölä, M. 2014. Yksityisyyden suoja työsuhteessa. Helsinki. Talentum Media.
Järvinen, P. 2012. Arjen tietoturva: vikit & ratkaisut. Jyväskylä. Docendo.
Harenko, K., Niiranen, V. & Tarkela, P. 2016. Tekijänoikeus. Helsinki. Talentum Media.