• Kuntoutus vanhus- ja vammaistyössä (SZXX2016-3001),
         11.01.2021 – 13.03.2021,  5 op — Verkko-opetus +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson tarkoitus
    Opintojakson käytyäsi ymmärrät sosiaalisen kuntoutuksen merkityksen vanhus- ja vammaistyössä, osaat kuvata ja jäsentää vanhus- ja vammaistyöhön liittyviä toimintaympäristöjä, palvelujärjestelmiä ja lainsäädäntöä. Ymmärrät vanhus- ja vammaistyön sosiaalisen kuntoutuksen palvelutarpeen arviointimenetelmät sekä palveluiden suunnittelun ja toteutuksen käytännöt.

    Opintojakson osaamiset
    Hyvinvoinnin ja toimijuuden edistäminen
    Sosiaali- ja terveysalan asiakkuusosaaminen
    Eettinen osaaminen

    Opintojakson osaamistavoite
    Osaat jäsentää vanhus- ja vammaistyöhön liittyviä käsitteitä ja erilaisia lähestymistapoja sekä toimintaympäristöjä, palvelujärjestelmiä ja lainsäädäntöä. Tunnistat ikääntyneiden ja vammaisten elämänkulun erilaisia vaiheita palvelutarpeiden lähtökohtana. Osaat kartoittaa heidän erilaisia tarpeitaan ja tavoitteitaan sekä voimavarojaan asiakastyössä. Osaat tukea ja ohjata asiakkaita ikääntymisestä ja vammaisuudesta aiheutuvissa haasteellisissa tilanteissa. Osaat yhteistyössä asiakkaan kanssa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hänen palveluprosessiaan. Osaat käyttää ja soveltaa erilaisia menetelmiä ikääntyneiden ja vammaisten toimijuuden ja osallisuuden edistämisessä eri toimintaympäristöissä. Kykenet edistämään ja puolustamaan heikossa sosiaalisessa asemassa olevien etuja. Tiedät heitä koskevat suunnittelu- ja päätöksentekoprosessit ja osaat toimia niissä edistäen asiakkaiden etua.
    Sisältö
    Vanhus- ja vammaistyöhön liittyviä käsitteet ja erilaiset lähestymistavat sekä toimintaympäristöt, palvelujärjestelmät ja lainsäädäntö. Toimijuuden, osallisuuden ja elämänkulun näkökulmat palvelutarpeiden lähtökohtana. Asiakastarpeet ja -tavoitteet sekä voimavarat asiakastyössä. Ohjaamisen ja tuen menetelmät vanhus- ja vammaistyössä ja kuntoutuksessa. Vanhus- ja vammaistyön sekä kuntoutuksen palveluprosessit. Heikossa sosiaalisessa asemassa olevien tilanteiden kokonaisvaltainen tunnistaminen, heidän tukeminen, ohjaaminen ja etujen ajaminen sekä suunnittelu- ja päätöksentekoprosesseihin vaikuttaminen.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
    Hyväksytty
    Osaat jäsentää vanhus- ja vammaistyöhön liittyviä käsitteitä ja erilaisia lähestymistapoja sekä toimintaympäristöjä, palvelujärjestelmiä ja lainsäädäntöä. Tunnistat ikääntyneiden ja vammaisten elämänkulun erilaisia vaiheita palvelutarpeiden lähtökohtana. Osaat kuvata ikääntyneiden ja vammaisten erilaisia tarpeita ja tavoitteita sekä voimavaroja asiakastyössä. Osaat tukea ja ohjata asiakkaita ikääntymisestä ja vammaisuudesta aiheutuvissa haasteellisissa tilanteissa. Osaat asiakaslähtöisesti suunnitella, toteuttaa ja arvioida ikääntyneiden ja vammaisten palveluprosessieja. Osaat käyttää erilaisia menetelmiä vanhusten ja vammaisten toimijuuden ja osallisuuden edistämisessä eri toimintaympäristöissä. Tiedät keinoja edistää ja puolustaa heikossa sosiaalisessa asemassa olevien etuja. Tunnet heitä koskevat suunnittelu- ja päätöksentekoprosessit ja tiedät miten toimia niissä asiakkaiden etua edistäen.

    Opetuskieli

    Suomi

    Aika ja paikka

    Toteutetaan webinaareina 3. jaksolla ajalla 11.1.2021 - 13.3.2021. Webinaareihin osallistuminen on pakollista.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Webinaarit (verkko-opetus/luennot) - osallistuminen pakollista.
    Omien oppimistavoitteiden kirjaaminen ja niiden reflektointi opintojakson lopussa
    Nettitentti,
    Kirjallinen työ eli essee

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Pikkarainen A., (2013). Gerontologisen kuntoutuksen käsikirja : OSA 1. , In: Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja 159/2013, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Julkaisun pysyvä osoite on
    http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-285-1 (vapaasti ladattavissa verkossa).

    Pikkarainen A., (2016). Gerontologisen kuntoutuksen käsikirja: OSA 2. In; Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja 221/ 2016. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Hyvin kirjastosta lainattavissa/myös sähköisenä)

    Lindt,J, Härkäpää K & Kostamo-Pääkkö K (toim.) 2018. Sosiaalinen kuntoutuksessa. Rovaniemi: Lapland University Press. Erikseen ilmoitetut luvut.

    Seppänen, M., Karisto, A. & Kröger, T. (toim.) 2007. Vanhuus ja sosiaalityö. Sosiaalityö avuttomuuden ja toimijuuden välillä. PS-Kustannus. LUVUT 2 ja 3.

    Opettaja

    Aila Pikkarainen, Tarja Tapio

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Opintojaksoon kuuluu nettitentti, jonka ensimmäinen suorituskerta on ke 24.2.2021 klo 9-10.30
    1. uusinta ke 3.3.2021 klo 9-10.30 ja
    2. uusinta ke 10.3.2021 klo 9-10.30.

    Ajoitus

    11.01.2021 - 13.03.2021

    Opiskelijan oppimistehtävät ja ajankäyttö

    Webinaarit 12 h (1 op)
    Opiskelutavotteiden aasettaminen ja reflektio 12 h (0,5 op)
    Nettitentti 40 h (1,5 op) - arvioidaan hyväksytty/hylätty, hyväksytyn raja: vastauksista on oltava oikein 75 %
    Kirjallinen tehtävä: Essee 54 h (2 op), josta muodostuu opintojakson arvosana.

    Ilmoittautumisaika

    04.01.2021 - 10.01.2021

    Paikkoja

    0 - 20

    Arviointimenetelmät

    Avoin AMK 10
    CampusOnline 10

    Tutkinto-ohjelma

    Kuntoutuksen ohjaaja (AMK), Toimintaterapeutti (AMK), Sosionomi (AMK), Fysioterapeutti (AMK)

    Toteutustapa

    Verkko-opetus

    Virtuaaliosuus

    5 op

    Opintopistemäärä
    • 5 op
    Vastuuyksikkö

    Hyvinvointiyksikkö