Siirry suoraan sisältöön

Johdon laskentatoimi 1Laajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA71

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hanna Karhu,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Tällä opintojaksolla perehdyt erilaisiin johdon laskentatoimen menetelmiin. Opintojakson tarkoituksena on, että tunnet johdon laskentatoimen ja kustannuslaskennan peruskäsitteet ja yritysten sisäisen laskennan tarpeet. Ymmärrät kustannusten jakamisen periaatteita sekä arvioit kustannusten merkitystä erilaisissa päätöksentekotilanteissa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Opintojakson osaamiset
Ennakoiva kehittäminen - Opiskelija osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden.
Työelämässä toimiminen - Opiskelija hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
Liiketoimintaosaaminen - Opiskelija hallitsee tiedolla johtamisen päätöksenteon tukena.

Opintojakson osaamistavoite
Ymmärrät johdon laskentatoimen merkityksen liiketoiminnan ohjaamisessa ja tuotat laskelmia yrityksen sisäiseen käyttöön johdon päätöksenteon tueksi. Opintojakson aikana sovellat teoreettisia käsitteitä käytännön esimerkkien avulla ja kehität laskentataitojasi, kuten esimerkiksi käytät erilaisia laskentamalleja ja menetelmiä yrityksen taloudellisen tilanteen arvioimiseen ja tulevaisuuden ennustamiseen. Tarkastelet ja analysoit liiketoimintaan liittyviä prosesseja ja esität niihin kehitysehdotuksia.

Sisältö

Opintojakson tavoitteena on antaa sinulle perustiedot kustannuslaskennasta ja sen eri menetelmistä. Opintojaksolla käsitellään kustannuslaskennan teoriaa ja käytäntöjä sekä erilaisia kustannuslaskentamenetelmiä ja -järjestelmiä. Perehdyt kustannuslajien, -paikkojen ja suoritekohtaisen laskennan käsitteisiin ja sovellat niitä käytännön esimerkkeihin. Lisäksi kurssilla tutustutaan prosessien hallintaan ja digitalisaatioon sekä automatisoinnin merkitykseen liiketoiminnassa. Toimintolaskenta ja toimintoanalyysi, kuten asiakas-, projekti- ja prosessianalyysit, ovat myös keskeisiä aiheita, samoin kuin vaihto-omaisuus ja sen arvostaminen sekä vyöryttäminen.

Esitietovaatimukset

Hinnoittelustrategiat ja -menetelmät
Katetuottoajattelu
Kannattavuus ja kustannuskäsitteet
Budjetointi (tulosbudjetti, kassabudjetti, tase-ennuste)
Rahoituksen/pääomarakenteen vaikutus kannattavuuteen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet johdon laskentatoimen ja kustannuslaskennan peruskäsitteet ja yritysten sisäisen laskennan tarpeet. Ymmärrät johdon laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa ja tuotat operatiivisen laskentatoimen laskelmia ohjeistettuna. Nimeät kustannuksiin liittyviä tekijöitä johdon laskentatoimen näkökulmasta ja tiedät, mitkä tekijät vaikuttavat kannattavuuteen. Nimeät yrityksen perusprosesseja toiminnanohjauksen näkökulmasta, ja tiedät, mitkä prosessit vaikuttavat kannattavuuteen. Kerrot omin sanoin toimintolaskennan perusperiaatteet.

Tyydyttävä 2
Esittelet johdon laskentatoimen ja kustannuslaskennan peruskäsitteet ja yritysten sisäisen laskennan tarpeet ja sovellat näitä erilaisissa sisäisen laskennan tilanteissa. Ymmärrät johdon laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa ja tulkiset johdon laskentatoimen laskelmia ohjeistettuna ja haet neuvoa tarvittaessa. Tulkitset esimerkkiyrityksen kustannuksia. Esittelet yrityksen perusprosesseja toiminnanohjauksen näkökulmasta ja tunnistat kannattavuuden ohjaamiseen liittyvät tekijät. Ymmärrät toimintolaskennan ja toimintoanalyysin periaatteet. Hyödynnät teorioita havainnollisten ja johdonmukaisten analyysien tekemisessä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Jäsennät johdon laskentatoimen ja kustannuslaskennan peruskäsitteet ja yritysten sisäisen laskennan tarpeet. Ymmärrät johdon laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa ja tuotat itsenäisesti laskelmia. Jäsennät yrityksen perusprosessit, ja erittelet prosessien vaiheet toiminnanohjauksen näkökulmasta ja kuvaat prosessien vaikutuksen kannattavuuteen. Suoritat toimintoanalyysin ja toimintolaskentaan pohjautuvan kannattavuusanalyysin.

Kiitettävä 4
Arvioit erilaisten yritysten sisäisen laskennan tarpeet. Ymmärrät johdon laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa ja tuotat itsenäisesti vaativia laskelmia. Arvioit yrityksen perusprosesseja ja laskentamenetelmiä kannattavuuden ohjaamisen näkökulmasta. Kehität toimintolaskentaan pohjautuvia kannattavuusanalyysejä. Analysoit esimerkkiyrityksen kustannusrakennetta ja tunnistat kustannussäästömahdollisuuksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Suunnittelet yritysten sisäisen laskennan tarpeita erilaisessa esimerkkiyrityksissä. Ymmärrät johdon laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa ja tuotat itsenäisesti vaativia laskelmia ja pystyt vastaamaan laskelmien oikeellisuudesta. Suunnittelet ja kehität yrityksen laskenta- ja perusprosesseja kannattavuuden ohjaamisen näkökulmasta. Suunnnittelet toimintolaskentaan liittyviä aktiivisia toimenpiteitä, joilla vaikutetaan yrityksen kannattavuuden muodostumiseen.

Lisätiedot

Opintojakso on pakollinen Talousohjaus-suuntautumisen opiskelijoille. Opintojaksoa suositellaan Uudistavan johtamisen -suuntautumiselle.