Siirry suoraan sisältöön

Palvelumuotoilun johtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: YH00CL78

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Janne-Valtteri Nisula, Liiketoimintayksikkö

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojaksolla opit kuinka palvelumuotoilu projektia johdetaan ja miten palvelumuotoilun avulla voidaan kehittää organisaatioita asiakaslähtöisemmiksi, ihmiskeskeisemmiksi ja kilpailukykyisemmiksi.

Opintojakson osaamiset

Palveluliiketoiminnan johtamisosaaminen
Hallitset palveluiden johtamisen tietoperustan ja osaat arvioida, analysoida ja soveltaa sitä kriittisesti.

Kansainvälisyys- ja monikulttuurisuus
Kykenet kansainväliseen vuorovaikutukseen, viestintään ja toiminnan kehittämiseen omalla alallasi.

Työelämässä toimiminen
Hyödynnät teknologian ja digitalisaation mahdollisuuksia kehittämisessä ja johtamisessa.

Ennakoiva kehittäminen
Tuotat uutta tietoa ja uudistat toimintatapoja yhdistäen eri alojen osaamista. Osaat toteuttaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita sekä sovellat erilaisia tutkimus- ja kehittämismenetelmiä. Osaat kehittää uusia asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja tulevaisuutta ennakoiden.

Opintojakson osaamistavoite
Osaat palvelukehityksen periaatteet ja useita palvelumuotoilumenetelmiä. Osaat palvelumuotoiluprosessin johtamisen perusteet, ja sinulla on valmiudet palvelumuotoiluprojektin johtamiseen. Ymmärrät miten monialaista luovaa tiimiä ja iteratiivista käytännön tekemistä voidaan johtaa menestyksekkäästi. Ymmärrät strategisen, käyttäjälähtöisen kehittämistyön periaatteet.

Sisältö

Palvelumuotoiluprosessin mukainen suunnittelu
Palvelumuotoilumenetelmien käyttäminen
Palvelumuotoilun strateginen osaaminen ja johtaminen
Asiakaskokemuksen ja työntekijäkokemuksen merkitys ja johtaminen
Osallisuus ja yhteiskehittämisen hyödyntäminen monialaisissa tiimeissä
Luovan palvelumuotoiluprojektin johtaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osoitat palvelukehityksen perusteiden tuntemusta, ja osaat tuottaa palvelumuotoiluprojektin materiaaleja. Ymmärrät palvelumuotoilun johtamisen vaatimukset ja osoitat ymmärrystä tiimin johtamisesta strategisessa käyttäjälähtöisessä kehittämistyössä. Ymmärrät palvelumuotoiluprojektin rakenteen ja prosessin. (1)

Osaat palvelukehityksen perusteet, osaat tuottaa palvelumuotoiluprojektin materiaaleja, sekä ymmärrät sen johtamisen perusteet. Osaat ottaa huomioon tiimin johtamisen haasteet käyttäjälähtöisessä kehittämistyössä. Ymmärrät palvelumuotoiluprojektin rakenteen ja prosessin, sekä osaat tunnistaa sen prosessiin liittyviä haasteita. (2)

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat kattavasti palvelukehityksen perusteet, osaat sujuvasti tuottaa palvelumuotoiluprojektin materiaaleja. Osoitat selkeää ymmärrystä luovan tiimin johtamisesta sekä strategisessa käyttäjälähtöisessä kehittämistyössä. Osaat rakentaa johdonmukaisen palvelumuotoiluprojektin, ja osaat arvioida sen prosessia ja kontekstuaalisia haasteita. (3)

Osaat soveltaa palvelukehityksen perusteita, osaat tuottaa kiinnostavia ja hyvin laadittuja palvelumuotoiluprojektin materiaaleja. Osoitat monialaista ymmärrystä luovan tiimin koostumuksesta ja johtamisesta strategisessa käyttäjälähtöisessä kehittämistyössä. Osaat rakentaa monialaisen palvelumuotoiluprojektin ja arvioida sen prosessin sekä johtamisen kontekstuaalisia haasteita. (4)

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat soveltaa palvelukehityksen perusteita kontekstisidonnaisesti, osaat tuottaa oivaltavia ja käyttäjäystävällisiä palvelumuotoiluprojektin materiaaleja. Osaat rakentaa monialaisen luovan tiimin strategisen käyttäjälähtöisen kehittämistyön tarpeisiin. Osaat luoda strategisen palvelumuotoiluprojektin sekä arvioida sen prosessin ja johtamisen kontekstuaalisia haasteita ja mahdollisuuksia. (5)

Oppimateriaalit

Penin, L. 2019. Designing the invisible. Bloomsbury Publishing.