Siirry suoraan sisältöön

YritysoikeusLaajuus (5 op)

Tunnus: HL00CA77

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Juntunen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Yritysoikeus on oikeudenala, jonka tunteminen auttaa ymmärtämään eri yritysten toimintatavat sekä eri yritysmuotojen merkityksen. Yritysoikeuden opintoja tarvitset etenkin toimiessasi yrittäjänä ja opastaessa yrityksen perustamisessa sekä toimiessasi esim. yritysten luotonantoon liittyvissä tehtävissä.


Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Oppimaan oppiminen
Opiskelija arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
Eettisyys
Kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
Työelämässä toimiminen
Opiskelija hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.


Opintojakson osaamistavoite
Tunnet eri yritysmuotoja säätelevän lainsäädännön ja eri yritysmuotojen toimintaa koskevat yleiset periaatteet. Ymmärrät eri yritysmuotojen eroavaisuudet. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Tiedät yrityksen perustamisen liittyvät pääsäännöt.

Sisältö

Yritysmuodot ja yrityksen perustaminen
Vastuukysymykset yrityksissä
Yritysmuotojen muuttaminen
Yrityksen edustaminen
Oikeuskäytäntö

Esitietovaatimukset

Suomen oikeusjärjestelmä ja –järjestys
Oikeustoimi ja oikeustoimikelpoisuus
Sopimuksen syntyminen ja päättyminen
Sopimusten muoto, sisältö ja tulkinta
Oikeuskäytäntö

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnet eri yritysmuotoja säätelevän lainsäädännön ja eri yritysmuotojen toimintaa koskevat yleiset periaatteet. Ymmärrät eri yritysmuotojen eroavaisuudet. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Tiedät yrityksen perustamisen liittyvät pääsäännöt.

Tyydyttävä 2
Tunnet eri yritysmuotoja säätelevän lainsäädännön ja eri yritysmuotojen toimintaa koskevat yleiset periaatteet. Ymmärrät eri yritysmuotojen eroavaisuudet ja niihin liittyvät henkilöiden vastuut. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat.
Tiedät yrityksen perustamisen liittyvät pääsäännöt ja lainsäädännön.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Osaat eri yritysmuotoja säätelevän lainsäädännön ja eri yritysmuotojen toimintaa koskevat yleiset periaatteet. Ymmärrät eri yritysmuotojen eroavaisuudet ja niihin liittyvät henkilöiden vastuut. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti. Tiedät yrityksen perustamisen liittyvät pääsäännöt ja lainsäädännön.

Kiitettävä 4
Osaat eri yritysmuotoja säätelevän lainsäädännön ja eri yritysmuotojen toimintaa koskevat yleiset periaatteet. Hallitset eri yritysmuotojen eroavaisuudet ja niihin liittyvät henkilöiden vastuut sekä tunnet oikeuskäytäntöä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti. Tiedät yrityksen perustamisen liittyvät pääsäännöt ja lainsäädännön sekä osaat perustaa yrityksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Osaat eri yritysmuotoja säätelevän lainsäädännön ja eri yritysmuotojen toimintaa koskevat yleiset periaatteet. Hallitset eri yritysmuotojen eroavaisuudet ja niihin liittyvät henkilöiden vastuut sekä tunnet oikeuskäytäntöä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti ja osaat analysoida tapausta monipuolisesti sekä osoitat omaavasi ongelmakeskeistä ratkaisukykyä. Tiedät yrityksen perustamisen liittyvät pääsäännöt ja lainsäädännön sekä osaat perustaa yrityksen.

Oppimateriaalit

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö, Suositeltava kirjallisuus:
Villa, S. 2004. Yritysoikeus. Helsinki. WSOYPro.
Suojanen, K., Lakari, T., Savolainen, M. & Sirainen, A. 2011. Yritysoikeus ja yritystoiminnan muutostilanteiden juridiikka. Helsinki. K-S Kustannus.