Siirry suoraan sisältöön

Ticorporate - WebLaajuus (6 op)

Tunnus: HT00CF46

Laajuus

6 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Jere Lamberg

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Oletko miettinyt, minkälaisia henkilöitä osallistuu sovelluksien tuotantoon? Miten sovelluskehityksen mallit ja viitekehykset käytännössä toimivat? Miten yhdistetään eri osa-alueiden ammattilaisten taidot yhteen ja tuotetaan jotain uutta? ICT-alan työskentely tapahtuu usein tiimeissä, joissa jokaisella on erilaista osaamista. Tällä opintojaksolla pääset käytännössä kokeilemaan, millaista sovelluskehitysprojektissa työskentely on. Tämän opintojakson jälkeen sinulla on käytännön kokemusta sovellusprojektissa työskentelystä.

Opintojakson osaamiset

- Työelämässä toimiminen: Osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia.
- Työelämässä toimiminen: Osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.
- Työelämässä toimiminen: Hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
- Työelämässä toimiminen: Omaa valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan.
- Ennakoiva kehittäminen: Ratkaisee ongelmatilanteita luovasti ja uudistaa toimintatapoja yhdessä muiden kanssa.
- Eettisyys: Ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta.
- Kestävä kehitys: Osaa käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen.
- Liiketoimintaosaaminen: Ymmärtää tietotekniikan merkityksen osana organisaation toimintaa ja sen roolin toiminnan kehittämisessä.
- Ohjelmistotuotanto-osaaminen: Tuntee ohjelmistotuotantoon liittyviä välineitä ja menetelmiä sekä osaa soveltaa tietojaan käytännön työskentelyssä.
- Ohjelmistotuotanto-osaaminen: Osaa määritellä, suunnitella, testata ja/tai toteuttaa ohjelmistotuotteen.
- Sovelluskehitysosaaminen: Tuntee sovelluskehityksessä käytettäviä teknologioita ja tunnistaa erilaisten teknologioiden merkityksen ja niiden väliset suhteet.
- Sovelluskehitysosaaminen: Osaa ohjelmoida ja kehittää tietoturvallisia sovelluksia.
- Tietojärjestelmäosaaminen: Tuntee ja osaa hyödyntää tyypillisiä tietojärjestelmiä ja palveluita sekä ymmärtää tietoturvan merkityksen palveluiden hyödyntämisessä.

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson suoritettuasi kykenet toimimaan ohjelmistotuotantoprojektissa, jonka myötä olet valmiimpi työharjoitteluun tai työelämään. Sinulla on käytännön kokemusta omien ja ryhmän muiden jäsenten osaamisten yhteensovittamisesta ohjelmistokehitysprojektissa. Ymmärrät kuinka ideoista ja taidoista muodostuu itse sovellus. Olet myös tietoinen kestävän kehityksen toimintamalleista.

Sisältö

Opintojakson pääsisältö on ohjelmistoprojektissa työskentely tuotannollisessa roolissa. Opit lisää ohjelmistotuotantoprojektin vaiheista ja elinkaaresta sekä niihin liittyvistä tehtävistä. Sovellat aiempaa osaamistasi erilaisten kehityksen aikaisten haasteiden ratkaisemiseen. Syvennät myös osaamistasi projektinhallinnassa, konseptoinnissa, tuotannossa ja ryhmätyöskentelyssä. Opit lisää ICT-alan kestävän kehityksen toimintamalleista, ja otat niitä käyttöön.

Esitietovaatimukset

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää sinulta perustiedot ohjelmistotuotannon prosesseista ja malleista. Sinun tulee kyetä hallitsemaan ketterän sovelluskehityksen perusteet. Sinun tulee myös kyetä suunnittelemaan ja toteuttamaan ohjelmistokonsepti. Sinun tulee kyetä toimimaan tuotannollisessa roolissa jossain ohjelmistotuotantoprojektin osa-alueella. Sinulla tulee olla perusymmärrys ohjelmistokehityksen työvälineistä. Sinulla tulee olla kokemusta ohjelmisto- tai muusta projektityöskentelystä ryhmässä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1: Tunnet joitakin ketterän kehityksen periaatteita ja prosesseja. Tunnet jotkin ohjelmistokehitysprosessin osa-alueet, ja kykenet osittain olemaan mukana suunnittelutyössä. Osaamisesi omalla vastuualueellasi on kehittynyt rajallisesti, ja sinulla on vaikeuksia reflektoida omaa ymmärtämistäsi. Kykenet osittain toimimaan tuotannollisessa roolissa ohjelmistokehitysprojektissa. Olet myös tietoinen ICT-alan kestävän kehityksen toimintamalleista.


Tyydyttävä 2: Tiedät joitakin ketterän kehityksen periaatteita ja prosesseja. Tunnet ohjelmistokehitysprosessin osa-alueet, ja kykenet olemaan mukana suunnittelutyössä. Pystyt ratkomaan kehitysvaiheen ongelmia. Osaamisesi omalla vastuualueellasi on kehittynyt, mutta kykysi reflektoida omaa osaamistasi on rajallinen. Kykenet toimimaan tuotannollisessa roolissa ohjelmistokehitysprojektissa. Ymmärrät joitakin ICT-alan kestävän kehityksen toimintamalleja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Tiedät ketterän kehityksen periaatteet ja prosessit, ja pystyt osittain soveltamaan niitä tosielämän projekteissa. Tiedät ohjelmistokehitysprosessin osa-alueet, ja kykenet osallistumaan suunnittelutyöhön. Pystyt ratkomaan kehitysvaiheen ongelmia. Osaamisesi omalla vastuualueellasi on kehittynyt huomattavasti, ja kykenet reflektoimaan omaa osaamistasi realistisesti. Kykenet toimimaan tuotannollisessa roolissa ohjelmistokehitysprojektissa, sekä olemaan apuna muille. Ymmärrät ICT-alan kestävän kehityksen toimintamalleja, ja osaat hyödyntää niitä.


Kiitettävä 4: Ymmärrät ketterän kehityksen periaatteet ja prosessit, ja osaat soveltaa niitä tosielämän projekteissa. Ymmärrät ohjelmistokehitysprosessin osa-alueet, ja olet olennainen osa suunnittelutyötä. Pystyt ratkomaan kehitysvaiheen ongelmia, sekä parantamaan kehitysvaiheen prosesseja. Osaamisesi omalla vastuualueellasi on kehittynyt huomattavasti, ja kykenet reflektoimaan omaa osaamistasi realistisesti. Olet olennainen osa ohjelmistokehitysprojektia, sekä kykenet auttamaan muita. Ymmärrät ICT-alan kestävän kehityksen toimintamalleja, ja osaat hyödyntää niitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Ymmärrät hyvin ketterän kehityksen periaatteet ja prosessit, ja osaat soveltaa niitä tosielämän projekteissa. Ymmärrät ohjelmistokehitysprosessin osa-alueet, ja olet olennainen osa suunnittelutyötä. Kykenet analysoimaan ja perustelemaan ratkaisujasi. Pystyt perustellen ratkomaan kehitysvaiheen ongelmia, sekä parantamaan kehitysvaiheen prosesseja. Osaamisesi omalla vastuualueellasi on kehittynyt huomattavasti, ja kykenet analyyttiseen reflektointiin omasta osaamisestasi. Olet johtava osa ohjelmistokehitysprojektia. Ymmärrät ICT-alan kestävän kehityksen toimintamalleja, ja osaat hyödyntää niitä analyyttisesti.