Siirry suoraan sisältöön

OhjelmistosuunnitteluLaajuus (4 op)

Tunnus: TT00CD90

Laajuus

4 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Marko Rintamäki,

Osaamistavoitteet

Suoritettuasi opintojakson opit ohjelmistosuunnittelun periaatteita, menetelmiä ja työkaluja. Ensisijainen tavoite on vahvistaa määrittely, sekä palvelumuotoilun osaamista ja opettaa dokumentoimaan asiakkaan tarpeet siten, että ne ovat hyödyllisiä tuotekehitystiimin kannalta. Opit hyödyntämään yleisesti käytettyä UML (Unified Modeling Language) kuvauskieltä. UML kuvausmenetelmästa tutustutaan yleisimpiin käytettyihin, kuten käyttötapaus (Use Case), sekvenssikaavio (Sequence Diagram) , tilakonekuvaus (State Chart) tai sijoittelunäkymään (Deployment Diagram). Määrittelyn avuksi opetellaan hyödyntämään ns. MockUp-työkalua.

EUR-ACE TIETO JA YMMÄRRYS
Opiskelija osaa määritellä ohjelmistoratkaisuja, jotka täyttävät vaatimukset ja huomioivat rajoitteet
Opiskelija osaa noudattaa ammatillisia, eettisiä ja laillisia periaatteita ohjelmistosuunnittelussa

EUR-ACE MONIALAINEN OSAAMINEN
Opiskelija osaa arvioida ohjelmistosuunnittelun tuloksia ja niiden vaikutuksia yhteiskuntaan, ympäristöön ja turvallisuuteen

EUR-ACE TEKNIIKAN SOVELTAMINEN KÄYTÄNTÖÖN
Opiskelija osaa analysoida ohjelmistovaatimuksia ja muodostaa niistä pohjan ohjelmistokokonaisuuden toteuttamiseksi
Opiskelija osaa valita ja käyttää tunnettuja ohjelmistosuunnittelun menetelmiä, työkaluja ja standardeja
Opiskelija osaa dokumentoida ja kommunikoida ohjelmistosuunnittelun prosessia ja ratkaisuja selkeästi

EUR-ACE VIESTINTÄ JA TIIMITYÖ
Opiskelija osaa työskennellä itsenäisesti ja ryhmässä ohjelmistosuunnitteluprojekteissa
Opiskelija kykenee jakamaan tietoa eri osapuolien välillä tarkoitukseen sopivilla kuvausmenetelmillä

Sisältö

Opintojakson aikana opit ymmärtämään miten ohjelmistosuunnittelu liittyy osaksi ohjelmistotuotantoa. Tunnistat ohjelmiston alkuvaiheen elinkaareen liittyvät tehtävät, kuten ohjelmistovaatimusten määrittely ja analysointi, ohjelmiston toteutustavan valinta ja eri rajapintojen vaikutus suunnitteluun. Opit myös dokumentoimaan suunnittelua yleisillä kuvausmenetelmillä. Opit käyttämään ohjelmistosuunnittelun tueksi soveltuvia työvälineitä. Opit huomioimaan suunnittelussa eri standardit, hyvät käytännöt ja eettiset kysymykset.

Esitietovaatimukset

Tietoverkot
Tietokannat
Ohjelmoinnin perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Opiskelija hallitsee välttävästi ohjelmiston määrittelyyn liittyvän käsitteet ja menetelmät. Opiskeluja tuntee yksittäisiä kuvausmenetelmiä. Opiskelja ymmärtää vaatimusmäärittelyn merkityksen osana ohjelmistotuotannon prosessia.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija hallitsee tyydyttävästi ohjelmiston määrittelyyn liittyvän käsitteet ja ymmärtää ohjelmistosuunnittelun yleiset tavoitteet ohjelmistotuotannon prosessissa. Opiskelja osaa kuvata pienimuotoisen ohjelmiston toiminnallisuudet ja laatia näiden pohjalta yksinkertaisen vaatimusmäärittelyn.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee hyvin ohjelmistosuunnitteluun liittyvät käsitteet ja opetetut menetelmät. Opiskelja osaa hyödyntää menetelmiä ohjelmiston suunnitteluun ja osaa tuottaa tarvittaessa pienelle ohjelmistolle kattava vaatimusmäärittelyn.

Kiitettävä (4)
Opiskelija hallitsee hyvin ohjelmiston määrittelyyn liittyvän käsitteet ja ymmärtää ohjelmistosuunnittelun merkityksen osana ohjelmistotuotantoprosessia. Opiskelja osaa määritellä ohjelmistolle asetetut tarpeet ja ominaisuudet, sekä laatia näiden pohjalta kattavan vaatimusmäärittelyn.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti ohjelmiston määrittelyyn ja suunnitteluun liittyvän eri käsitteet, menetelmät ja ymmärtää suunnittelun merkityksen osana ohjelmistotuotantoprosessia. Opiskelja osaa määritellä pienen tietojärjestelmän ja osaa huomioida määrittelyssä eri näkökulmat, kuten loppukäyttäjä, teknologia ja liiketoiminta. Opiskelija kykenee eri näkökulmat huomioiden laatimaan kattavan vaatimusmäärittelyn.