Siirry suoraan sisältöön

Lapsilähtöinen lastensuojeluLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CI90

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Merja Nybacka
  • Riikka Rantanen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi lastensuojeluprosessista osana sosiaalihuoltoa.

Osaamiset:

Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan eettinen osaaminen (Ssionomi AMK)

Eettisyys (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen palvelujärjestelmä (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen suunnittelu (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)

Osaamistavoitteet:

Tunnet alan juridisen säädöspohjan ja toimit keskeisen lainsäädännön (sosiaalihuoltolaki, lastensuojelulaki) mukaisesti. Tunnet keskeiset lastensuojelupalvelut.

Osaat kuvata lastensuojelun asiakas- ja palveluprosessin lapsilähtöisesti. Tunnistat palvelutarpeen ja osaat suunnitella ja arvioida tavoitteellista asiakastyötä.

Ymmärrät lastensuojelun tavoitteita, arvoja, periaatteita ja työskentelytapoja. Osaat ajatella lapsilähtöisesti ja ammattieettisesti sekä huomioida lapsen edun ja oikeudet työn lähtökohtana.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lastensuojelun prosessi sekä sitä ohjaava lainsäädäntö: ennaltaehkäisevä lastensuojelu, lastensuojelutarpeen tunnistaminen, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu (avohuolto, sijaishuolto, jälkihuolto) ja dokumentointi. Tarkastelun kohteena ovat lastensuojelua ohjaavat arvot, eettisyys ja lapsilähtöisyys.

Esitietovaatimukset

Suomalaisen sosiaalihuollon palvelujärjestelmän tunteminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata lastensuojelun prosessin ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat.


2= Osaat kuvata lastensuojelun prosessin ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat määritellä prosessia ohjaavia lakeja. Osaat selittää, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä lastensuojelun prosessin ja kertoa siitä esimerkkejä. Osaat soveltaa prosessia ohjaavia lakeja. Osaat selittää, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat. Osaat selittää, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännön työssä.


4= Osaat esitellä lastensuojelun prosessin ja perustella sitä, sekä tulkita prosessia ohjaavaa lainsäädäntöä. Osaat analysoida, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat. Osaat perustella, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännön työssä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat esitellä lastensuojelun prosessin ja arvioida sitä, sekä tulkita prosessia ohjaavaa lainsäädäntöä. Osaat analysoida, mitä eettisyys ja lapsilähtöisyys lastensuojelussa tarkoittavat, ja mitkä periaatteet ja arvot työtä ohjaavat. Osaat perustella, miten edellä mainitut asiat näkyvät käytännön työssä. Osaat liittää teemat laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.