Tuotantoeläimet (5 op)
Toteutuksen tunnus: LMSV0500-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
13.01.2025 - 31.05.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
- Elisa Pajunen
- Juho Pirttiniemi
Ryhmät
-
LMS21S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS22S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS23KMMaaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS22KMAgrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
- 30.01.2025 08:15 - 11:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
- 13.02.2025 08:15 - 11:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
- 07.03.2025 08:15 - 11:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
- 21.03.2025 08:15 - 11:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
- 04.04.2025 08:15 - 11:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3002
- 24.04.2025 10:15 - 11:45, Tuotantoeläimet LMSV0500-3002 - Loppuseminaari
- 24.04.2025 12:45 - 16:00, Tuotantoeläimet LMSV0500-3002 - Loppuseminaari
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Opintojakson jälkeen osaat suunnitella valitsemasi tuotantoeläimen tai tuotantoeläinryhmän koko elinkaaren.
Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Osaat suunnitella eläinten hankinnan tai tuottamisen. Osaat suunnitella tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Tiedät, millaisilla rehuilla saat parhaan mahdollisen tuloksen huomioiden eläinten hyvinvoinnin ja kannattavuuden. Osaat suunnitella jalostustoimenpiteet eläinaineksen kehittämiseksi. Osaat suunnitella ja ennakoida, millaisia tuotteita tai palveluita eläimesi tuottavat.
Sisältö
Valitun tuotantoeläinaineksen hankinta
Ruokinnan suunnittelu ja rehujen tarve
Eläintilojen suunnittelu
Tuotantoeläinten jalostuksen suunnittelu tai eläinten lisäyksen suunnittelu
Tuotantoeläimistä saatavat tuotteet ja palvelut
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Lypsylehmän ruokinta. 2010. Toim. T. Harmoinen, S. Nokka ja J. Kyntäjä. Tieto tuottamaan 133. ProAgria Maaseutukeskusten liitto.
Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto. 2005 tai uudemmat. Kauhava: AtriaNauta.
MTT. 2010. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset [verkkojulkaisu]. Jokioinen: MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Saatavissa: Http://www.mtt.fi/rehutaulukot
Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.
Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja. Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja nro 1038, WS Bookwell Oy Porvoo
Hulsen, J. & Scheepens, K. 2012. Sikahavaintoja. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja nro 1091. Kariston Kirjapaino Oy Hämeenlinna.
Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.
Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M. & Teräväinen, H. (toim.) 2007. Hevosen ruokinta ja hoito. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi
Opetusmenetelmät
Luennot tai luentotallenteet, itsenäinen työskentely ja oppimistehtävät tai itsenäinen verkko-opiskelu.
Opintojaksolla läsnäoloa vaativia kontaktikertoja, joissa tutustutaan toisten projekteihin koululla.
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetus 28 h, itsenäinen työskentely 107 h.
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointi perustuu pääosin opiskelijan projektityöhön ja tenttiin.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa suunnitella eläinten hankinnan sekä tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Opiskelija tietää ruokinnan merkityksen eläinten hyvinvointiin ja kannattavuuteen. Opiskelija hallitsee valitsemansa tuotantoeläimen jalostuksen. Opiskelija tietää millaisia tuotteita ja palveluita tuotantoeläimet tuottavat ja opiskelija osaa suunnitella niistä kannattavaa toimintaa.
Esitietovaatimukset
Tuotantoeläinten hoidon, ruokinnan ja jalostuksen sekä muiden tuotannon vaatimusten tunteminen. Rehujen tunteminen.