Siirry suoraan sisältöön

Käytännön työt ja työsuojeluLaajuus (10 op)

Tunnus: LM00CB93

Laajuus

10 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Mirja Riipinen
  • Juho Pirttiniemi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson käytyäsi tunnet eläintilan käytänteet, tiedät suomalaiset eläinlajit ja rodut sekä eläintuotannon erilaiset tuotantomuodot. Osaat työskennellä turvallisesti maatalousympäristössä ja tunnet hygienian merkityksen elintarvikkeiden alkutuotannossa.

Opintojakson osaamiset

Maatalousosaaminen:
-osaat tuotantoeläinten tuotantokokonaisuuden huomioiden hyvinvointitekijät sekä tunnet eläintuotannon roolin ruokaketjussa
Eettisyys:
-kykenet vastaamaan omasta toiminnastasi ja sen seurauksista ja reflektoit niitä alasi ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
Kestävä kehitys:
-ymmärrät kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia.

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson jälkeen tunnet eläintilan käytännön työt. Opintojakson käytyäsi tiedät eläinlajit ja rodut Suomessa ja osaat havainnoida ja käsitellä eläimiä turvallisesti. Tiedät tuotantomuodot eläintilalla. Tiedät hygienian merkityksen elintarviketuotannolle. Osaat käyttää traktoria ja työkoneita työturvallisesti ja taloudellisesti. Tiedät työsuojelun ja turvallisen työskentelyn periaatteet ja osaat soveltaa niitä. Osoitat osaavasi työskennellä eläintilalla.

Sisältö

-tuotantoeläinrodut ja lajit Suomessa
-tuotantomuodot eläintiloilla
-hygienia alkutuotannossa
-traktorin ja työkoneiden käyttö
-työturvallisuus ja työntutkimus maataloudessa
-päivittäiset työt eläintilalla
-laboratorioperehdytys

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tunnistat eläinlajit ja rodut ja osaat toimia päivittäisissä hoitotöissä. Tiedät eläintilan tuotantomuodot. Osaat toimia alkutuotannossa hygieniavaatimusten mukaisesti. Osoitat suoriutuvasi käytännön harjoituksista ja osoitat osaavasi käyttää traktoria. Osaat toimia työturvallisesti. Osaat omalla toiminnallasi edistää eläinten hyvinvointia.

Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.08.2025

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Biotalousinstituutti

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
  • Juha Kuula
  • Juho Pirttiniemi
Ryhmät
  • LMS24SM
    Maaseutuelinkeinot (AMK)
  • ZJALMS24SM
    Avoin amk, Maaseutuelinkeinot, Monimuoto
  • ZJAG24SLKP
    Avoin AMK,Korkeakoulupolku,Maaseutuelinkeino, Poke

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson käytyäsi tunnet eläintilan käytänteet, tiedät suomalaiset eläinlajit ja rodut sekä eläintuotannon erilaiset tuotantomuodot. Osaat työskennellä turvallisesti maatalousympäristössä ja tunnet hygienian merkityksen elintarvikkeiden alkutuotannossa.

Opintojakson osaamiset

Maatalousosaaminen:
-osaat tuotantoeläinten tuotantokokonaisuuden huomioiden hyvinvointitekijät sekä tunnet eläintuotannon roolin ruokaketjussa
Eettisyys:
-kykenet vastaamaan omasta toiminnastasi ja sen seurauksista ja reflektoit niitä alasi ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
Kestävä kehitys:
-ymmärrät kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia.

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson jälkeen tunnet eläintilan käytännön työt. Opintojakson käytyäsi tiedät eläinlajit ja rodut Suomessa ja osaat havainnoida ja käsitellä eläimiä turvallisesti. Tiedät tuotantomuodot eläintilalla. Tiedät hygienian merkityksen elintarviketuotannolle. Osaat käyttää traktoria ja työkoneita työturvallisesti ja taloudellisesti. Tiedät työsuojelun ja turvallisen työskentelyn periaatteet ja osaat soveltaa niitä. Osoitat osaavasi työskennellä eläintilalla.

Sisältö

-tuotantoeläinrodut ja lajit Suomessa
-tuotantomuodot eläintiloilla
-hygienia alkutuotannossa
-traktorin ja työkoneiden käyttö
-työturvallisuus ja työntutkimus maataloudessa
-päivittäiset työt eläintilalla
-laboratorioperehdytys

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tärkeät dokumentit ja nettisivut liittyen työturvallisuuteen ja työn tehokkuuteen maatilalla, eläintuotantoon ja traktorin käyttöön.
Esimerkiksi:
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elaintenpito-tunnistaminen-ja-rekisterointi/
https://www.motiva.fi/files/6370/Traktorin_taloudellinen_ajotapa.pdf
https://ttk.fi/tyoturvallisuus/toimialakohtaista-tietoa/maatalousalat/
https://jukuri.luke.fi/handle/10024/486090

Opetusmenetelmät

Oppiminen perustuu kampuksella tapahtuviin oppimistilanteisiin (intensiiviviikko ja lähipäivät), läsnäoloa vaativiin webinaareihin, itsenäiseen opiskeluun ja tehtävien tekoon hyödyntäen Moodle-oppimisalustaa sekä työjaksoon (81h) eläintilalla.

Aktiivisuuttasi lähiopetuksessa ja läsnäoloa vaativissa webinaareissa seurataan. Suurin osa oppimisesta tapahtuu kuitenkin itsenäisesti, joten sitä voit aikatauluttaa vapaammin.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Sisältää työjakson vapaavalintaisellla eläintilalla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson osatentit suoritetaan Moodlessa aloitustunnilla määritetyn aikataulun mukaisesti ennen työjaksoa.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähioppiminen kampuksella noin 30 tuntia.
Läsnäoloa vaativat webinaarit noin 14 tuntia.
Työssäoppimisjakso 81 tuntia.
Laboratorioperehdytys 1 tunti.
Itsenäinen opiskelu ja tehtävät 144 h.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso arvioidaan hyväksytty-hylätty -asteikolla. Kaikki tehtävät tulee palauttaa ajallaan ja hyväksyttävällä tasolla. Tarvittaessa tehtäviä täydennetään.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tunnistat eläinlajit ja rodut ja osaat toimia päivittäisissä hoitotöissä. Tiedät eläintilan tuotantomuodot. Osaat toimia alkutuotannossa hygieniavaatimusten mukaisesti. Osoitat suoriutuvasi käytännön harjoituksista ja osoitat osaavasi käyttää traktoria. Osaat toimia työturvallisesti. Osaat omalla toiminnallasi edistää eläinten hyvinvointia.

Esitietovaatimukset

-