Siirry suoraan sisältöön

Varallisuus- ja kiinteistöoikeusLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA79

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Juntunen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Varallisuus- ja kiinteistöoikeus oppiaineena antaa sinulle hyvät perustiedot velvoitteista ja kiinteään omaisuuteen liittyvästä lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä. Tätä osaamista tarvitset toimiessasi esim. pankkisektorilla tai kiinteistönvälittäjänä.

Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen
Opiskelija arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Eettisyys
Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
Työelämässä toimiminen
Opiskelija hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.


Opintojakson osaamistavoite
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Ymmärrät velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Tiedät velka- ja vakuusjärjestelyyn sekä kiinteistönkauppaan liittyvät pääsäännöt.

Sisältö

Velka, velan kuittaus ja vanheneminen
Vakuusjärjestelyt
Kiinteistön kauppa
Lainhuuto ja kiinnitys
Oikeuskäytäntö

Esitietovaatimukset

Suomen oikeusjärjestelmä ja –järjestys
Oikeustoimi ja oikeustoimikelpoisuus
Sopimuksen syntyminen ja päättyminen
Sopimusten muoto, sisältö ja tulkinta
Oikeuskäytäntö

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Ymmärrät velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Tiedät velka- ja vakuusjärjestelyyn sekä kiinteistönkauppaan liittyvät pääsäännöt.

Tyydyttävä 2
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa. Pystyt kertomaan velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen eri osapuolten kannalta. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat. Tiedät velka- ja vakuusjärjestelyyn sekä kiinteistönkauppaan liittyvät pääsäännöt.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa.
Hallitset velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen eri osapuolten kannalta ja osaat tuoda sen esiin tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti. Osaat laatia velkakirjoja sekä kiinteistön kauppakirjan.

Kiitettävä 4
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa. Hallitset velka- ja vakuusjärjestelyt sekä kiinteistönkaupan käytännössä ja osaat tuoda sen esiin tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti. Osaat laatia velkakirjoja sekä kiinteistön kauppakirjan muotomääräyksiä noudattaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa. Hallitset velka- ja vakuusjärjestelyt sekä kiinteistönkaupan käytännössä ja osaat tuoda sen esiin tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti ja osaat analysoida tapausta monipuolisesti sekä osoitat omaavasi ongelmakeskeistä ratkaisukykyä. Osaat laatia velkakirjoja sekä kiinteistön kauppakirjan muotomääräyksiä noudattaen.

Oppimateriaalit

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö, Suositeltava kirjallisuus:
Saarnilehto, A., Annola, V., Hemmo, M., Karhu, J., Kartio, L., Tammi-Salminen, E., Tolonen, J., Tuomisto, J. & Viljanen, M. 2004. Varallisuusoikeus. Helsinki. WSOYPro.
Kaisto, J, & Lohi, T. 2013. Johdatus varallisuusoikeuteen. Helsinki. Talentum Media.
Kasso, M. 2014. Kiinteistön kauppa ja omistaminen. Helsinki. Talentum.