Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoeläinten hoito ja hyvinvointi (8 op)

Toteutuksen tunnus: LMSE0200-0S0Z1

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
03.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2020 - 31.12.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
8 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
8 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Opetuskielet
suomi
Paikat
1 - 60
Opettajat
Mirja Riipinen
Ryhmät
ZJK20SL
Korkeakoulujen välinen yhteistyö, LUVA
ZJA20SLNV
Avoin amk, luva, nuoren viljelijän opinnot
ZJA20SL
Avoin AMK, luva
Opintojakso
LMSE0200
Toteutukselle LMSE0200-0S0Z1 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Sisällön jaksotus

Opintojaksossa on viisi osaa: rehut ja ruokinta, terveys, hyvinvointi, jalostus ja tuotteiden laatu.

Tavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella tärkeimpien tuotantoeläinten
ruokinnan ja hoidon. Opiskelija osaa määrittää ravinnontarpeet eri eläimille niiden tuotantovaiheiden mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida ruokinnallisten tekijöiden vaikutuksen kotieläintuotteiden laatuun ja eläinten hyvinvointiin.
Opiskelija tietää tuotantoeläinten terveydenhuollon toimintaympäristön. Opiskelija tuntee aihealueen keskeisimmät lait ja asetukset.
Opiskelija tuntee eri tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja jalostuksen menetelmät. Opiskelija ymmärtää eläinaineksen merkityksen tuotannolle ja eläinten hyvinvoinnille.

Sisältö

Nuoren eläimen kehitys.
Ravintoaineiden tarpeen määrittäminen.
Rehut ja niiden ominaisuudet.
Ruokinnan suunnittelu tuotantoeläimillä.
Tuotantoeläimistä saatavat tuotteet ja niiden laatu.
Terveen eläimen tunnusmerkit.
Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy.
Terveydenhuolto-ohjelmat.
Tuotantoeläinten jalostustoiminta Suomessa.
Jalostustavoitteet ja menetelmät.
Perinnöllisyyden perusteet lyhyesti.
Jalostuksen vaikutukset eläinainekseen ja tuotantoon.
Keskeisimmät lait ja asetukset.

Oppimateriaalit

Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.

Hulsen, J. & Lam, T.2011. Utareterveys - Hedelmällisyys. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja.

Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.

Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto

Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.

Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.

Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.

Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.

Opetusmenetelmät

Luennot tai luentotallenteet, itsenäinen työskentely ja oppimistehtävät tai itsenäinen verkko-opiskelu.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luentoja 72 h, itsenäistä työskentelyä 144 h harjoitustehtävien parissa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0 (Hylätty) Oppimistavoitteet eivät täyty
1 (Välttävä) Opiskelija tietää tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin perusteet.
2 (Tyydyttävä) Edellisten lisäksi opiskelija tietää tuotantoeläinten ravinnontarpeet ja osaa suunnitella tuotantoeläinten ruokinnan. Opiskelija tietää yleisimmät sairaudet ja terveyden huollon toimintaympäristön.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 (Hyvä) Edellisten lisäksi opiskelija tietää ruokinnan ja hoidon vaikutukset tuotannolle, tuotteiden laadulle ja ympäristölle. Opiskelija tuntee eläinten hyvinvointia säätelevät keskeisimmät lait ja asetukset.
4 (Kiitettävä) Edellisten lisäksi opiskelija tietää jalostustoiminnan merkityksen tuotantoeläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (Erinomainen) Edellisten lisäksi opiskelija osaa itsenäisesti soveltaa oppimaansa tilaolosuhteissa ja osaa arvioida ruokinnan ja jalostuksen vaikutusta eläimistä saatavien elintarvikkeiden laatuun.

Lisätiedot

Avoin AMK 10
Nuoren viljelijän koulutus 10
CampusOnline 10

Siirry alkuun