Skip to main content

Production Animals (5 cr)

Code: LMSV0500-3002

General information


Enrollment
01.11.2024 - 09.01.2025
Registration for the implementation has ended.
Timing
13.01.2025 - 31.05.2025
Implementation is running.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Face-to-face
Unit
School of Technology
Campus
Institute of Bioeconomy
Teaching languages
Finnish
Degree programmes
Bachelor's Degree Programme in Agricultural and Rural Industries
Teachers
Elisa Pajunen
Juho Pirttiniemi
Groups
LMS21S1
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS22S1
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS23KM
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS22KM
Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
Course
LMSV0500

Realization has 7 reservations. Total duration of reservations is 22 h 15 min.

Time Topic Location
Thu 30.01.2025 time 08:15 - 11:45
(3 h 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
Thu 13.02.2025 time 08:15 - 11:45
(3 h 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L118 Oppimistila
Fri 07.03.2025 time 08:15 - 11:45
(3 h 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
Fri 21.03.2025 time 08:15 - 11:45
(3 h 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
Fri 04.04.2025 time 08:15 - 11:45
(3 h 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
Thu 24.04.2025 time 10:15 - 11:45
(1 h 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002 - Loppuseminaari
TU17L117 Oppimistila
TU17L118 Oppimistila
Thu 24.04.2025 time 12:45 - 16:00
(3 h 15 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002 - Loppuseminaari
TU17L117 Oppimistila
TU17L118 Oppimistila
Changes to reservations may be possible.

Evaluation scale

0-5

Objective

Purpose of the course
After the course, you will be able to plan the entire life cycle of a farm animal or a group of farm animals of your choice.

Competences
Agricultural competence

Learning outcomes
You know how to plan the purchase or production of animals. You know how to plan production facilities and feed suitable for a farm animal. You know what kind of feed you can get the best possible result, taking into account the welfare and profitability of the animals. You know how to plan breeding measures for the development of animal material. You know how to plan and anticipate what kind of products or services your animals produce.

Content

Purchase of selected farmed animal material
Feeding planning and feed needs
Planning of animal premises
Planning of breeding animals for farmed animals or breeding planning of animals
Products and services from farmed animals

Materials

Lypsylehmän ruokinta. 2010. Toim. T. Harmoinen, S. Nokka ja J. Kyntäjä. Tieto tuottamaan 133. ProAgria Maaseutukeskusten liitto.
Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto. 2005 tai uudemmat. Kauhava: AtriaNauta.
MTT. 2010. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset [verkkojulkaisu]. Jokioinen: MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Saatavissa: Http://www.mtt.fi/rehutaulukot
Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.
Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja. Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja nro 1038, WS Bookwell Oy Porvoo
Hulsen, J. & Scheepens, K. 2012. Sikahavaintoja. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja nro 1091. Kariston Kirjapaino Oy Hämeenlinna.
Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.
Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M. & Teräväinen, H. (toim.) 2007. Hevosen ruokinta ja hoito. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Teaching methods

Lectures or lecture recordings, independent work and learning assignments or independent online learning.
There will be mandatory lectures on campus where students will present their project work to each others.

Completion alternatives

The course or part of it can be completed on the basis of previous competence or by studying in working life.

Student workload

Classroom education 28 h, independent work 107 h

Assessment criteria, approved/failed

The student is able to plan the acquisition of animals, production facilities and feeding suitable for a farm animal. The student knows the importance of feeding for animal welfare and profitability. The student is familiar with the breeding of a production animal of his/her choice. The student knows the types of products and services produced by farm animals and knows how to plan profitable activities from them.

Qualifications

Knowledge of the care, feeding and breeding of farm animals and other requirements for production. Knowledge of feed.

Further information

Grading is based on student's project work and exam.

Go back to top of page