Siirry suoraan sisältöön

Palvelimet ja kontitusLaajuus (5 op)

Tunnus: TT00CD72

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Juho Pekki,
  • Teemu Siikaniemi,

Osaamistavoitteet

Ymmärrät palvelinten peruskäsitteet ja osaat käyttää pilvipalveluita. Osaat erottaa eri pilvipalvelumallit toisistaan ja osaat käyttää peruspalveluita.

Ymmärrät virtualisoinnin periaatteet. Osaat erottaa eri virtualisointityypit ja hypervisorit toisistaan ja osaat luoda ja hallinnoida virtuaalikoneita. Ymmärrät kontitus-teknologian periaatteet. Ymmärrät konttipalveluiden arkkitehtuurin ja osaat luoda, ajaa ja hallinnoida kontteja.

Ymmärrät konttien orkestroinnin tarpeen ja osaat käyttää orkestrointityökaluja konttien luomiseen, skaalaamiseen ja hallinnointiin. Ymmärrät konttien verkkoteknologian ja tiedon pysyvän tallennuksen periaatteet ja osaat toteuttaa näihin ratkaisuja kontitusympäristössä. Ymmärrät tietoturvallisuuden merkityksen konttien käytössä.

EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Ymmärrät palvelinten peruskäsitteet ja osaat erottaa eri pilvipalvelumallit toisistaan. Ymmärrät virtualisoinnin ja kontitus-teknologian periaatteet sekä orkestroinnin tarpeen ja tunnistat näiden käyttökohteet. Ymmärrät verkkoteknologian, tiedon pysyvän tallennuksen periaatteet sekä tietoturvallisuuden merkityksen konttien käytössä.

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Osaat käyttää pilvipalveluita ja luoda virtuaalikoneita. Osaat luoda, ajaa ja hallinnoida kontteja sekä käyttää orkestrointityökaluja konttien luomiseen, skaalaamiseen ja hallinnointiin.

Sisältö

Palvelimet
Pilvipalvelumallit
Virtualisointi
Kontitusteknologia
Konttien orkestrointi

Esitietovaatimukset

Linuxin käyttö ja hallinta
Tietoverkot
Tietokannat

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Tunnet joltain osin palvelimien ja virtualisoinnin käyttötarkoituksen ja osaat luoda omia virtuaalikoneita. Osaat hallinnoida valmiita yksittäisiä kontteja, sekä luoda yksinkertaisia imageja.

Tyydyttävä (2)
Tunnet tyydyttävästi palvelimien ja virtualisoinnin käyttötarkoituksen ja osaat luoda omia virtuaalikoneita. Osaat hallinnoida tyydyttävästi usean kontin kokonaisuuksia, sekä luoda yksinkertaisia imageja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Tunnet hyvin palvelimien ja virtualisoinnin käyttötarkoituksen ja osaat luoda omia virtuaalikoneita. Osaat hallinnoida hyvin usean kontin kokonaisuuksia, sekä luoda tarpeiden mukaisia imageja.

Kiitettävä (4)
Tunnet kiitettävästi palvelimien ja virtualisoinnin käyttötarkoituksen ja osaat luoda omia virtuaalikoneita. Osaat hallinnoida kiitettävästi usean kontin kokonaisuuksia, sekä luoda tarpeiden mukaisia imageja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Tunnet erinomaisesti palvelimien ja virtualisoinnin käyttötarkoituksen ja osaat luoda omia virtuaalikoneita. Osaat hallinnoida erinomaisesti usean kontin kokonaisuuksia, sekä luoda tarpeiden mukaisia imageja.