Siirry suoraan sisältöön

Ihmisen kehitys ja elämänkulkuLaajuus (5 op)

Tunnus: SO00CJ61

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Timo Hintikka
  • Merja Nybacka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on, että ymmärrät kehityspsykologisen näkökulman ihmisen elämänkulkuun ja sen eri vaiheisiin. Opit tukemaan yksilön hyvinvointia ja oppimista elämänkulun eri vaiheissa sekä tunnistamaan yksilön kehityksen suojaavia- ja riskitekijöitä.

Osaamiset:

Oppimaan oppiminen
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen 

Osaamistavoitteet:
  
Osaat hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alasi tietoperustaa. Osaat ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.

Osaat tukea tavoitteellisesti yksilöiden hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja oppimista eri elämäntilanteissa. Tunnistat ja osaat arvioida yksilön hyvinvoinnin riski- ja suojatekijöitä eri elämänvaiheissa. Osaat soveltaa kehityspsykologista tietoa sosiaali- ja kasvatusalalla.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on kehityspsykologinen näkökulma ihmisen elämänkulkuun ja kehityksen eri osa-alueisiin. Lisäksi tarkastelussa ovat kehitysteoriat ja -tehtävät elämänkulussa, suojaavat- ja riskitekijät yksilön elämänkulussa sekä yksilön hyvinvoinnin, kasvun, kehityksen ja oppimisen tukeminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata kehityspsykologisen näkökulman ihmisen elämänkulkuun ja sen eri vaiheisiin. Osaat kuvata kehityksen eri osa-alueita ihmisen elämänkulussa. Osaat nimetä kehitysvaiheet ja niihin liittyviä kehitysteorioita. Kuvaat joitakin suojaavia- ja riskitekijöitä yksilön kehityksessä. Osaat käyttää oman alasi tietoperustaa.

2= Osaat kuvata kehityspsykologisen näkökulman ihmisen elämänkulkuun ja sen eri vaiheisiin ja kertoa niistä esimerkkejä. Osaat määritellä kehityksen eri osa-alueita ihmisen elämänkulussa. Tunnistat kehitysvaiheet ja niihin liittyviä kehitysteorioita ja osaat kertoa niistä esimerkkejä. Määrittelet suojaavia- ja riskitekijöitä yksilön kehityksessä. Osaat käyttää oman alasi tietoperustaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä kehityspsykologisen näkökulman ihmisen elämänkulkuun ja sen eri vaiheisiin ja kertoa niistä esimerkkejä. Osaat selittää kehityksen eri osa-alueita ihmisen elämänkulussa. Tunnistat kehitysvaiheita ja niihin liittyviä kehitysteorioita ja osaat soveltaa niitä. Esittelet suojaavia- ja riskitekijöitä yksilön kehityksessä. Osaat käyttää ja soveltaa oman alasi tietoperustaa.

4= Osaat analysoida kehityspsykologista näkökulmaa ihmisen elämänkulkuun ja sen eri vaiheisiin. Osaat analysoida kehityksen eri osa-alueita ihmisen elämänkulussa. Osaat selittää kehitysvaiheita ja niihin liittyviä kehitysteorioita ja tulkita niitä. Osaat luokitella suojaavia- ja riskitekijöitä yksilön kehityksessä. Osaat arvioida oman alasi tietoperustaa ja soveltaa sitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat analysoida kehityspsykologista näkökulmaa ihmisen elämänkulkuun ja sen eri vaiheisiin. Osaat analysoida kehityksen eri osa-alueita ihmisen elämänkulussa. Osaat selittää kehitysvaiheita ja niihin liittyviä kehitysteorioita ja tulkita niitä. Osaat luokitella suojaavia- ja riskitekijöitä yksilön kehityksessä. Osaat tehdä yleistyksiä ja liittää kehityspsykologisia ilmiöitä laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin. Osaat kriittisesti arvioida oman alasi tietoperustaa ja soveltaa sitä.