Siirry suoraan sisältöön

Pankki- ja vakuutusliiketoimintaLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA57

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kirsi Marjakoski,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson suoritettuasi tunnistat ja osaat luetella finanssialan keskeisiä toimijoita ja tulevaisuudennäkymiä. Pystyt antamaan esimerkkejä alaa säätelevästä lainsäädännöstä ja sen valvonnasta. Ymmärrät pankki- ja vakuutusliiketoiminnan keskeiset käsitteet, ansaintalogiikan, tuloksenmuodostumisen ja liiketoimintaympäristön. Tunnet pankkien ja vakuutusyhtiöiden keskeiset toiminnot, työtehtävät sekä tuotteet.

Liiketoimintaosaaminen: Opiskelijalla on laaja-alainen käsitys pankki- ja vakuutusliiketoiminnasta sekä hänellä on keskeiset tiedot fInanssialaan liittyvästä lainsäädännöstä ja regulaatiosta. Opiskelijalla on vähintään aloittelijan edellytykset finanssialan käytännön työtehtäviin.
Työelämässä toimiminen: Opiskelija ymmärtää muuttuvan työelämän kompleksisuuden ja omaa resilienssiä muuttuvissa työelämän tilanteissa.

Opintojakson osaamistavoite
Tunnistat ja osaat luetella finanssialan keskeisiä toimijoita ja tulevaisuudennäkymiä. Pystyt antamaan esimerkkejä alaa säätelevästä lainsäädännöstä ja sen valvonnasta. Ymmärrät pankki- ja vakuutusliiketoiminnan keskeiset käsitteet, ansaintalogiikan, tuloksenmuodostumisen ja liiketoimintaympäristön. Tunnet pankkien ja vakuutusyhtiöiden keskeiset toiminnot, työtehtävät sekä tuotteet. Otat vastuun omasta työstäsi ja noudatat annettuja aikatauluja.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään toimialaa ohjaava lainsäädäntö, hyvä pankkitapa, pankin talous ja kannattavuus, pankkipalvelujen myyntityö, maksuvälineet ja järjestelmät, rahoitus sekä omaisuudenhoito- ja sijoituspalvelut. Vakuuttaminen liiketoimintana, vakuutussopimusten merkitys, hyvä vakuutustapa ja vakuuttamisen eettiset periaatteet, vakuuttamiseen liittyvä lainsäädäntö, vakuutuslaitostyypit, vakuutusten markkinointi ja asiakaspalvelu sekä vakuutustuotteet ja sopimukset.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat ja osaat luetella finanssialan keskeisiä toimijoita ja tulevaisuudennäkymiä. Pystyt antamaan esimerkkejä alaa säätelevästä lainsäädännöstä ja sen valvonnasta. Ymmärrät pankki- ja vakuutusliiketoiminnan keskeiset käsitteet, ansaintalogiikan, tuloksenmuodostumisen ja liiketoimintaympäristön. Tunnet pankkien ja vakuutusyhtiöiden keskeiset toiminnot, työtehtävät sekä tuotteet. Otat vastuun omasta työstäsi ja noudatat annettuja aikatauluja.

Tyydyttävä 2
Tiedät ja osaat luetella finanssialan keskeisiä toimijoita ja tulevaisuudennäkymiä ja kyvykkyyksiä. Pystyt läpikäymään alaa säätelevää lainsäädäntöä ja kertoa sen valvonnasta. Tiedät ja pystyt kuvaamaan pankki- ja vakuutusliiketoiminnan keskeisiä käsitteitä, ansaintalogiikkaa, tuloksenmuodostumia ja liiketoimintaympäristöä. Tiedät pankkien ja pankkien ja vakuutusyhtiöiden keskeiset toiminnot, työtehtävät sekä tuotteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Hallitset finanssialan kokonaisuuden, sen keskeiset toimijat ja tunnistat toimijoiden rooleja kokonaisuudessa. Pystyt antamaan esimerkkejä finanssialan historian vaikutuksista nykypäivän pankki- ja vakuutusliiketoiminnassa. Määrittelet pankki- ja vakuutustoiminnan keskeiset käsitteet teoriaan pohjautuen ja hyödynnät monipuolisesti erilaisia tietolähteitä kuvatessasi eri toimijoiden ansaintalogiikkaa, tuloksenmuodostusta ja muutoksia liiketoimintaympäristössä. Tiedät pankkien ja vakuutusyhtiöiden keskeiset toiminnot, työtehtävät sekä tuotteet ja pystyt analysoimaan ja soveltamaan tätä tietoa perustasolla käytännön ongelmia ratkaistaessa.

Kiitettävä 4
Pystyt määrittelemään finanssialan keskeiset toimijat, heidän roolinsa sekä toimialan lainsäädännön, muutostrendit ja tulevaisuudennäkymät. Pystyt arvioimaan finanssialan historian vaikutuksia nykypäivän pankki- ja vakuutustoiminnassa. Aihealueiden teemojen ja käsitteiden hallinnassa tukeudut monipuolisesti ajankohtaisiin tietolähteisiin. Toimialan tarkastelusi on kriittistä, analysoivaa ja aktiivisesti keskustelevaa, Osaat kertoa kuinka pankin ja vakuutusyhtiön tulos muodostuu ja analysoida toimialan muutosten vaikutuksia yksittäisen toimijan kannattavuuteen. Hallitset pankin ja vakuutusyhtiön keskeiset toiminnot ja tuotteet, ja pystyt soveltamaan tätä tietoa hyvin perustellen käytännön ongelmia analysoidessasi ja ratkaistessasi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Seuraat aktiivisesti finanssitoimialan ilmiöitä, lainsäädännön kehitystä sekä keskeisiä toimijoita. Aihealueen keskeisten teemojen ja käsitteiden hallinta on jäsentynyttä, kriittistä ja vakuuttavaa, ja kerrot niistä monipuoliseen teoreettiseen lähdemateriaaliin tukeutuen sekä reflektoivalla otteella. Pystyt rakentamaan ja suosittelemaan erilaisia ratkaisumalleja pankin ja vakuutusyhtiöiden tarjoamien tuotteiden pohjalta sekä ennakoimaan tulevaisuuden uusia toimialan ansaintamalleja.