Johdon laskentatoimi (5 op)
Toteutuksen tunnus: HL00BD08-3015
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.11.2021 - 09.01.2022
Ajoitus
03.01.2022 - 02.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Liiketalous (AMK)
Opettaja
- Kirsi Marjakoski
- Aki Laaksonen
Ryhmät
-
HTL21SCLiiketalouden tutkinto-ohjelma (AMK)
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Johdon laskentatoimi palvelee yrityksen johdon päätöksentekoa. Tämä opintojakso antaa sinulle keskeiset perustiedot ja -valmiudet johdon laskentatoimen näkökulmasta.
Osaamiset
Liiketoimintaosaaminen
Kestävä kehitys
Osaamistavoitteet
Tällä opintojaksolla perehdyt johdon laskentatoimen perusteisiin, peruskäsitteisiin, periaatteisiin ja menetelmiin. Osaat laatia katetuottolaskelmia kannattavuuden selvittämiseksi. Kykenet tunnistamaan ja tarkastelemaan kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä johdon laskentatoimen näkökulmasta. Osaat tarkastella kustannuksia ja analysoida hinnoitteluun sekä alennuksiin liittyviä tekijöitä ja esittää niihin kehitysehdotuksia. Osaat laatia pääbudjetit annetusta aineistosta. Tunnet tasapainotetun tuloskortin käsitteen ja sen roolin johdon laskentatoimen näkökulmasta. Osaat laatia taulukkolaskentaohjelmalla graafisia esityksiä ja raportteja.
Sisältö
Opintojaksolla käsitellään johdon laskentatoimen roolia, kustannus- ja tuottokäsitteitä, katetuottolaskentaa, hinnoittelua ja alennuksia, kustannuslaskennan perusteita, kapasiteettia, toiminta-astetta ja toimintasuhdetta, budjetointia ja taulukkolaskentatyökalua. Peruskäsitteistö englanniksi.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Jormakka, R., Koivusalo, K. Lappalainen, J. & Niskanen, M. 2015. Laskentatoimi. EditaPrima. Luvut 7–9 ja 11.
Opetusmenetelmät
Kontaktiopiskelu
Itsenäiset oppimistehtävät
Yrityssimulaatio ryhmätyönä
Ohjaus ja palaute
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon sisältyvät mahdolliset työssä tehtävät osiot kuvataan kurssin ensimmäisillä kokoontumiskerroilla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti järjestetään viikolla 8. Uusintatentit järjestetään viikoilla 8-9.
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Toisessa korkeakoulussa suoritettu vastaava opintojakso voidaan lukea hyväksi osasuorituksena tai kokonaisuutena. Muulla tavoin hankittu osaaminen voidaan tunnistaa ja tunnustaa näyttökokeeseen osallistumalla. Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö yhteensä 135 h
Luennot ja harjoitukset 20 h
Itsenäinen opiskelu ja itsenäiset oppimistehtävät 35 h
Yrityssimulaatio 80 h
Sisällön jaksotus
Luennot (vko 2-7)
Tentti (vko 8)
Uusintatentti (vko 8-9)
Talviloma (vko 9)
Yrityssimulaation startti (vko 10)
Yrityssimulaatio (vko 10-16)
Yrityssimulaation purkutilaisuus (vko 17)
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson arviointi perustuu tentissä (50 %, 2,5 op), itsenäisissä oppimistehtävissä (10 %, 0,5 op) ja ryhmätyöskentelynä toteutettavassa yrityssimulaatiossa (40 %, 2,0 op) osoitettuun osaamiseen. Opintojakson tentti täytyy olla hyväksytysti suoritettuna ennen yrityssimulaatioon osallistumista.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä 1
Osaat nimetä kannattavuuteen ja kustannuksiin liittyviä tekijöitä johdon laskentatoimen näkökulmasta ja tiedät mitkä tekijät vaikuttavat kannattavuuteen. Ymmärrät katetuottolaskennan perusperiaatteet ja kykenet laatimaan perusmuotoisen katetuottolaskelman. Osaat kertoa omin sanoin hinnoittelun perusperiaatteet. Tunnistat budjetointiin liittyviä käsitteitä ja osaat tasapainotettuun tuloskorttiin sekä kustannuslaskentaan liittyviä keskeisiä tekijöitä. Tehtävänannot vaativat erillistä ohjausta ja selvennystä. Pystyt vähän soveltamaan ohjattuna ja tarkemmin ohjeistettuna. Otat vastuun omasta työstäsi ja noudatat annettuja aikatauluja, mutta ryhmätyöskentelyn sujumisessa haasteita tai halu tehdä yksin.
Tyydyttävä 2
Osaat esitellä kannattavuuteen liittyviä tekijöitä johdon laskentatoimen näkökulmasta ja tunnistat kannattavuuden ohjaamiseen liittyvät tekijät. Osaat tehdä ohjeistettuna esimerkkiyrityksen katetuottolaskelman ja hinnoittelulaskelman. Tunnistat hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä ja osaat nimetä hinnoitteluun liittyviä keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Osaat tulkita esimerkkiyrityksen budjettia ja tasapainotettua tuloskorttia sekä kustannuksia. Toimit oman työsi osalta vastuuta kantaen ja varmistat näin yhteisen tuotoksen valmistumisesta aikataulussa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3
Osaat jäsentää katetuottoajattelua ja -laskentaa, ja eritellä laskennan vaiheet johdon laskentatoimen näkökulmasta ja osaat kuvata katetuottolaskentapohjaisen analyyttisen tuloslaskennan tekijöiden vaikutuksen kannattavuuteen. Osaat laatia virheettömät katetuottolaskelmat ja hinnoittelulaskelman sekä soveltaa laskentamenetelmiä päätöksen teon tueksi. Osaat laatia katetuottolaskelmiin ja hinnoittelulaskelmaan pohjautuvan kannattavuusanalyysin. Osaat laatia esimerkkiyrityksen pääbudjetit sekä budjettivertailun ja määritellä budjetointiin vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä sekä määritellä tasapainotetun tuloskortin keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Pystyt ohjaamaan ja organisoimaan ryhmän toimintaa ja ottamaan vastuuta tehtävänantojen ja aikataulujen noudattamisesta.
Kiitettävä 4
Osaat arvioida katetuottoajattelun vaikutuksia johdon laskentatoimen näkökulmasta. Osaat kehittää katetuottolaskelmiin ja hinnoittelulaskelmiin pohjautuvia kannattavuusanalyysejä analyyttisenä tuloslaskentana. Osaat määritellä budjetoinnin vaikutuksia esimerkkiyrityksessä ja tasapainotetun tuloskortin merkityksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Peruskäsitteistö englanniksi. Ohjaat ja organisoit aloitteellisesti ryhmän tavoitteellista toimintaa ja otat vastuuta siitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Osaat suunnitella katetuottolaskennan toteutuksen eri toimintavaihtoehtojen selvittämiseksi johdon laskentatoimen näkökulmasta. Osaat suunnitella katetuottolaskelmiin ja hinnoittelulaskelmiin pohjautuvia aktiivisia toimenpiteitä, joilla vaikutetaan kannattavuuden muodostumiseen. Osaat arvioida budjetoinnin vaikutuksia esimerkkiyrityksessä ja raportoida sen pohjalta tehtäviä toimenpiteitä sekä tasapainotetun tuloskortin roolin eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Peruskäsitteistö englanniksi. Pystyt ohjaamaan muiden työtä. Toimit hyvässä yhteistyössä ja vuorovaikutteisesti ohjaten ryhmää sen tavoitteellisessa toiminnassa ja kykenet löytämään ratkaisuja mahdollisiin ristiriitatilanteisiin.