Siirry suoraan sisältöön

ArvonlisäverotusLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA64

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Sanna Niemi,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson käytyäsi pystyt hoitamaan arvonlisäverollisia kirjanpitotehtäviä.

Opintojakson osaamiset:
Liiketoimintaosaaminen: Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen: osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Eettisyys: kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Opintojakson osaamistavoite:
Tällä opintojaksolla perehdyt arvonlisäverotuksen keskeisimpiin kysymyksiin. Tunnet arvonlisäverotusta määrittelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Ymmärrät arvonlisäverotuksen peruskäsitteet. Tiedät miten EU:n arvonlisäverojärjestelmä toimii. Osaat hoitaa tavanomaiset kirjanpidon yhteydessä ilmenevät arvonlisäverokysymykset.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään verojärjestelmä EU:n tasolla, arvonlisäverovelvollisuus, verollinen myynti sekä näihin liittyvät poikkeukset, oma käyttö, veron peruste, verokannat, vähennettävä vero ja siihen liittyvät poikkeukset, arvonlisäverotuksen erityiskysymyksiä sekä yhteisökaupan, ulkomaankaupan ja palvelukaupan arvonlisäverotus. Lisäksi käydään läpi rekisteröintiin, veron laskentaan, kirjauksiin, raportointiin, maksuunpanoon sekä viranomaisyhteistyöhön liittyviä asioita.

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1 
Tunnet arvonlisäverotusta määrittelevän lainsäädännön ja ohjeistukset. Ymmärrät arvonlisäverotuksen peruskäsitteet. Tiedät miten arvonlisäverojärjestelmä toimii. Osaat hoitaa tavanomaiset kirjanpidon yhteydessä ilmenevät arvonlisäverokysymykset ohjeistettuna.

Tyydyttävä 2
Tunnet arvonlisäverotusta määrittelevän lainsäädännön ja ohjeistukset ja osaat soveltaa näitä erilaisissa arvonlisäverotuksen tilanteissa. Ymmärrät arvonlisäverotuksen peruskäsitteet ja erotat arvonlisäverotuksen perustilanteet erityiskysymyksistä. Tiedät miten arvonlisäverojärjestelmä toimii. Osaat hoitaa tavanomaiset kirjanpidon yhteydessä ilmenevät arvonlisäverokysymykset ohjeistettuna ja hakea veroneuvontaa tarvittaessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3 
Tunnet arvonlisäverotusta määrittelevän lainsäädännön ja ohjeistukset ja osaat soveltaa näitä erilaisissa arvonlisäverotuksen tilanteissa. Osaat analysoida erilaisia arvonlisäverotuksen kysymyksiä. Tiedät miten arvonlisäverojärjestelmä toimii ja osaat itsenäisesti hakea ratkaisuja verokysymyksiin. Osaat hoitaa vaativatkin kirjanpidon yhteydessä ilmenevät arvonlisäverokysymykset ja hakea veroneuvontaa tarvittaessa.

Kiitettävä 4 
Tunnet arvonlisäverotusta määrittelevän lainsäädännön ja ohjeistukset ja osaat soveltaa näitä erilaisissa arvonlisäverotuksen tilanteissa. Osaat analysoida erilaisia arvonlisäverotuksen kysymyksiä ja arvioida eri ratkaisujen verovaikutuksia. Tiedät miten arvonlisäverojärjestelmä toimii ja osaat itsenäisesti hakea ratkaisuja verokysymyksiin. Osaat hoitaa vaativatkin yrityksen arvonlisäverokysymykset ja tiedät mistä veroneuvontaa on saatavissa. Pysyt ohjaamaan muita arvonlisäverokysymyksissä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet arvonlisäverotusta määrittelevän lainsäädännön ja ohjeistukset kattavasti ja osaat soveltaa näitä erilaisissa arvonlisäverotuksen tilanteissa. Osaat analysoida erilaisia arvonlisäverotuksen kysymyksiä ja arvioida eri ratkaisujen verovaikutuksia. Tiedät miten arvonlisäverojärjestelmä toimii ja osaat itsenäisesti hakea ratkaisuja verokysymyksiin. Osaat hoitaa vaativatkin yrityksen arvonlisäverokysymykset ja tiedät mistä veroneuvontaa on saatavissa. Pystyt vastaamaan arvonlisäverotuksen oikeellisuudesta eri sidosryhmille.