Siirry suoraan sisältöön

Quality and Evidence Based Rehabilitation (4 op)

Toteutuksen tunnus: SKOS2018-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 17.11.2024

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Englanti
  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)

Opettaja

  • Teppo Karapalo

Vastuuopettaja

Teppo Karapalo

Ryhmät

  • SKO22SM
    Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • 11.09.2024 13:00 - 16:00, Quality and Evidence Based Rehabilitation SKOS2018-3003
  • 27.09.2024 08:00 - 11:00, Quality and Evidence Based Rehabilitation SKOS2018-3003
  • 09.10.2024 12:00 - 15:00, Quality and Evidence Based Rehabilitation SKOS2018-3003
  • 30.10.2024 08:00 - 11:00, Quality and Evidence Based Rehabilitation SKOS2018-3003

Tavoitteet

Pelkästään Kelan korvaamat kuntoutuskustannukset olivat 781 miljoonaa euroa vuonna 2023. Kuntoutukselta odotetaan vastinetta rahalle eli tuloksia, tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Kuntoutusohjaajien on oltava tietoisia vaikuttavista kuntoutusmuodoista, jotta he voivat ohjata kuntoutujia sellaisiin kuntoutusmuotoihin ja -palveluihin, jotka on todettu vaikuttaviksi ja tehokkaiksi. Kurssilla tarkastellaan kuntoutuksen vaikuttavuuden käsitettä sekä sitä, millainen kuntoutus on vaikuttavaa ja miten vaikuttavuutta voidaan arvioida.

Kuntoutusohjaajan on tärkeää tuntea ja ymmärtää kuntoutuspalvelujen suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaavat periaatteet. Olennaista on ymmärtää, kuka tekee päätökset ja tuntea virkavastuun merkitys ja päätöksenteon perusteet. Kuntoutusohjaajan on myös ymmärrettävä eri hallinnon tasojen välinen yhteys käytännön työn ja päätöksenteon näkökulmasta.

Kurssin suoritettuasi pystyt hyödyntämään näyttöön perustuvaa kuntoutusta koskevaa tietämystä työssäsi. Osaat etsiä tietoa kuntoutuksesta ja sen kustannuksista hyödyntämällä avoimia tietokantoja ja arvioida kriittisesti tietojen luotettavuutta. Kurssin suoritettuasi osaat myös käyttää sosiaalitalouden käsitteitä keskustellessasi kuntoutuksen vaikuttavuudesta. Opit suunnittelemaan omaa työtäsi ja palvelujasi hyödyntämällä strategiaan liittyvää tietoa ja tunnet operatiiviseen ja strategiseen johtamiseen liittyviä tekijöitä oman työsi näkökulmasta. Kurssin suoritettuasi osaat soveltaa työssänne hyvää hallintomenettelyä ja siihen liittyvää virkavastuuta. Osaat näiden tietojen pohjalta ohjata kuntoutujia erilaisissa päätöksentekotilanteissa ottaen huomioon kyseisen toimintaympäristön päätöksenteon muodot.

Sisältö

Opintojakson aikana tutustut erilaisiin avoimiin tilastotietokantoihin ja harjoittelet erityisesti Kelaston tilastotietokannan käyttöä. Lisäksi perehdyt kuntoutuksen vaikutusten arviointikäytäntöihin ja etsivät erilaisia vaikuttavuustutkimuksia kotimaisia ja ulkomaisia artikkelitietokantoja hyödyntäen.

Opintojakson aikana tutustut johtamisen teoreettiseen perustaan ja tarkastelet johtamista eri tasoilla kuntoutuksen johtamisen näkökulmasta. Tutustut myös muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön strategisiin linjauksiin ja pohdit, miten ne näkyvät jokapäiväisessä työssä.

Perehdyt opintojakson aikana hyvään hallintomenettelyyn tarkastelemalla erityisesti hallintomenettelylakia (434/2003) ja sitä, miten hallintolaki ohjaa päätöksentekoa eri tilanteissa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tunnet hyvän päätöksenteon ja hallintokäytännön periaatteet ja osaat soveltaa asianmukaisesti ja perustellusti erilaisia päätöksentekotapoja esimerkkitapauksissa, joissa tarvitaan päätöstä. Osaat tarkastella johtamisen eri tasoja kuntoutuspalvelujen johtamisen näkökulmista. Osaat nimetä muutamia kuntoutusta koskevia tilastotietokantoja ja osaat etsiä ja tulkita keskeisiä kuntoutuskustannustilastoja. Osaat käyttää asianmukaisesti kuntoutuksen vaikuttavuuden ja tehokkuuden käsitteitä ja arvioida kriittisesti vaikuttavuustutkimusten tuloksia.

Esitietovaatimukset

Hallitset kuntoutuspalvelujärjestelmien, lainsäädännön, kuntoutustarpeen arvioinnin, kuntoutusprosessin ja ohjaustyön tärkeimmät näkökohdat.