Siirry suoraan sisältöön

Rakennusfysiikan perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: TR00CF91

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Antti Kauppinen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tämän opintojakson tietoja ja taitoja tarvitset, jotta tunnistat rakennusten kosteuslähteet, tiedostat kosteuden siirtymismekanismit, osaat tehdä kosteusteknisiä laskelmia vakio-olosuhteissa (stationääritilanteessa), pystyt määrittämään lämmönläpäisykertoimen erilaisille rakenteille sekä ymmärrät perusperiaatteita rakenteiden ääneneristävyydestä.

Opintojakson osaamiset:
Tieto ja ymmärrys: Tieto ja ymmärrys rakennusfysiikasta tasolla, joka on tarpeen ohjelman muiden oppimistulosten saavuttamiseksi
Viestintä ja tiimityö: Kyky toimia tehokkaasti yksilönä ja tiimin jäsenenä
Monialainen osaaminen: Kyky tunnistaa tarve itsenäiseen elinikäiseen oppimiseen ja sitoutua siihen. Kyky ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: Kyky analysoida monimutkaisia teknisiä tuotteita, sekä tulkita oikein tällaisten analyysien tulokset kyeten valitsemaan ja omaten käytännön taidot soveltaa tilanteeseen soveltuvia, vakiintuneita analyyttisiä, laskennallisia tekniikoita ja menetelmiä.

Opintojakson tavoite:
Osaat kertoa tärkeimmät rakenteiden lämpötekniikkaa ja kosteutta koskevat määräykset ja ohjeet sekä osaat määrittää lämmönläpäisykertoimen erilaisille rakenteille. Tiedät ja tunnistat rakennusten kosteuslähteet ja kosteuden siirtymismekanismit, osaat tehdä tasorakenteiden lämpö- ja kosteustekniset laskelmat vakio-olosuhteissa, tiedät tärkeimmät rakenteiden kuivumiseen ja kuivattamiseen liittyvät periaatteet. Tiedät tärkeimmät rakennusten energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät. Tiedät rakenteellista ääneneristävyyttä koskevat määräykset ja ohjeet sekä näiden soveltamisen. Nämä ovat samalla opintojakson perustehtäviä.

Sisältö

Sisäilma, Kosteuden hallinta. Lämmönläpäisykertoimen määritys, Lämpö- ja kosteustekniset tarkastelut vakio-olosuhteissa, Rakenteellinen ääneneristävyys

Esitietovaatimukset

Talonrakennustekniikan perusteet osaaminen; Rakennusmateriaalit, tavanomaisen tason rakenteet (pientalo). Fys3 Nesteet ja lämpö; virtaus- ja lämmönsiirtoilmiöt.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tietää ja tunnistaa opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat ja hän osaa suorittaa opintojakson osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät: Sisäilma, Kosteuden hallinta, Lämmönläpäisykertoimen määritys, Lämpö- ja kosteustekniset tarkastelut vakio-olosuhteissa.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tietää, tunnistaa ja ymmärtää opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa kuvaamalla opintojaksolla käsiteltyjä aiheita systemaattisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet ja pystyy osoittamaan osaamistaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi hän kykenee jäsentämään oppimaansa havainnollisesti sekä soveltamaan oppimaansa käytännön tehtävissä.

Kiitettävä (4): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet kiitettävästi. Opiskelija osaa kuvata erilaisten ratkaisujen vaikutuksia ja tehdä perusteltuja valintoja vaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet erinomaisesti. Lisäksi opiskelija kykenee tarkastelemaan opintojakson aiheita teoreettisesti ja käytännössä kriittisesti soveltaen. Osaaminen osoitetaan johdonmukaisesti ja moniulotteisesti.