Siirry suoraan sisältöön

Laaja-alainen työote työllistymiseen ja työkykyyn (5 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CI92-3004

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

10.03.2025 - 18.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • Toimintaterapeutti (AMK)
  • Sosionomi (AMK)
  • Fysioterapeutti (AMK)

Opettaja

  • Satu Tuomimäki

Ryhmät

  • ZJA25KSTKKO2
    Avoin AMK, sote, Työkykykoordinaattori
  • 27.03.2025 12:00 - 16:00, Laaja-alainen työote työllistymiseen ja työkykyyn SZ00CI92-3004
  • 10.04.2025 09:00 - 15:00, Laaja-alainen työote työllistymiseen ja työkykyyn SZ00CI92-3004
  • 15.05.2025 12:00 - 16:00, Laaja-alainen työote työllistymiseen ja työkykyyn SZ00CI92-3004

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on hankkia ohjaustyön perusosaamista ja oppia toimimaan osana työllistymisen ja työkyvyn tuen yhteistyöverkostoja. Oppia tunnistamaan työkykyriskejä ja varhaisen välittämisen menetelmiä. Kyetä edistämään kestävään kuntoutus/työllistymisratkaisuun pääsemistä ja työhön paluuta.

Opintojakson osaamiset:

Työelämässä toimiminen  
Kuntoutuksen palvelujärjestelmä 
Kuntoutuksen suunnittelu 


Opintojakson osaamistavoite:

Pystyt toimimaan verkostoissa tukeaksesi työntekijää, esihenkilöä ja työyhteisöä.

Ymmärrät monialaisen työkyvyn säilymisen, arvioinnin ja edistämisen merkityksen omassa roolissasi ja tunnistat keskeisiä työkykyriskejä. Kykenet kehittämään työllistymisen ja työkyvyn edistämistä eri yhdyspinnoilla.

Hallitset osallisuutta ja toimijuutta edistäviä lähestymistapoja tavoitteiden asettamisessa. Osaat valita menetelmiä työllistymisen ja työkyvyn tukemiseksi. Osat ohjata ja koordinoida erilaisia työkyvyn prosesseja.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on ohjaus- ja verkosto-osaaminen, työkykyriskit ja työkyvyn edistäminen sekä työkyvyn edistämisen erilaiset polut.

Aika ja paikka

Verkkokontaktit. Huomaathan, että kontakteihin osallistuminen on välttämätöntä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Suomeksi
Suositeltavaa kirjallisuutta:

Haapakoski K & Åkerblad L. Työnantajayhteistyö työpaikkajaksoja sisältävässä ammatillisessa kuntoutuksessa. Näkökulmia kehittämiseen. Kuntoutusta kehittämässä 26 | 2021. Kela.

Juvonen-Posti P, Saikku P, Turunen J (toimittajat). Elinikäistä osallistumista vai elämää työ edellä? Työikäisten monialaisten palveluiden yhteensovittaminen ja vaikuttavuuden arviointi -loppuraportti. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2020:40.

Kausto ym. 2021. Työkyvyn tukitoimet ja työhön osallistuminen. Sairauspoissaolojen omailmoituskäytäntö, korvaavan työn malli, työkykykoordinaattoritoiminta ja osatyökyvyttömyysetuudet kunta-alalla. Työterveyslaitos.

Koivisto J & Tiirinki H (toim.) Monialaisen palvelutarpeen tunnistaminen sosiaali-, terveys- ja työvoimapalveluissa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2020:38.

Koivisto ym. Palvelukokonaisuuksien ja -ketjujen määrittelyn, ohjauksen ja seurannan käsikirja. THL Ohjaus 11/2020.

Mattila-Wiro P & Tiainen R. Kaikki mukaan työelämään. Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) kärkihankkeen tulokset ja suositukset. Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki 2019.

Oivo T & Kerätär R. Osatyökykyisten reitit työllisyyteen - etuudet, palvelut, tukitoimet.
Selvityshenkilöiden raportti. Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki 2018.

Onnismaa Jussi 2021. Ohjaus- ja neuvontatyö — Aikaa, huomiota ja kunnioitusta. Gaudeamus. Löytyy myös e-kirjana.

Pehkonen ym. Yhteistyöllä tulosta työkykyjohtamisessa. Moniaineisto- ja monimenetelmätutkimus. Työterveyslaitos. Helsinki.

Saikku Peppi 2018. Hallinnan rajoilla : Monialainen koordinaatio vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä. Helsingin yliopisto.

Salmi & Savela-Vilmari (toim.) 2021. Yhteiskunnallinen yrittäjyys Suomessa. Malli osatyökykyisten henkilöiden työllistämiseen. Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Tuusa ym.: Yhteistoiminta ja toimijuus kuntoutumista edistävinä vaikutusmekanismeina. Teoksessa Lindh ym (toim.): Sosiaalinen kuntoutuksessa. Lapland University Press. Rovaniemi 2018. Sosiaalinen kuntoutuksessa (ulapland.fi)

Vehviläinen Sanna: Ohjaustyön opas: Yhteistyössä kohti toimijuutta. Gaudeamus. Löytyy myös e-kirjana.

Verkostojohtamisen opas. Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 2019:12.

Opetusmenetelmät

Flipped-learning, alustusluennot. Itsenäinen oppimateriaaliin ja kirjallisuuteen perehtyminen. Pienryhmätyöskentely. Oppimistehtävät.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk: 40 paikkaa (erillistoteutus)

Toteutus on tarkoitettu vain avoimen amk:n opiskelijoille. Avoimen amk:n opintoihin ei voi ilmoittautua, jos henkilöllä on läsnäolevan tutkinto-opiskelijan opiskeluoikeus Jamkissa (ilmoittautuminen Pepissä).

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tunnistat keskeiset työkykyriskit ja tiedät työkyvyn säilymisen, arvioinnin ja edistämisen merkityksen. Osaat valita menetelmiä työllistymisen ja työkyvyn tukemiseksi. Osaat ohjata ja koordinoida erilaisia työkykyprosesseja, ja pystyt toimimaan erilaisissa verkostoissa. Kykenet kehittämään työllistymisen ja työkyvyn edistämistä eri yhdyspinnoilla.

Esitietovaatimukset

Perusosaaminen työllistymisen ja työkyvyn palvelujärjestelmästä, sen osa-alueista ja toiminnasta. Työllistymisen ja työkyvyn haasteisiin liittyvien tekijöiden ja tilanteiden tunnistaminen sekä keinojen löytäminen tilanteiden ratkaisemiseksi osana yhteistyöverkostoja.