Siirry suoraan sisältöön

Edistyksellinen kestävä valmistusLaajuus (5 op)

Tunnus: TK00CG67

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Miikka Parviainen

Osaamistavoitteet

Edistyksellinen kestävä valmistus yhdistää tuottavuuden ja kestävyyden periaatteet hyödyntäen uusia teknologioita, materiaaleja ja prosesseja. Käytännössä kestävän valmistuksen toimintamallit ohjaavat kehitystoimenpiteitä, jotka vähentävät ympäristövaikutuksia ja tehostavat resurssien käyttöä. Älykkäät valmistusjärjestelmät ja tekoälyn hyödyntäminen voivat optimoida tuotantoprosesseja ja minimoida inhimillisiä virheitä.

Edistynyt kestävä valmistus tarkoittaa energiatehokkuuden lisäämistä, raaka-aineiden säästöä, vähäpäästöisiä tuotantomenetelmiä sekä kierrätyksen ja uudelleenkäytön edistämistä.

Tieto ja ymmärrys
Opit tuntemaan konepajavalmistuksen uusia teknologioita, materiaaleja ja prosesseja ja ymmärrät niiden merkityksen kestävän kehityksen edistämisessä. Opit arvioimaan valmistusprosessien vaikutuksia ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan.

Tutkimukset ja tiedonhaku
Opit seuraamaan ja analysoimaan kestävän valmistuksen kehittymistä alana. Osaat valita ja ottaa käyttöön sopivia teknologioita ja konsepteja kestävän kehityksen periaatteiden toteuttamisessa.

Sisältö

Kestävän valmistuksen periaatteet ja tavoitteet

Teknologiat kuten, ainetta lisäävä valmistus, valimotekniikka ja metallien sulatus, materiaalien liittäminen ja muovaaminen, kestävät koneistusmenetelmät ja tietokoneavusteinen kestävä valmistus

Kestävän valmistuksen systematiikka, arviointimenetelmät ja mittarit

Kestävän valmistuksen sovellukset ja esimerkit eri teollisuudenaloilla

Esitietovaatimukset

Hallitset perusteet konepajojen yleisimmistä valmistusmenetelmistä, ymmärrät miten ja millä menetelmillä tuotantoa suunnitellaan, ohjataan ja kehitetään.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Ymmärrät viitekehyksen ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten sisältöjen tulkitsemisessa. Tunnistat tyydyttävästi kestävän kehityksen periaatteita.

Tyydyttävä (2): Ymmärrät viitekehyksen ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten sisältöjen soveltamisessa. Pystyt soveltamaan tyydyttävästi kestävän valmistuksen konsepteja. Tunnistat tyydyttävästi kestävän kehityksen haasteisiin vastaavia periaatteita ja valmistusteknologioita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Hallitset opintojakson keskeiset periaatteet, joita ovat oman toimialan kannalta keskeisten kestävän valmistuksen toimintojen tunnistaminen, osaat soveltaa kestävän valmistuksen systematiikkaa ja arviointityökaluja. Tunnet kestävän valmistuksen mittausmenetelmiä ja indikaattoreita. Lisäksi osaat analysoida ja arvioida kehityksen tuloksia.

Kiitettävä (4): Hallitset vaadittavat keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti kohtuullisen vaativissa valmistuksen kehityshaasteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hallitset vaadittavat keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti vaativissa valmistuksen kehityshaasteissa. Kykenet luomaan uusia ratkaisuja kriittisesti samalla arvioiden sen vaikutuksia kestävään kehitykseen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Ymmärrät viitekehyksen ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten sisältöjen soveltamisessa. Tunnistat tyydyttävästi kestävän kehityksen periaatteita.