Siirry suoraan sisältöön

Koneenosien ja teräsrakenteiden suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: TK00CG59

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • englanti
  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Petri Luosma
  • Kalevi Jaaranen

Osaamistavoitteet

Koneenosien ja teräsrakenteiden suunnittelu vaatii laajaa koneteknistä ja lujuusopillista ymmärtämistä. Opintojakson suoritettuasi pystyt perusrakenteiden staattiseen ja mitoitukseen käsikirjojen ja taulukkotapausten avulla. Osaat muodostaa tarkasteltavasta rakenteesta mekaniikan mallin ja ratkaista siinä vaikuttavat rasitukset, jännitykset ja muodonmuutokset. Kykenet huomioimaan talouden ja kestävän kehityksen asettamat tavoitteet koneenosien ja teräsrakenteiden suunnittelussa . Aloitat opiskelun peruskäsitteistä edeten niiden soveltamisessa yhä haastavimpiin mitoituksiin.

Tieto ja ymmärrys:
Ymmärrät lujuusopin periaatteet ja niiden pohjautumisen statiikkaan, matematiikkaan ja fysiikkaan.

Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Osaat soveltaa lujuusopin periaatteita käytännön ongelmien ratkaisemiseksi vakiintuneiden laskentamenetelmien avulla. Osaat laskennan avulla mitoittaa ja valita koneenrakennuksessa tyypillisesti käytettäviä koneenosia ja liitoksia.

Tutkimukset ja tiedonhaku:
Osaat analysoida and ratkaista teknisiä ongelmia.

Sisältö

Hyperstaattiset palkit. Kehät. Ohutseinäisen ja avoimen poikkileikkauksen vääntö. Vlavsovin vääntö. Kosketusjännitykset. EUROCODE 3 laskentaperiaatteet. Akselien ja akseliliitosten sekä ruuvi- ja hitsausliitosten perusteet ja mitoitus. Vaihteiden hammaspyörien, välityssuhteiden laskenta.

Esitietovaatimukset

Hallitset lujuusopin ja statiikan perusteet. Osaat luoda mekaanisia malleja rakenteista ja laskea niissä vaikuttavat rasitukset. Osaat laskea rakenteista normaali- ja leikkausjännitykset. Ymmärrät myös teknisen piirustuksen ja materiaalitekniikan perusteet. Tunnet yleisimmät koneenosat.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Tunnet periaatteet ja -terminologian väännöstä, kehistä, hyperstaattisista palkeista,kosketusjännityksistä, akseleista ja akseliliitoksista, vaihteista, hammaspyörävoimansiirrosta sekä hitsaus-ja ruuviliitoksista, mutta sinulla on puutteita niiden soveltamisessa. Pystyt ratkomaan välttävästi selkeitä perusratkaisuja.

Tyydyttävä (2): Tunnet periaatteet ja -terminologian väännöstä, kehistä, hyperstaattisista palkeista,kosketusjännityksistä, akseleista ja akseliliitoksista, vaihteista, hammaspyörävoimansiirrosta sekä hitsaus-ja ruuviliitoksista, mutta sinulla on puutteita niiden soveltamisessa muissa kuin perustapauksissa. Pystyt ratkomaan selkeitä perusratkaisuja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Tunnet periaatteet ja -terminologian väännöstä, kehistä, hyperstaattisista palkeista,kosketusjännityksistä, akseleista ja akseliliitoksista, vaihteista, hammaspyörävoimansiirrosta sekä hitsaus-ja ruuviliitoksista. Pystyt myös soveltamaan jossain määrin osaamistasi perustapausten ulkopuolellakin. Pystyt ratkomaan lähes virheettömästi selkeitä perusratkaisuja.

Kiitettävä (4): Tunnet periaatteet ja -terminologian väännöstä, kehistä, hyperstaattisista palkeista,kosketusjännityksistä, akseleista ja akseliliitoksista, vaihteista, hammaspyörävoimansiirrosta sekä hitsaus-ja ruuviliitoksista. Pystyt myös soveltamaan osaamistasi perustapausten ulkopuolellakin. Pystyt ratkomaan perustapausten ulkopuolisiakin tapauksia soveltamalla osaamistasi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Hallitset periaatteet ja -terminologian väännöstä, kehistä, hyperstaattisista palkeista,kosketusjännityksistä, akseleista ja akseliliitoksista, vaihteista, hammaspyörävoimansiirrosta sekä hitsaus-ja ruuviliitoksista. Pystyt soveltamaan osaamistasi perustapausten ulkopuolellakin. Pystyt ratkomaan ja analysoimaan perustapausten ulkopuolisiakin tapauksia soveltamalla osaamistasi.