Tuotantoeläinten hoito ja hyvinvointi (8 op)
Toteutuksen tunnus: LMSE0200-0S0Z1
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
03.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.08.2020 - 31.12.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 8 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 8 op
- Toteutustapa
- Verkko-opetus
- Yksikkö
- Teknologiayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 1 - 60
- Opettajat
- Mirja Riipinen
- Ryhmät
-
ZJK20SLKorkeakoulujen välinen yhteistyö, LUVA
-
ZJA20SLNVAvoin amk, luva, nuoren viljelijän opinnot
-
ZJA20SLAvoin AMK, luva
- Opintojakso
- LMSE0200
Arviointiasteikko
0-5
Sisällön jaksotus
Opintojaksossa on viisi osaa: rehut ja ruokinta, terveys, hyvinvointi, jalostus ja tuotteiden laatu.
Tavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella tärkeimpien tuotantoeläinten
ruokinnan ja hoidon. Opiskelija osaa määrittää ravinnontarpeet eri eläimille niiden tuotantovaiheiden mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida ruokinnallisten tekijöiden vaikutuksen kotieläintuotteiden laatuun ja eläinten hyvinvointiin.
Opiskelija tietää tuotantoeläinten terveydenhuollon toimintaympäristön. Opiskelija tuntee aihealueen keskeisimmät lait ja asetukset.
Opiskelija tuntee eri tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja jalostuksen menetelmät. Opiskelija ymmärtää eläinaineksen merkityksen tuotannolle ja eläinten hyvinvoinnille.
Sisältö
Nuoren eläimen kehitys.
Ravintoaineiden tarpeen määrittäminen.
Rehut ja niiden ominaisuudet.
Ruokinnan suunnittelu tuotantoeläimillä.
Tuotantoeläimistä saatavat tuotteet ja niiden laatu.
Terveen eläimen tunnusmerkit.
Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy.
Terveydenhuolto-ohjelmat.
Tuotantoeläinten jalostustoiminta Suomessa.
Jalostustavoitteet ja menetelmät.
Perinnöllisyyden perusteet lyhyesti.
Jalostuksen vaikutukset eläinainekseen ja tuotantoon.
Keskeisimmät lait ja asetukset.
Oppimateriaalit
Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.
Hulsen, J. & Lam, T.2011. Utareterveys - Hedelmällisyys. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja.
Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.
Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Opetusmenetelmät
Luennot tai luentotallenteet, itsenäinen työskentely ja oppimistehtävät tai itsenäinen verkko-opiskelu.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luentoja 72 h, itsenäistä työskentelyä 144 h harjoitustehtävien parissa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
0 (Hylätty) Oppimistavoitteet eivät täyty
1 (Välttävä) Opiskelija tietää tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin perusteet.
2 (Tyydyttävä) Edellisten lisäksi opiskelija tietää tuotantoeläinten ravinnontarpeet ja osaa suunnitella tuotantoeläinten ruokinnan. Opiskelija tietää yleisimmät sairaudet ja terveyden huollon toimintaympäristön.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3 (Hyvä) Edellisten lisäksi opiskelija tietää ruokinnan ja hoidon vaikutukset tuotannolle, tuotteiden laadulle ja ympäristölle. Opiskelija tuntee eläinten hyvinvointia säätelevät keskeisimmät lait ja asetukset.
4 (Kiitettävä) Edellisten lisäksi opiskelija tietää jalostustoiminnan merkityksen tuotantoeläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5 (Erinomainen) Edellisten lisäksi opiskelija osaa itsenäisesti soveltaa oppimaansa tilaolosuhteissa ja osaa arvioida ruokinnan ja jalostuksen vaikutusta eläimistä saatavien elintarvikkeiden laatuun.
Lisätiedot
Avoin AMK 10
Nuoren viljelijän koulutus 10
CampusOnline 10