Tietorakenteet ja algoritmit (3 op)
Toteutuksen tunnus: TTC1050-3025
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
13.01.2025 - 25.04.2025
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Lutakon kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Koulutus
- Tieto- ja viestintätekniikka (AMK)
Opettaja
- Esa Salmikangas
Ryhmät
-
TTV23SMTieto- ja viestintätekniikka (AMK)
- 16.01.2025 16:15 - 17:30, Tietorakenteet ja algoritmit TTC1050-3025
- 13.02.2025 16:15 - 17:30, Tietorakenteet ja algoritmit TTC1050-3025
- 22.03.2025 10:00 - 11:30, Tietorakenteet ja algoritmit TTC1050-3025
Tavoitteet
Tarkoitus
Opintojakson käytyäsi ymmärrät algoritmiin ja sen toteutukseen liittyvät keskeiset käsitteet. Lisäksi osaat valita algoritmin toteutukseen soveltuvat tietorakenteet ja arvioida algoritmin tehokkuutta.
EUR-ACE-osaamiset:
Tieto ja ymmärrys
Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Tutkimukset ja tiedonhaku
Osaamistavoite
Osaat kuvata ja tulkita algoritmeja sekä arvioida niiden toimivuutta ja tehokkuutta erilaisissa tilanteissa. Lisäksi tunnet tärkeimmät tietorakenteet ja osaat valita niihin soveltuvat algoritmit toteutuskielestä ja –alustasta riippumatta.
Sisältö
Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin algoritmityyppeihin ja yleisimpiin algoritmeihin. Algoritmien tehokkuuden mittaaminen opitaan tärkeimpien algoritmien avulla. Algoritmityypit käydään alkaen perustietorakenteista edeten kohti mutkikkaimpia (puut ja verkot) toteutuksia. Opintojaksolla käydään läpi eri tyyppiset algoritmien ja tietorakenteiden ominaisuudet riippumatta toteutuskielestä tai –alustasta.
Aika ja paikka
Opintojakso toteutetaan kevätlukukaudella 2025.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Verkko-oppimisympäristössä julkaistava sähköinen materiaali.
Opetusmenetelmät
- luennot
- itseopiskelu
- verkko-opinnot
- harjoitukset
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Hyväksilukemisen menettelytavat kuvataan tutkintosäännössä ja opinto-oppaassa. Opintojakson opettaja antaa lisätietoa mahdollisista opintojakson erityiskäytänteistä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yksi opintopiste (1 op) tarkoittaa keskimäärin 27 tunnin työtä.
- luennot 24 t
- harjoitukset 42 t
- itsenäinen työskentely 15 t
Yhteensä 81 t
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointi perustuu kokonaisuuteen, joka koostuu seuraavista osasuorituksista:
- Harjoitukset
- Harjoitustyö
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Hyväksytty/välttävä 1: Tunnet välttämättömimmät tietorakenteisiin ja algoritmeihin liittyvät käsitteet. Tunnet opintojaksolla käydyt tärkeimmät lineaariset tietorakenteet ja niiden käyttömahdollisuudet. Kykenet analysoimaan yksinkertaisen algoritmin toiminnan ja arvioimaan sen tehokkuutta.
Tyydyttävä 2: Tunnet välttämättömimmät tietorakenteisiin ja algoritmeihin liittyvät käsitteet. Tunnet opintojaksolla käydyt lineaariset tietorakenteet ja niiden käyttömahdollisuudet. Kykenet analysoimaan yksinkertaisen algoritmin toiminnan ja arvioimaan sen tehokkuutta.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3: Tunnet keskeiset tietorakenteisiin ja algoritmeihin liittyvät käsitteet. Tunnet opintojaksolla käydyt lineaariset ja osan monimutkaisemmista tietorakenteista. Lisäksi ymmärrät lineaaristen tietorakenteiden käyttötarkoitukset. Osaat toteuttaa algoritmin, jossa hyödynnetään jotain valittua tietorakennetta. Kykenet analysoimaan algoritmin toiminnan ja arvioimaan sen tehokkuutta.
Kiitettävä 4: Tunnet keskeiset tietorakenteisiin ja algoritmeihin liittyvät käsitteet. Tunnet opintojaksolla käydyt tietorakenteet ja hahmotat niiden käyttötarkoitukset. Osaat toteuttaa algoritmin, jossa hyödynnetään monipuolisesti tietorakenteita. Kykenet analysoimaan algoritmin toiminnan ja arvioimaan sen tehokkuutta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Tunnet laajasti keskeiset tietorakenteisiin ja algoritmeihin liittyvät käsitteet. Tunnet opintojaksolla käydyt tietorakenteet ja hahmotat niiden käyttötarkoitukset. Osaat toteuttaa algoritmin, jossa hyödynnetään monipuolisesti tietorakenteita. Kykenet analysoimaan syvällisesti algoritmin toiminnan ja arvioimaan sen tehokkuutta. Osaat valita ja perustella ongelmanratkaisutilanteeseen soveltuvimman algoritmin ja sen tietorakenteet.
Esitietovaatimukset
Ohjelmoinnin perusteet
Lisätiedot
Läpikäytyjä teknologioita: Algoritmityypit, tehokkuusluokitus ja analysointi, tiedon haku- ja järjestämisalgoritmit eri tietorakenteilla, tiedon haku- ja talletustekniikat, abstraktit tietorakenteet, listat, jonot, pinot, puut ja verkot sekä niihin liittyvät algoritmit.