Maataloustuotteiden jatkojalostus (5 op)
Toteutuksen tunnus: LMSV0200-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
19.05.2025 - 31.07.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
- Ulla Heinonen
Ryhmät
-
LMS21S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS22S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS23KMMaaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS22KMAgrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
-
LMS23S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
Objectives
Opintojakson tarkoitus
Kun käyt tämän opintojakson, osaat jatkojalostaa, koevalmistaa ja arvioida valitsemaasi tuotetta käytännössä.
Tämän opintojakson suoritettuasi tiedät maataloustuotteen jatkojalostuksen vaiheet, tunnet jalostusmenetelmiä ja tiedät jatkojalostusta koskevat keskeisimmät säädökset. Opintojakson aikana suoritat hygieniapassitutkinnon.
Opintojakson osaamiset
Maatalous
Liiketoimintaosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Tunnet jatkojalostuksen vaiheet ja osaat tehdä asiakaslähtöistä tuotekehitystyötä käytännössä. Osaat laatia tuotekonseptin tuoteidean pohjalta, suunnitella reseptin, koevalmistaa ja arvioida tuotetta niin asiakkaan, tuotantoprosessin kuin talouden näkökulmasta.
Tunnet keskeiset lainsäädännön asettamat vaatimukset elintarvikkeiden tai muiden alkutuotannon tuotteiden jatkojalostukselle. Hallitset perustiedot mikrobeista ja niiden toimintaan vaikuttavista tekijöistä. Osaat käsitellä elintarvikkeita hygieenisesti. Osaat hakea oppia ja mallia olemassa olevista jatkojalostusyrityksistä osallistumalla opintomatkoille, seminaareihin ja messuille.
Content
käytännön harjoitukset koekeittiössä, tuoteidean tuotekehitys, tuotekonsepti, reseptiikka, koevalmistus, aistinvarainen arviointi, katelaskenta ja hinnoittelu, pakkaukset ja pakkausmerkinnät, elintarvikelainsäädäntö, mikrobit ja niiden elinehdot, hygieniset työtavat, hygieniapassin suorittaminen, omavalvonta (HACCP), tuotevastuu, laadun kehittäminen, opintomatkat jatkojalostusta harjoittaviin yrityksiin, osallistuminen alan seminaareihin ja messuille
Learning materials and recommended literature
Opiskelija koostaa oppimateriaalia itselleen kurssin edetessä tehtävien ohjaamana.
Teaching methods
Kyseessä on monimuotototeutus, jossa ideana on learning by doing. Hygieniapassiin liittyvä materiaali opiskellaan itsenäisesti ja tentitään kurssin aikataulun mukaisesti keväällä 2025. Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan oma jatkojalostusprojekti, jonka tuotoksia esitellään kuluttajille Biotalouskampuspäivässä syksyllä 2025. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja pienryhmässä toisille vertaispalautetta antaen.
Practical training and working life connections
Mahdollisuuksien mukaan kurssin puitteissa tutustutaan maataloustuotteiden jatkojalostukseen yritysvierailujen avulla ja messuille osallistumalla.
Exam dates and retake possibilities
Kurssitenttiä ei ole.
Student workload
Kurssin laajuus on 135 tuntia opiskelijatyötä, pääosin itsenäistä opiskelua ja opiskelua pienryhmässä. Jatkojalostusprojektista saattaa tulla opiskelijalle kustannuksia.
Jatkojalostusprojektit esitellään kuluttajille Biotalouskampuspäivässä syksyllä 2025.
Further information for students
Kurssin arvosana määräytyy jatkuvan arvioinnin perusteella eli palautettavat tehtävät tulee suorittaa hyväksyttävällä tasolla.
Evaluation scale
Hyväksytty/Hylätty
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Välttävä 1: Osaat toteuttaa ohjauksessa valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit niistä.
Tyydyttävä 2: Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja muuttaa tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit opituista asioista monipuolisesti.
Evaluation criteria, good (3-4)
Hyvä 3. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Hyvä 4: Tuoteideasi on innovatiivinen ja osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Evaluation criteria, excellent (5)
Erinomainen 5: Tuoteideasi on innovatiivinen ja laajaa asiakasjoukkoa kiinnostava. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti, reflektiivisesti ja kriittisesti.