Siirry suoraan sisältöön

Toiminnallinen anatomia (7 op)

Toteutuksen tunnus: FT00CJ95-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 20.12.2024

Opintopistemäärä

7 op

Virtuaaliosuus

1.5 op

Toteutustapa

79 % Lähiopetus, 21 % Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Toimipiste

Lutakon kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Fysioterapeutti (AMK)

Opettaja

  • Anu Myllyharju-Puikkonen
  • Pekka Natunen

Vastuuopettaja

Pekka Natunen

Ryhmät

  • ZJASFT24S1
    Avoin AMK, sote, AMK-polut, fysioterapeutti päivä
  • SFT24S1
    Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma (AMK)
  • ZJA24SS
    Avoin AMK, sote

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson tarkoituksena on perehtyä terveen ihmiskehon tuki- ja liikuntaelimistön rakenteeseen ja toimintaan sekä manuaalisen käsittelyn perusteisiin.

Opintojakson osaamiset:

Ammatillinen ja ammattien välinen toiminta
Fysioterapian menetelmät
Fysioterapeuttinen arviointi

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat kertoa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteesta ja toiminnasta keskeistä anatomista terminologiaa käyttäen. Tunnistat keskus- ja ääreishermoston päärakenteet ja osaat kertoa niiden tehtävistä. Ymmärrät hermolihasjärjestelmän toimintaa ja osaat kertoa siitä.
Tiedät hieronnan perustekniikat ja osaat hyödyntää niitä pehmytkudosten käsittelyssä.
Osaat nimetä ja löytää palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, sisältäen anatomisen terminologian sekä luiden, lihasten ja nivelten rakenteen ja toiminnan. Toisena keskeisenä sisältönä on keskus- ja ääreishermoston rakenne, lihasten aktivointi- ja supistusmekanismit, hermolihasliitos, lihasten perifeerinen hermotus, lihastyötavat sekä liikemekaniikan ja voimantuoton perusteet. Kolmantena keskeisenä sisältönä on tuki- ja liikuntaelimistön keskeisten rakenteiden palpaatio sekä hieronnan perustekniikat.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu koko syksyn ajan ja kampuksilla tapahtuvaa lähiopetusta on viikottain. Opintojakson tarkempi aikataulu löytyy Moodlesta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Reittiopas ihmiskehoon (2022), A. Biel. ISBN: 978-952-7489-09-3
Reittiopas ihmiskehoon, opiskelijan työkirja (2022), A. Biel. ISBN: 978-952-7489-10-9
E-kirja: Color Atlas of Human Anatomy, vol. 1 Locomotor system (2013)
Oppimisympäristö: Visible Body Muscle premium & Visible body Anatomy & Physiology.

Opetusmenetelmät

Tämän opintojakson luennot toteutetaan EduFutura yhteistyönä, yhdessä yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa. Luennot pidetään Jyväskylän yliopistolla lähiopetuksena. Opintojaksossa opiskelet myös pienryhmissä, harjoitellen palpaatiota. Pienryhmien harjoitustunnit pidetään Dynamolla. Manuaalisen käsittelyn (hieronnan perustekniikat) tunnit ovat myös lähiopetuksena Dynamolla. Lisäksi opintojaksolla on itsenäisesti suoritettavia kirjallisia tehtäviä Moodlessa, palpaatio-osuuteen liittyen.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Toiminnallisen anatomian tentit: Tentti, osa 1 VKO 44, Tentti, osa 2 VKO 51
Palpaationäyttö: Osa 1 VKO 45 ja osa 2 VKO 51
Hierontanäyttö: Tammikuussa 2025.

Kansainvälisyys

Osa opintojakson oppimateriaalista on englanninkielistä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Tätä opintojaksoa ei voi opinnollistaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot: 13 x 1h30min = 26h
Pienryhmäharjoitukset: 6 x 1h45min = 18h
Palpaatioharjoitukset: 6x1h45min = 18h
Taitojen harjoittelu (hieronta): 4 x 4h = 16h
Tenttiin valmistautuminen: 55h
Opintojaksoon sisältyvien tehtävien suorittaminen ja tunneille valmistautuminen: 50h
Osaamisen näytöt: 6 h
Yhteensä 189h

Sisällön jaksotus

Anatomian luennot: 2.9.-11.12. 13 x 2 t
Taitojen harjoittelua pienryhmissä kampuksella joka toinen viikko
Hieronnan harjoittelu kampuksella marras- ja joulukuussa.

Lisätietoja opiskelijoille

Arviointi koostuu numeerisesti arvioitavasta anatomian tentistä sekä palpaation näytöstä ja hyväksytty / hylätty arvioitavasta hieronnan näytöistä. Hieronnan näytössä käytössä myös vertaisarviointi. Itsenäisesti suorittettavilla tehtävillä voit korottaa tenttiarvosanaa.

Avoin amk: 2 paikkaa (joustava väylä)

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1 Osaat kertoa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteesta ja toiminnasta keskeisintä anatomista terminologiaa käyttäen. Tunnistat keskus- ja ääreishermoston päärakenteet ja osaat kertoa jonkin verran niiden tehtävistä. Osaat kertoa hermolihasjärjestelmän toiminnasta. Tiedät hieronnan perustekniikat ja osaat hyödyntää niitä jonkin verran pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeisimmät anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

2 Osaat selittää tuki- ja liikuntaelimistön rakennetta ja toimintaa keskeistä anatomista terminologiaa käyttäen. Osaat erottaa keskus- ja ääreishermoston päärakenteet ja tiivistää niiden päätehtävät. Osaat määritellä hermolihasjärjestelmän toiminnan ja antaa siitä esimerkkejä. Ymmärrät hieronnan perustekniikat ja osaat hyödyntää niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3 Osaat käyttää anatomista terminologiaa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan havainnollistamiseen. Osaat selittää, kuinka keskus- ja ääreishermosto toimivat. Osaat selittää, kuinka hermolihasjärjestelmä toimii. Osaat hieronnan perustekniikat ja sovellat niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

4 Hallitset anatomisen terminologian. Osaat kytkeä tuki- ja liikuntaelimistön sekä hermolihasjärjestelmän rakenteen ja toiminnan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Osaat selittää keskus- ja ääreishermosto rakenteen ja toiminnan vaikutukset elimistön toimintaan. Hallitset hieronnan perustekniikat ja sovellat niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Hallitset ja käytät anatomista terminologiaa. Kytket tuki- ja liikuntaelimistön sekä hermolihasjärjestelmän rakenteen ja toiminnan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja tulkitset sitä. Osaat selittää monipuolisesti ja ääreishermosto rakenteen ja toiminnan vaikutukset elimistön toimintaan. Hallitset hieronnan perustekniikat ja sovellat niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.