Siirry suoraan sisältöön

Varhaisiän taidekasvatusLaajuus (4 op)

Tunnus: SO00CK65

Laajuus

4 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Timo Hintikka
  • Leena Kangastalo

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on vahvistaa ymmärrystäsi taidekasvatuksen merkityksestä lapsen kokonaiskehitykseen. Lisäksi saat tietoa ja käytännön taitoja taidelähtöisten menetelmien hyödyntämisestä varhaiskasvatuksessa.

Osaamiset:

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen 

Osaamistavoitteet:

Osaat tukea lasten kehitystä, oppimista ja itseilmaisua taidekasvatuksen, kuvallisen ja musiikillisen ilmaisun avulla, huomioiden lapselle ominaisen tavan oppia leikin kautta. Osaat määritellä omat pedagogiset ohjausperiaatteesi ja osaat tavoitteellisesti suunnitella, ohjata ja arvioida lasten taide- ja musiikkikasvatustoimintaa Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden tavoitteiden mukaisesti. Osaat käyttää ja soveltaa kuvallisen ja musiikillisen ilmaisun menetelmiä ja välineitä lasten taidekasvatuksessa. Osaat arvioida ja kehittää teoreettista ja käytännöllistä osaamistasi, ohjaustaitojasi ja taitojasi integroida taidekasvatuksen menetelmiä.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lasten taidekasvatuksen, luovan kuvallisen ja musiikillisen ajattelun ja ilmaisun kehitykselliset ja ohjaukselliset teoreettiset perusteet. Opintojaksolla tutustutaan myös varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisiin kuvallisen ja musiikillisen ilmaisun tavoitteisiin, ohjausperiaatteisiin, menetelmiin sekä välineisiin. Lisäksi perehdytään integroituun ja prosessimaiseen taidetyöskentelyyn alle kouluikäisten lasten kanssa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata, miten taidekasvatuksen keinoin tuetaan lasten kehitystä, oppimista ja itseilmaisua varhaiskasvatuksessa. Tunnistat leikin merkityksen ja nimeät lapselle ominaisia tapoja toimia. Osaat kuvata omat pedagogiset ohjausperiaatteesi sekä taidekasvatuksen suunnitteluun, ohjaamiseen ja arviointiin liittyvät keskeiset tekijät. Osaat nimetä kuvallisen ja musiikillisen ilmaisun menetelmiä ja välineitä lasten taidekasvatuksessa. Tunnistat oman teoreettisen ja käytännöllisen osaamisesi integroitaessa taidekasvatuksen menetelmiä.

Lisätiedot

Opintojakso on osa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogisen työn opintoja (yhteensä 60 op). Opintojakso on pakollinen varhaiskasvatuksen polulla opiskeleville.