Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoeläimet (5 op)

Toteutuksen tunnus: LMSV0500-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.11.2024 - 09.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
13.01.2025 - 31.05.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettajat
Elisa Pajunen
Juho Pirttiniemi
Ryhmät
LMS21S1
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS22S1
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS23KM
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS22KM
Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
Opintojakso
LMSV0500

Toteutuksella on 7 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 22 t 15 min.

Aika Aihe Tila
To 30.01.2025 klo 08:15 - 11:45
(3 t 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
To 13.02.2025 klo 08:15 - 11:45
(3 t 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L118 Oppimistila
Pe 07.03.2025 klo 08:15 - 11:45
(3 t 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
Pe 21.03.2025 klo 08:15 - 11:45
(3 t 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
Pe 04.04.2025 klo 08:15 - 11:45
(3 t 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
TU17L117 Oppimistila
To 24.04.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002 - Loppuseminaari
TU17L117 Oppimistila
TU17L118 Oppimistila
To 24.04.2025 klo 12:45 - 16:00
(3 t 15 min)
Tuotantoeläimet LMSV0500-3002 - Loppuseminaari
TU17L117 Oppimistila
TU17L118 Oppimistila
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Arviointiasteikko

0-5

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson jälkeen osaat suunnitella valitsemasi tuotantoeläimen tai tuotantoeläinryhmän koko elinkaaren.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat suunnitella eläinten hankinnan tai tuottamisen. Osaat suunnitella tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Tiedät, millaisilla rehuilla saat parhaan mahdollisen tuloksen huomioiden eläinten hyvinvoinnin ja kannattavuuden. Osaat suunnitella jalostustoimenpiteet eläinaineksen kehittämiseksi. Osaat suunnitella ja ennakoida, millaisia tuotteita tai palveluita eläimesi tuottavat.

Sisältö

Valitun tuotantoeläinaineksen hankinta
Ruokinnan suunnittelu ja rehujen tarve
Eläintilojen suunnittelu
Tuotantoeläinten jalostuksen suunnittelu tai eläinten lisäyksen suunnittelu
Tuotantoeläimistä saatavat tuotteet ja palvelut

Oppimateriaalit

Lypsylehmän ruokinta. 2010. Toim. T. Harmoinen, S. Nokka ja J. Kyntäjä. Tieto tuottamaan 133. ProAgria Maaseutukeskusten liitto.
Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto. 2005 tai uudemmat. Kauhava: AtriaNauta.
MTT. 2010. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset [verkkojulkaisu]. Jokioinen: MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Saatavissa: Http://www.mtt.fi/rehutaulukot
Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.
Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja. Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja nro 1038, WS Bookwell Oy Porvoo
Hulsen, J. & Scheepens, K. 2012. Sikahavaintoja. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja nro 1091. Kariston Kirjapaino Oy Hämeenlinna.
Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.
Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M. & Teräväinen, H. (toim.) 2007. Hevosen ruokinta ja hoito. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Opetusmenetelmät

Luennot tai luentotallenteet, itsenäinen työskentely ja oppimistehtävät tai itsenäinen verkko-opiskelu.
Opintojaksolla läsnäoloa vaativia kontaktikertoja, joissa tutustutaan toisten projekteihin koululla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetus 28 h, itsenäinen työskentely 107 h.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa suunnitella eläinten hankinnan sekä tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Opiskelija tietää ruokinnan merkityksen eläinten hyvinvointiin ja kannattavuuteen. Opiskelija hallitsee valitsemansa tuotantoeläimen jalostuksen. Opiskelija tietää millaisia tuotteita ja palveluita tuotantoeläimet tuottavat ja opiskelija osaa suunnitella niistä kannattavaa toimintaa.

Esitietovaatimukset

Tuotantoeläinten hoidon, ruokinnan ja jalostuksen sekä muiden tuotannon vaatimusten tunteminen. Rehujen tunteminen.

Lisätiedot

Arviointi perustuu pääosin opiskelijan projektityöhön.

Siirry alkuun