Siirry suoraan sisältöön

Biotalouden datan keruuLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC19

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juho Pirttiniemi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojaksolla pääset suunnittelemaan laadukkaan ja biotalouden prosesseille oleellisen datan keräämistä. Yhdessä hyödynnämme hankkeiden ja opiskelijoiden mielenkiinnon mukaisia teemoja mittaustilanteiden valinnassa ja suunnittelussa. Harjoittelemme yhdessä myös datan hyödyntämistä ja tulkintaa.

Opintojakson osaamiset

Teknologian osaaminen:
-osaat mitata biomassan tuotannon ja jalostuksen prosessien suureita ja analysoida mittaustuloksia
-osaat hyödyntää erilaisia biotalouden datalähteitä varmistaen datan oikeellisuuden ja tietoturvallisuuden
Luonnontieteet ja ympäristöosaaminen:
-pystyt soveltamaan biologiaa, matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa maaseutuelinkeinojen soveltavissa tehtävissä
Ennakoiva kehittäminen:
-osaat soveltaa kehittämisessä alan olemassa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä

Opintojakson osaamistavoite

Opiskeltuasi tämän opintojakson osaat valita oleellisia muuttujia ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun ja biotalouden tuotantoprosesseihin. Tunnet niiden mittaamista käytännössä ja osaat suunnitella, toteuttaa ja dokumentoida koeasetelman mukaisen mittauksen. Pohdit tutkimusasetelmien vaikutusta mittaustuloksiin ja tunnistat tapoja analysoida mittausten tuloksia.

Sisältö

Mittaus- ja koeasetelman suunnittelu ja toteutus. Älybiotalouden teknologioiden hyödyntäminen. Eri tietolähteiden yhdistäminen oleellisen tietopohjan luomiseksi. Mittausten alustava analyysi ja johtopäätökset tuloksista.

Soveltamisala biotalouden eri suuntauksista ja prosesseista päätetään osallistujien mielenkiinnon, hanketoiminnan tarpeiden ja käytössä olevien teknologioiden mukaisesti.

Esitietovaatimukset

Vahva perusteiden osaaminen biotalouden eri tuotantoprosesseista: maatalous, metsätalous, ympäristöosaaminen ja/tai muut biotalouden sovellusalat

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Osaat valita oleellisia muuttujia ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun ja biotalouden tuotantoprosesseihin. Tunnet niiden mittaamista käytännössä ja osaat suunnitella, toteuttaa ja dokumentoida koeasetelman mukaisen mittauksen. Pohdit tutkimusasetelmien vaikutusta mittaustuloksiin ja tunnistat tapoja analysoida mittausten tuloksia.

Tyydyttävä 2:
Osaat valita oleellisia muuttujia ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun ja biotalouden tuotantoprosesseihin. Hahmotat niiden mittaamista käytännössä ja osaat suunnitella, toteuttaa ja dokumentoida koeasetelman mukaisen mittauksen. Vertailet tutkimusasetelmien vaikutusta mittaustuloksiin ja tiedät tapoja analysoida mittausten tuloksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat valita oleellisia muuttujia ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun ja biotalouden tuotantoprosesseihin. Rakennat ymmärryksen niiden mittaamisesta käytännössä ja osaat perustellen suunnitella, toteuttaa ja dokumentoida koeasetelman mukaisen mittauksen. Vertailet selittäen tutkimusasetelmien vaikutusta mittaustuloksiin ja hyödynnät erilaisia tapoja analysoida mittausten tuloksia.

Kiitettävä 4:
Osaat valita perustellen oleellisia muuttujia ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun ja biotalouden tuotantoprosesseihin. Rakennat ymmärryksen niiden mittaamisesta käytännössä ja osaat perustellen suunnitella, toteuttaa ja dokumentoida koeasetelman mukaisen mittauksen. Vertailet selittäen ja eri näkökulmista tutkimusasetelmien vaikutusta mittaustuloksiin ja käytät kattavasti erilaisia tapoja analysoida mittausten tuloksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat valita perustellen oleellisia muuttujia ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun ja biotalouden tuotantoprosesseihin.Suunnittelet laajasti niiden mittaamista käytännössä ja osaat soveltaen suunnitella, toteuttaa ja dokumentoida koeasetelman mukaisen mittauksen. Vertailet analysoiden tutkimusasetelmien vaikutusta mittaustuloksiin ja käytät asiantuntevasti erilaisia tapoja analysoida mittausten tuloksia.

Lisätiedot

Opintojakso suositellaan käytäväksi ennen Datasadon hyödyntäminen -opintojaksoa.