Mielenterveys- päihde- ja riippuvuustyöLaajuus (5 op)
Tunnus: SZ00CJ19
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Anu Pelkonen
- Tuija Ketola
Osaamistavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystäsi mielenterveys- päihde- ja riippuvuusongelmien yhteydestä toisiinsa biopsykososiaalisena yhteiskunnallisena ilmiönä sekä siitä, miten toipumista tuetaan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä.
Osaamiset:
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK)
Kriittinen ja osallistava yhteiskuntaosaaminen (Sosionomi AMK)
Kuntoutuksen palvelujärjestelmäosaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Osaamistavoitteet:
Osaat tunnistaa ja arvioida päihteiden käytön ja riippuvuuskäyttäytymisen riskitekijöitä sekä niiden yhteyttä mielenterveyden ongelmiin. Tiedät ennaltaehkäisevän ja kuntouttavan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyön työorientaatioita ja menetelmiä yksilö- ja yhteisötyössä. Kykenet reflektoimaan kriittisesti omia päihdeasenteitasi ja tiedät, miten mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja erilaisiin riippuvuuksiin liittyvää stigmaa voidaan vähentää. Osaat koordinoida palveluja sekä ohjata ja tukea kuntoutujaa käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja asiakaslähtöisesti.
Tunnet päihde- ja riippuvuustyötä ohjaavan keskeisen lainsäädännön ja palvelujärjestelmän sekä niiden yhteyden mielenterveyspalveluihin. Ymmärrät mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyötä ohjaavia toimintaperiaatteita. Ymmärrät palveluohjauksen merkityksen osana asiakasprosessia ja tiedät, miten toimia asiakkaan edun mukaisesti monitoimijaisessa verkostoyhteistyössä.
Tunnistat eriarvoisuutta, huono-osaisuutta sekä hyvinvointia tuottavia rakenteita ja prosesseja sekä tiedät rakenteellisten tekijöiden merkityksen asiakkaiden asemaan päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Tunnistat rakenteellisen sosiaalityön mahdollisuudet mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on mielenterveys- päihde- ja riippuvuusongelmien yhteydet toisiinsa. Opintojaksolla tarkastellaan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyön käsitteitä, päihteiden käytön ja riippuvuuskäyttäytymisen riskitekijöitä sekä riippuvuuden kehittymisen ja siitä irrottautumisen prosessia ja menetelmiä. Lisäksi perehdytään päihde- ja riippuvuustyön lainsäädäntöön ja palveluihin sekä niiden yhteyteen mielenterveyspalveluihin. Keskeistä on myös omien asenteiden ja käsitysten reflektointi päihteisiin, riippuvuuteen ja ongelmakäyttöön liittyen.
Esitietovaatimukset
Osaat kuvata mielenterveyden käsitteen ja nimetä mielenterveyden suoja- ja riskitekijöitä sekä yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt. Tiedät keskeiset mielenterveys- ja neuropsykiatriset palvelut sekä niitä ohjaavan lainsäädännön. Tunnistat omia mielenterveyteen liittyviä asenteitasi.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaat nimetä mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyön käsitteet ja menetelmät sekä tunnistat niiden yhteydet toisiinsa. Tunnistat päihteidenkäytön ja riippuvuuskäyttäytymisen riskitekijöitä sekä niiden yhteyttä mielenterveyden ongelmiin. Tunnistat riippuvuuden kehittymisen ja irrottautumisen prosessiin liittyvät tekijät ja vaiheet. Osaat kuvata päihde- ja riippuvuustyötä ohjaavan lainsäädännön ja palvelut sekä niiden yhteyden mielenterveystyöhön. Osaat kuvata oman tehtäväsi ja vastuusi kuntoutus- ja sosiaalialan asiantuntijana mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä. Osaat kuvata ja reflektoida päihteisiin, päihteiden käyttäjiin ja heidän läheisiinsä sekä erilaisiin riippuvuuksiin liittyviä asenteitasi.