Siirry suoraan sisältöön

Metsän hoidon ja uudistamisen perusteetLaajuus (4 op)

Tunnus: LM00CC07

Laajuus

4 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Arto Riihinen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Käytyäsi tämän opintojakson, olet oppinut metsänhoidon perusteet ja osaat valita metsän uudistamismenetelmän.

Opintojakson osaamiset

Metsätalousosaaminen:
-osaat valita metsään sopivat metsätaloustoimenpiteet
-osaat suunnitella tilan metsätaloutta ja hoitaa metsätilaa kannattavasti ja kestävästi.
Luonnontieteet ja ympäristöosaaminen:
-tunnistat oman toimintasi keskeiset ympäristö-, vesistö- ja ilmastovaikutukset, osaat mitata niitä sekä hallitsee keinoja vaikutusten pienentämiseksi.

Opintojakson osaamistavoite

Osaat metsän luokitukset, tunnet kasvatettavat pääpuulajit, osaat määrittää metsikön uudistamisajankohdan ja osaat valita metsikön uudistamistoimenpiteet metsänhoitosuositusten, metsäsertifioinnin ja metsälain mukaisesti. Osaat huomioida toimenpiteiden valinnassa ekologiset, ympäristönsuojelulliset, tekniset ja taloudelliset näkökulmat.

Sisältö

-metsän luokitukset
-kestävä metsätalous
-puulajit
-uudistamisen perusteet
-uudistamisajankohdan ja uudistamismenetelmän valintaperusteet
-uudistusalan kunnostus
-luontainen uudistaminen
-metsänviljely ja metsitys
-uudistamistuloksen varmistaminen
-uudistamistöiden suunnittelu

Esitietovaatimukset

Ekologian peruskäsitteiden tuntemus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Tiedät metsän tärkeimmät luokitukset, tunnet pääpuulajien uudistamisbiologiset ominaisuudet, osaat ajoittaa uudistamishakkuun ja uudistamistyöt ja osaat valita toimenpiteet metsänhoitosuositusten, metsäsertifioinnin ja metsälain mukaisesti. Osaat laatia metsänkäyttöilmoituksen ja tunnet uudistamistoimien vaikutukset. Harjoitustyöt on hyväksytty, mutta ne sisältävät puutteita.

Tyydyttävä 2:
Osaat huomioida puulajien ja kasvupaikkojen ominaisuudet uudistamispäätöksissä. Kykenet huomioimaan metsänhoitosuositukset, metsäsertifioinnin ja metsälain valitessasi kustannustehokkaita ja oikea-aikaisia uudistamistoimenpiteitä. Osaat laatia metsänkäyttöilmoituksen ja kykenet laatimaan toimivia uudistamistoimenpideketjuja. Harjoitustyöt on laadittu tehtävänannon mukaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Kykenet soveltamaan metsänhoitosuosituksia, metsäsertifiointia ja metsälakia valitessasi kasvupaikalle ja puulajille sopivia, oikea-aikaisia ja kustannustehokkaita uudistamistoimenpiteitä. Osaat laatia virheettömän metsänkäyttöilmoituksen ja suunnitella uudistamistöiden kokonaisuuden. Harjoitustyöt on laadittu tehtävänannon mukaisesti ja oppimateriaalia soveltaen.

Kiitettävä 4:
Kykenet monipuolisesti soveltamaan metsänhoitosuosituksia, metsäsertifiointia ja metsälakia valitessasi kasvupaikalle ja puulajille sopivia ja oikea-aikaisia uudistamistoimenpiteitä pitkän tähtäimen kannattavuus huomioiden. Osaat laatia virheettömän metsänkäyttöilmoituksen, osaat suunnitella uudistamistöiden kokonaisuuden ja kykenet organisoimaan uudistamistyömaan. Harjoitustyöt on hyväksytty ja laadittu tehtävänannon mukaisesti ja monipuolisia lähteitä käyttäen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Kykenet kattavasti soveltamaan metsänhoitosuosituksia, metsäsertifiointia ja metsälakia valitessasi kasvupaikalle ja puulajille sopivia ja oikea-aikaisia uudistamistoimenpiteitä kannattavuus ja kestävyyden näkökulmat huomioiden. Osaat laatia virheettömän metsänkäyttöilmoituksen, osaat suunnitella uudistamistöiden kokonaisuuden ja organisoida metsätilan uudistamistyöt. Harjoitustyöt on laadittu tehtävänannon mukaisesti, täsmällisesti ja monipuolisia lähteitä käyttäen.