Siirry suoraan sisältöön

Kirjanpito 2Laajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA66

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Sanna Niemi,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Opintojakson käytyäsi osaat laatia itsenäisesti valmistusyrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen ja tiedät miten erilaiset rahoitusvaihtoehdot kirjataan.

Opintojakson osaamiset:
Liiketoimintaosaaminen: Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen: osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Työelämässä toimiminen: hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
Eettisyys:  kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti


Opintojakson osaamistavoite:
Tällä opintojaksolla syvennät osaamista kirjanpidon erityistapauksista. Opintojakson suoritettuasi osaat tilinpäätössuunnittelun, jaksottamisen ja arvonlisäverotuksen erityiskysymysten kirjausvaihtoehdot ja hallitset osakeyhtiön oman pääoman ja varojenjaon kirjaustekniikat. Osaat laatia valmistusyrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Saat opintojakson tavoitteiden mukaiset opintojaksolla käytettävien taloushallinnon ohjelmistojen käyttötaidot.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään erityiskysymyksiä mm. seuraavien aiheiden osalta: vaihto-omaisuuden arvostus- ja tuloutusperiaatteet, rahoituskirjaukset, yhteisöjen oman pääoman muutoskirjaukset ja varojenjako sekä tilinpäätössuunnittelun ja arvonlisäverotuksen kirjaukset sekä niiden vaikutukset tilinpäätöksen informaatioon

Esitietovaatimukset

Kirjanpidon perusteet, liiketapahtumien tavanomaiset erilliskysymykset, yritysmuodot ja kirjanpito, tilinpäätöksen laatiminen ja sisältö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1 
Muistat ja tunnistat tärkeimmät erilliskysymykset ja niiden vaatimat kirjaukset. Osaat tavallisimpien rahoituksen, jaksottamisen ja voitonjaon erityiskysymysten kirjaamisen.

Tyydyttävä 2
Osaat ohjattuna laatia lähes virheettömän liiketapahtumiin perustuvan valmistusyrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Osaat vaativien rahoituksen, jaksottamisen ja voitonjaon erityiskysymysten kirjaamisen pääkohdittain.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3 
Tiedät hyvän kirjanpitotavan mukaiset valmistusyrityksen, rahoituksen ja pääoman muutosten kirjausten vaikutukset tilinpäätökseen. Osaat laatia valmistusyrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen pääkohdittain. Osaat vaativien rahoituksen, jaksottamisen ja voitonjaon erityiskysymysten kirjaamisen keskeisiltä osin.

Kiitettävä 4 
Osaat itsenäisesti ja vastuullisesti laatia lähes virheettömän valmistusyrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Osaat vaativien rahoituksen, jaksottamisen ja voitonjaon erityiskysymysten kirjaamisen keskeiset osat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet ja osaat kriittisesti lainsäädännön puitteissa ja hyvän kirjanpitotavan mukaisesti arvioida valmistusyrityksen, rahoituskirjausten ja oman pääoman kirjausten vaikutuksen tilinpäätökselle asetettuihin tavoitteisiin. Osaat itsenäisesti ja vastuullisesti laatia virheettömän valmistusyrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Osaat vaativien rahoituksen, jaksottamisen, arvonlisäverotuksen ja voitonjaon erityiskysymysten kirjaamisen.