Siirry suoraan sisältöön

Osaamisen johtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CB04

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Maija Haaranen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson tarkoituksena on antaa valmiuksia osaamisen johtamisen strategialähtöiseen kehittämiseen ja osaamisen johtamisen rakenteiden ja työkalujen luomiseen. Opiskelija osaa kartoittaa organisaation osaamisen nykytilaa ja määritellä osaamistavoitteita. Opiskelija osaa nimetä osaamisen kehittämistarpeita, -toimenpiteitä ja työkaluja sekä toteuttaa kehittämistä käytännössä.

Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen: Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen: Opiskelija ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.
Ennakoiva kehittäminen: Opiskelija osaa työskennellä projekteissa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa.

Opintojakson osaamistavoite
Tunnistat osaamisen johtamisen yhteyden strategiaan, tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja organisaation tuloksellisuuteen. Osaat laatia organisaation osaamiskartoituksen, sen pohjalta tunnistaa osaamisvajeet ja laatia osaamisen kehittämissuunnitelman organisaatiokohtaisesti. Osaat toteuttaa motivoivan kehityskeskustelun, nimetä sopivia osaamisen kehittämisen menetelmiä ja analysoida osaamisen johtamista. Ymmärrät ketterän oppimisen ja teknologian hyödyntämisen merkityksen osaamisen johtamisessa ja nopeasti muuttuvassa työelämässä.

Sisältö

Osaamisen johtamisen systeemi
Työelämän muutossuunnat
Strategialähtöinen osaamisen johtaminen
Oppimiskulttuuri ja ketterä oppiminen
Osaamiskartoitus
Osaamisen kehittäminen ja kehittämismenetelmät
Kehityskeskustelut osana osaamisen johtamista

Esitietovaatimukset

Henkilöstöjohtamisen käsitteiden ja teorioiden sekä HR-prosessien tunteminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1

Tunnistat osaamisen johtamisen yhteyden strategiaan, tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja organisaation tuloksellisuuteen. Tunnistat osaamiskartoituksen ja kehityskeskustelun työkaluna sekä osaamisen kehittämisen merkityksen. Tunnistat ketterän oppimisen ja teknologian hyödyntämisen merkityksen osaamisen johtamisessa ja nopeasti muuttuvassa työelämässä. Osaat ottaa vastuuta omasta toiminnastasi ja ottaa toiset huomioon sekä arvioida oppimaasi. Raportointisi on johdonmukaista, mutta sisältää jonkin verran puutteita kielen ja raportointiohjeistuksen osalta. Annettujen aikataulujen puitteissa toimiminen vaatii kehittymistä.


Tyydyttävä 2

Tunnet osaamisen johtamisen yhteyden strategiaan, tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja organisaation tuloksellisuuteen. Osaat laatia osaamiskartoituksen, tunnistaa osaamisvajeita ja laatia suunnitelman osaamisen kehittämiseen. Tunnet kehityskeskustelun, osaamisen johtamisen ja kehittämisen merkityksen. Tunnet ketterän oppimisen ja teknologian hyödyntämisen merkityksen osaamisen johtamisessa ja nopeasti muuttuvassa työelämässä. Osaat ottaa vastuuta omasta toiminnastasi, ottaa toiset huomioon ja arvioida oppimaasi. Raportointisi on johdonmukaista, mutta sisältää vähäisiä puutteita kielen ja raportointiohjeistuksen osalta. Annettujen aikataulujen puitteissa toimiminen vaatii kehittymistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3

Ymmärrät osaamisen johtamisen perusperiaatteet sekä yhteyden strategiaan, työelämämuutoksiin, tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja organisaation tuloksellisuuteen. Osaat laatia osaamiskartoituksen, analysoida osaamisvajeita ja laatia suunnitelman osaamisen kehittämiseksi. Osaat toteuttaa kehityskeskustelun, nimetä osaamisen kehittämisen menetelmiä ja arvioida osaamisen johtamista. Osaat ottaa vastuuta omasta toiminnastasi ja jakaa oppimaasi toisille. Raportointisi on johdonmukaista, perusteltua ja raportointiohjeistuksen mukaista, mutta sisältää satunnaisia virheitä. Osaat toimia annettujen aikataulujen puitteissa.


Kiitettävä 4

Hallitset osaamisen johtamisen yhteyden strategiaan, työelämämuutoksiin, tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja organisaation tuloksellisuuteen. Osaat laatia organisaation osaamiskartoituksen, sen pohjalta kriittisesti tunnistaa osaamisvajeet ja laatia osaamisen kehittämissuunnitelman organisaatiokohtaisesti. Osaat toteuttaa kehityskeskustelun, nimetä osaamisen kehittämisen menetelmiä ja arvioida osaamisen johtamista. Ymmärrät ketterän oppimisen ja teknologian hyödyntämisen merkityksen osaamisen johtamisessa. Osaat ottaa vastuuta omasta toiminnastasi, ottaa toiset huomioon ja arvioida oppimaasi. Raportointisi on johdonmukaista, vakuuttavaa ja noudattaa raportointiohjeistusta. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5

Hallitset osaamisen johtamisen kokonaisuuden ja yhteyden strategiaan, työelämämuutoksiin, tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja organisaation tuloksellisuuteen. Hallitset osaamiskartoitusprosessin, osaat analysoida osaamisvajeet kriittisesti ja laatia osaamisen kehittämissuunnitelman sopivin menetelmin. Osaat nivoa kehityskeskustelukäytännöt osaamisen johtamisen prosessiin, toteuttaa kehityskeskustelun, nimetä osaamisen kehittämisen menetelmiä ja analysoida osaamisen johtamista. Ymmärrät ketterän oppimisen ja teknologian hyödyntämisen merkityksen osaamisen johtamisessa ja nopeasti muuttuvassa työelämässä. Osaat ottaa vastuuta omasta toiminnastasi ja ottaa toiset huomioon sekä arvioida kriittisesti oppimaasi. Raportointisi on johdonmukaista, vakuuttavaa ja noudattaa raportointiohjeistusta. Osaat toimia vastuullisesti annettujen aikataulujen puitteissa.