Siirry suoraan sisältöön

Nuorisokulttuuri ja nuorisotyö (5 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CK71-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 09.01.2025

Ajoitus

13.01.2025 - 17.03.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Timo Hintikka

Ryhmät

  • ZJA25KS
    Avoin AMK, sote

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on, että opit ymmärtämään nuorisokulttuurien ja mediakulttuurin taustaa ja roolia identiteettityössä, vuorovaikutuksessa ja nuorten arjessa. Tiedät nuorisotyön tehtävät ja lähtökohdat sekä muotoja ja menetelmiä.

Osaamiset:

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen

Osaamistavoitteet:

Pystyt hyödyntämään tietoa ajankohtaisista nuorisokulttuurin ilmiöistä nuorten kanssa tehtävässä työssä. Tiedät nuorisotyön lähtökohdat ja tehtävät sekä erilaisia muotoja ja menetelmiä.

Arvioit yhteiskunnallisten ilmiöiden ja valtarakenteiden merkitystä sekä niiden vaikutusta yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen osallisuuteen ja mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Edistät nuorten omaehtoista toimijuutta osana kansalaisyhteiskuntaa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on nuorten omat elämäntavat ja eri kulttuurit, ala- ja vastakulttuurit, mediakulttuuri, digitaalinen ja sosiaalinen media, kännykkäkulttuuri ja älylaitteiden käyttö. Nuorisotyön lähtökohdat, käytänteet toimintamuodot ja menetelmät sekä nuorisotiedotuksen periaatteet.

Aika ja paikka

Opiskelija voi suorittaa opintojakson oman aikataulun mukaisesti huomioiden oppimistehtävien palautuspäivämäärät.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodle työtilan materiaali, dokumentit, videot, linkit ja tukimateriaali.
Kivijärvi, Kauppinen, Kiilakoski & Leskinen. 2021. HIDASTA KASVUA JA LISÄÄNTYVIÄ VASTUITA. Kunnallinen nuorisotyö Suomessa 2021
Mediakasvatusseura. 2019. Medianuoruus.
Paananen, E, Piiroinen, M & Uustalo, K. 2022. Etsivän nuorisotyön käsikirja. Into-julkaisu.
Salasuo, Mikko (toim.) 2020. Harrastamisen äärellä. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus. Nuorisotutkimusseura.
Salasuo, Poikolainen, Komonen. 2012. Katukulttuuri : nuorisoesiintymiä 2000-luvun Suomessa. Nuorisotutkimusverkosto 2012

Opetusmenetelmät

Itsenäinen verkko-opiskelu ja oppimistehtävät, joissa valinnaisuutta. Opintojaksolla ei ole webinaareja, mutta se sisältää vuorovaikutteisia tehtäviä keskustelupalstalle.
Tekoälyn käyttö on sallittua tällä opintojaksolla opiskelun ja tehtävien tukena, mutta se pitää kertoa tehtävien yhteydessä ja noudattaa JAMKin ja Arenen linjauksia.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Oppimistehtävien palautusajat löytyvät Moodlesta tammikuun 2025 alussa.
Palautusajankohdat ovat tammi-maaliskuussa 2025

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Opintojakson voi hyväksilukea aiemmilla opintojakson tavoitteiden ja sisältöjen mukaisilla korkeakoulutasoisilla (vähintään 5op) opinnoilla.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5op, 135h jakautuu:

Verkko-opiskelu 50h
itsenäinen opiskelu 20h
Oppimistehtävät 65h

Sisällön jaksotus

Opiskelija voi suorittaa opintojakson oman aikataulun mukaisesti huomioiden tehtävien palautuspäivät, opintojaksolla ei ole aikatauluun sidottuja webinaareja.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk: 5 paikkaa
Campusonline: 20 paikkaa

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1= Osaat kuvata nuorten erilaisia elämäntapoja ja kulttuureja. Tunnistat mediakulttuurin roolin nuorten vuorovaikutuksessa. Osaat kertoa nuorisotyön lähtökohtista. Huomioit nuorten omaehtoista toimijuutta osana kansalaisyhteiskuntaa.

2= Selität nuorten erilaisia elämäntapoja ja kulttuureja. Tunnistat mediakulttuurin roolin nuorten vuorovaikutuksessa. Määrittelet nuorisotyön lähtökohtia ja menetelmiä. Huomiot nuorten omaehtoista toimijuutta osana kansalaisyhteiskuntaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3= Esittelet nuorten erilaisia elämäntapoja ja kulttuureja. Selität mediakulttuurin ja sosiaalisen median roolia nuorten identiteettityössä ja vuorovaikutuksessa. Esittelet nuorisotyön lähtökohdat ja kerrot esimerkkejä nuorisotyön käytänteistä ja menetelmistä. Edistät nuorten omaehtoista toimijuutta osana kansalaisyhteiskuntaa.

4= Analysoit ja erottelet nuorten erilaisia elämäntapoja ja kulttuureja. Arvioit mediakulttuurin ja sosiaalisen median roolia ja merkitystä nuorten identiteettityössä ja vuorovaikutuksessa. Arvioit ja tulkitset nuorisotyön lähtökohtia ja sovellat nuorisotyön käytänteitä ja menetelmiä ja osaat arvioida niitä. Edistät nuorten omaehtoista toimijuutta osana kansalaisyhteiskuntaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Analysoit ja arvioit nuorten erilaisia elämäntapoja ja kulttuureja. Arvioit ja selität mediakulttuurin ja sosiaalisen median roolia ja merkitystä nuorten identiteettityössä ja vuorovaikutuksessa. Arvioit ja tulkitset nuorisotyön lähtökohtia, käytänteitä ja menetelmiä ja osaat arvioida, soveltaa ja kehittää niitä. Edistät nuorten omaehtoista toimijuutta osana kansalaisyhteiskuntaa.