Siirry suoraan sisältöön

Tietojärjestelmät ja arkkitehtuuriLaajuus (3 op)

Tunnus: TT00CD74

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Marko Rintamäki,
  • Karo Saharinen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuasi ymmärrät mitä tarkoittavat käsitteet ohjelmisto, ohjelmistopalvelu, palveluinfrastruktuuri ja eri integraatiot. Ymmärrät, miten eri osista muodostuu tietojärjestelmiä. Opit mitä tarkoittaa tietojärjestelmän kohdalla sen elinkaari ja miten se pitää huomioida tietojärjestelmien ylläpidossa ja jatkokehittämisessä. Osaat kuvata ja dokumentoida yksinkertaisen tietojärjestelmän arkkitehtuurin tarkoitukseen sopivalla kuvausmenetelmällä. Tutustut lyhyesti myös liiketaloudelliseen näkökulmaan ja kokonaisarkkitehtuuriajatteluun.

EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Osaa selittää ja tunnistaa tärkeimmät komponentit, joita tarvitaan tietojärjestelmien toteuttamiseksi. Tunnet järjestelmäintegraatioiden perusperiaatteet. Ymmärrät tietojärjestelmäarkkitehtuurin merkityksen ylläpidon ja jatkokehityksen näkökulmasta

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Opiskelija osaa kuvata ja dokumentoida yksinkertaisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin käyttäen sopivia menetelmiä ja työkaluja.

Sisältö

tietojärjestelmien perusrakenteet
tietojärjestelmien suunnittelun perusteet
soveltamista eri organisaatioissa ja toimintaympäristöissä.
tietojärjestelmien elinkaari, ylläpito ja käytettyt integraatioratkaisut

Esitietovaatimukset

Tietoverkot
Ohjelmoinnin perusteet
Tietokantojen perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Opiskelija hallitsee välttävästi tietojärjestelmien määrittelyyn liittyvän käsitteet ja tunnistaa yleisimmät käytössä olevat tietojärjestelmät.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija hallitsee tyydyttävästi tietojärjestelmien määrittelyyn liittyvän käsitteet ja ymmärtää tietojärjestelmien rakenteet. Opiskelja osaa kuvata pienimuotoisen tietojärjestelmän rakenteen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee hyvin tietojärjestelmiin liittyvän käsitteistön ja tuntee useimmat eri tietojärjestelmien tyypit. Opiskelja osaa hyödyntää opetettuja menetelmiä tietojärjestelmän arkkitehtuurin kuvaamiseksi ja osaa tulkita kuvauksia aiemmin toteutetuista järjestelmistä.

Kiitettävä (4)
Opiskelija hallitsee kiitettävästi tietojärjestelmiin liittyvän käsitteistön ja tuntee useimmat eri tietojärjestelmien tyypit. Opiskelija ymmärtää tietojärjestelmien toteutukseen tarvittavein integraatioiden merkityksen ja tuntee niiden toimintaperiaattet. Opiskelja osaa hyödyntää opetettuja menetelmiä tietojärjestelmän arkkitehtuurin kuvaamiseksi ja osaa tulkita kuvauksia aiemmin toteutetuista järjestelmistä. Opiskelja ymmärtää liiketoiminnan merkityksen tietojärjestelmien kehittämisessä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti tietojärjestelmiin liittyvän käsitteistön ja tuntee eri tietojärjestelmien tyypit. Opiskelija tuntee ja osaa valita tietojärjestelmien toteutukseen tarvittavien integraation. Opiskelja osaa hyödyntää opetettuja menetelmiä tietojärjestelmän arkkitehtuurin kuvaamiseksi ja osaa tulkita kuvauksia aiemmin toteutetuista järjestelmistä. Opiskelija ymmärtää kokonaisarkkitehtuurin merkityksen ja liiketoiminnan merkityksen tietojärjestelmien kehittämisessä