Digitaalitekniikka ja elektroniikkaLaajuus (4 op)
Opintojakson tunnus: TL00CX55
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 4 op
- Opetuskieli
- suomi
- Vastuuhenkilö
- Olli Väänänen
Osaamistavoitteet
Ymmärrät digitaalisten numerojärjestelmien perusteet ja osaat soveltaa tietoa käytännössä. Osaat ratkaista yksinkertaisia teknisiä ongelmia loogisesti ja tuottaa ratkaisua vastaavan toteutuksen. Ymmärrät perinteisten koodien käytön ja virheiden korjauksen niissä.
Ymmärrät elektroniikan perusteita alan tarpeiden näkökulmasta. Tutustut peruskomponentteihin ja tunnet vastukset, kondensaattorit, kelat, diodit, transistorit ja operaatiovahvistimet. Opit suunnittelemaan yksinkertaisia peruskytkentöjä kyseisillä komponenteilla toteutettuina. Tätä osaamista tarvitset hahmottaaksesi toiminnallisia kokonaisuuksia yksityiskohtaisesti.
EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Tunnet digitaalitekniikkaan liittyvät käsitteet sekä periaatteet. Osaat analysoida loogisia rakenteita. Tunnet peruskomponenttien käytön perusteet. Ymmärrät transistorin käytön toimilaitteen ohjauksessa ja käyttöjännitteiden periaatteet.
EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Osaat suunnitella ja toteuttaa digitaalitekniikkaan liittyviä yksinkertaisia loogisia järjestelmiä. Osaat rakentaa ja analysoida yksinkertaisia elektronisia kytkentöjä.
Sisältö
Tällä opintojaksolla opit digitaalisten numerojärjestelmien perusteet ja niiden käytännön soveltamisen. Osaat ratkaista teknisiä ongelmia loogisesti ja toteuttaa niihin sopivia ratkaisuja. Ymmärrät perinteisten koodien käytön ja osaat korjata niissä esiintyviä virheitä.
Tällä opintojaksolla opit ymmärtämään elektroniikan perusteita käytännön tarpeiden näkökulmasta. Tutustut peruskomponentteihin, kuten vastuksiin, kondensaattoreihin, keloihin, diodeihin, transistoreihin ja operaatiovahvistimiin, ja osaat analysoida yksinkertaisia kytkentöjä. Tämä opintojakso antaa sinulle tarvittavat tiedot ja taidot hahmottaa ja toteuttaa toiminnallisia kokonaisuuksia yksityiskohtaisesti.
Lukujärjestelmät
Boolean algebran perusteet
Sekvenssilogiikka
Looginen suunnittelu
Koodit
Elektroniikan peruskomponentit
Passiivisen suodattimen suunnittelu ja mitoitus
Transistorin käyttö kytkimenä
Operaatiovahvistin signaalin skaalauksessa
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1: Ymmärrät kurssin keskeiset asiat osittain. Hallitset välttävästi elektroniikan peruskomponentteihin liittyvän teorian ja osaat autettuna suunnitella ja käyttöönottaa annetun vaatimusmäärittelyn mukaiset peruskytkennät
Tyydyttävä 2: Hallitset tyydyttävästi digitaalitekniikan peruskäsitteet ja elektroniikan peruskomponentteihin liittyvän teorian sekä osaat tyydyttävästi suunnitella ja käyttöönottaa annetun vaatimusmäärittelyn mukaiset peruskytkennät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Ymmärrät loogisen suunnittelun käsitteet ja osaat soveltaa niitä käytännössä. Osoitat hallitsevasi hyvin elektroniikan peruskomponentteihin liittyvän teorian ja osaat analysoida monipuolisesti olemassa olevia ratkaisuja. Osaat hyvin suunnitella ja käyttöönottaa annetun vaatimusmäärittelyn mukaiset peruskytkennät. Reflektoit hyvin oppimaasi.
Kiitettävä (4)
Edellisten lisäksi osaat tiedonsiirrossa käytettävien koodien perusteet ja ymmärrät virheen korjauksen periaatteet. Hallitset kiitettävästi elektroniikan komponentteihin liittyvän teorian ja osaat kiitettävästi suunnitella ja käyttöönottaa annetun vaatimusmäärittelyn mukaiset kytkennät. Otteesi on innovatiivinen ja reflektoit hyvin oppimaasi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat valita sovellukseen parhaan lukujärjestelmän ja tehdä siihen toimivan virheenkorjauksen loogisen suunnitteluun perustuen. Hallitset erinomaisesti elektroniikan komponentteihin liittyvän teorian ja osaat erinomaisesti suunnitella ja käyttöönottaa annetun vaatimusmäärittelyn mukaiset kytkennät. Pystyt itsenäisesti analysoimaan toiminnallisuuksia ja kehittämään niitä.