Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoeläimet (5 cr)

Code: LMSV0500-3001

General information


Enrollment

01.11.2022 - 05.01.2023

Timing

01.01.2023 - 21.05.2023

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

2 op

Mode of delivery

60 % Face-to-face, 40 % Online learning

Unit

Teknologiayksikkö

Campus

Biotalousinstituutti

Teaching languages

  • Finnish

Seats

1 - 35

Degree programmes

  • Maaseutuelinkeinot (AMK)

Teachers

  • Mirja Riipinen
  • Juho Pirttiniemi

Groups

  • LMS20S1
    Maaseutuelinkeinot
  • LMS21KM
    Maaseutuelinkeinot
  • 28.04.2023 08:15 - 11:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3001
  • 11.05.2023 12:30 - 15:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3001

Objective

Purpose of the course
After the course, you will be able to plan the entire life cycle of a farm animal or a group of farm animals of your choice.

Competences
Agricultural competence

Learning outcomes
You know how to plan the purchase or production of animals. You know how to plan production facilities and feed suitable for a farm animal. You know what kind of feed you can get the best possible result, taking into account the welfare and profitability of the animals. You know how to plan breeding measures for the development of animal material. You know how to plan and anticipate what kind of products or services your animals produce.

Content

Purchase of selected farmed animal material
Feeding planning and feed needs
Planning of animal premises
Planning of breeding animals for farmed animals or breeding planning of animals
Products and services from farmed animals

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Lypsylehmän ruokinta. 2010. Toim. T. Harmoinen, S. Nokka ja J. Kyntäjä. Tieto tuottamaan 133. ProAgria Maaseutukeskusten liitto.
Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto. 2005 tai uudemmat. Kauhava: AtriaNauta.
MTT. 2010. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset [verkkojulkaisu]. Jokioinen: MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Saatavissa: Http://www.mtt.fi/rehutaulukot
Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.
Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja. Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja nro 1038, WS Bookwell Oy Porvoo
Hulsen, J. & Scheepens, K. 2012. Sikahavaintoja. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja nro 1091. Kariston Kirjapaino Oy Hämeenlinna.
Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.
Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M. & Teräväinen, H. (toim.) 2007. Hevosen ruokinta ja hoito. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Teaching methods

Lectures or lecture recordings, independent work and learning assignments or independent online learning.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

The course or part of it can be completed on the basis of previous competence or by studying in working life.

Student workload

Classroom education 28 h, independent work 107 h

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, approved/failed

The student is able to plan the acquisition of animals, production facilities and feeding suitable for a farm animal. The student knows the importance of feeding for animal welfare and profitability. The student is familiar with the breeding of a production animal of his/her choice. The student knows the types of products and services produced by farm animals and knows how to plan profitable activities from them.

Qualifications

Knowledge of the care, feeding and breeding of farm animals and other requirements for production. Knowledge of feed.