Palveluliiketoiminnan tulevaisuuden teknologia (5 op)
Toteutuksen tunnus: YMRVW200-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
17.02.2025 - 15.05.2025
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 45
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan johtaminen (YAMK)
- Matkailu- ja palveluliiketoiminta (YAMK)
Opettaja
- Anne Törn-Laapio
- Tarja Niemelä
- Jouni Kärkkäinen
Ryhmät
-
ZJA25KMAvoin amk, marata
-
YMJ23S1Matkailu- ja palveluliiketoiminnan johtaminen (YAMK)
- 19.02.2025 17:15 - 19:00, Palveluliiketoiminnan tulevaisuuden teknologia YMRVW200-3004
- 10.03.2025 17:00 - 19:00, Palveluliiketoiminnan tulevaisuuden teknologia YMRVW200-3004
- 24.03.2025 17:00 - 19:00, Palveluliiketoiminnan tulevaisuuden teknologia YMRVW200-3004
- 07.04.2025 17:00 - 19:00, Palveluliiketoiminnan tulevaisuuden teknologia YMRVW200-3004
- 28.04.2025 15:00 - 16:45, Palveluliiketoiminnan tulevaisuuden teknologia YMRVW200-3004
Objectives
Opintojakson tarkoitus
Kun käyt tämän opintojakson, syvennät näkemystäsi palveluliiketoiminnan teknologisesta ympäristöstä ja sen merkityksestä alan kehittymiseen. Opit, miten voit soveltaa teknologisia trendejä palveluliiketoiminnassa. Opit myös punnitsemaan tulevaisuuden teknologian hyötyjä ja riskejä palveluliiketoiminnan kehittämisessä.
Opintojakson osaamiset
Palveluliiketoiminnan johtaminen
Oppimaan oppiminen
Työelämässä toimiminen
Ennakoiva kehittäminen
Opintojakson osaamistavoite
Ymmärrät laajasti teknologian ja sen sovellusten merkityksen osana asiakkaan palvelukokemusta. Osaat arvioida ja analysoida uuden teknologian yleisiä mahdollisuuksia ja haasteita siinä palveluliiketoiminnan osa-alueessa, joka on omien opintojesi keskiössä. Osaat arvioida kriittisesti toimialan ja sen teknologisen ympäristön välistä suhdetta johtamisen näkökulmasta.
Content
Opintojakson tärkeimmät sisällöt ovat (1) teknologiset trendit ja sovelluskohteet, (2) teknologian eri roolit liiketoiminnan elementteinä ja (3) uuden teknologian analyyttinen arvioiminen.
Learning materials and recommended literature
Kirjallisuus ja muu opiskelijan itsenäisesti hankkima materiaali
- Coron, C., & Gilbert, P. (2020). Technological change. John Wiley & Sons (Moodlessa osoitetut sivut).
- Sitra (2023). Megatrendit 2023, Ymmärrystä yllästysten aikaan.
- Sitra (2024). Ensuring European Leadership in the Data Economy.
Teaching methods
Palveluliiketoiminnan tulevaisuuden teknologia on verkossa toteutettava opintojakso. Opiskelet Moodle-oppimisympäristössä, josta löydät opintojakson ohjeistukset, aikataulut, tehtävät ja materiaalit. Osallistut myös webinaareihin. Webinaareissa opit yhteisöllisesti. Teet itsenäistä tiedonhankintaa ja sovellat oppimaasi kahdessa opintojakson pääoppimistehtävässä.
Ennakkotehtävä: Opintojakson kolmen ensimmäisen viikon aikana teet orientaatiotehtävän, joka vahvistaa läsnäolosi opintojaksolla. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää, että olet palauttanut ennakkotehtävän 8.3.2025 mennessä.
1) Ryhmätehtävä (esitykset ja vertaisarviointi webinaarissa): a. Teknologiset trendit, b. Teknologian sovelluskohteet, c. Teknologian eri roolit palveluliiketoiminnan eri sektoreille, d. Uusien teknologioiden kriittinen tarkastelu
2) Kirjallinen yksilötehtävä: organisaatiokohtainen kehittäminen
Ohjaus
Saat ohjausta webinaareissa ja Moodle-oppimisympäristössä (mm. kysymys- ja vastauspalsta). Saat ohjausta myös vertaisopiskelijoiltasi sekä oppimistehtävistä saaduilla palautteilla.
Palaute
Saat palautetta oppimistehtäväsi.
Annat palautetta opintojaksosta (puoliväli- ja loppupalaute toteutuksesta).
Practical training and working life connections
Opintojaksolla hyödynnät toimialasi/asiantuntijuusalueesi toimintaympäristöä oppimisympäristönä, jota sovellat oppimistehtäviisi.
Opintojakson oppimistehtävissä yhdistyvät työelämän asiantuntijoiden osaaminen sekä korkeakouluopintojen monialainen asiantuntija- ja sidosryhmäverkosto.
Opiskelijaryhmäsi muodostaa työelämälähtöisen vertaisoppimisverkoston.
International connections
Opintojaksolla hyödynnät kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta. Opit kansainvälisyyden merkityksestä organisaatioiden toiminnassa. Ennakoit globaalin kehityksen vaikutuksia toimialaasi.
Alternative completion methods
Opinnollistaminen – Opiskelija voi suorittaa opinnon työelämän kehittämistehtävänä omaan työpaikkaansa tai vapaa-ajan toimeensa opinnollistaen. Opinnollistaminen edellyttää aina asian sopimista työnantajan ja opintojakson opettajan kanssa.
Voit tutustua Jamkin tutkintosäännön 17§:ään harkitessasi opintojakson osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (hyväksilukemista) perustuen aiemmin hankkimaasi osaamiseesi ja opintojakson tavoitteisiin.
Student workload
Yhteensä 135 opiskelijan työtuntia
Webinaarit 8 tuntia
Opiskelumateriaaliin perehtyminen 40 tuntia
Yksilötehtävät 87 tuntia
Content scheduling
Orientaatio 0,5 op
Trendit, sovelluskohteet, roolit ja kriittinen tarkastelu 2 op
Organisaatiokohtainen kehittäminen 2 op
Reflektio 0,5 op
Further information for students
Opintojaksolla oppimaasi arvioidaan laadullisesti osaamistavoitteisiin perustuen hyödyntäen opettajan antamaa palautetta, opiskelijan itsearviointia sekä vertaisilta saatua palautetta.
Opintojaksolla tekoälyn hyödyntämisessä, ohjeistuksissa ja mahdollisissa eettisissä kysymyksissä noudatetaan päivitettyjä Arenen suosituksia ja Jamkin sääntöjä.
Avoin AMK 5
Evaluation scale
Hyväksytty/Hylätty
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
0 (hylätty) Osaaminen ei täytä hyväksytyn (V1) tasoa.
1 (välttävä) Erottelet ja luokittelet keskeisiä käsitteitä. Ymmärrät aihealueen teoriaa sekä menetelmiä ja kuvaat toteutusta näiden avulla. Käsittelet aihetta eri näkökulmista. Esittelet keskeisiä tuloksia ja kehittämisehdotuksia. Kehität organisaatiota työroolisi näkökulmasta. Otat vastuuta omasta työstäsi. Arvioit osaamistasi ja tunnistat keskeisen kehittämiskohteesi. Viestität havainnollisesti, mutta viestintä sisältää epäloogisuuksia ja puutteita. Kirjoitat jäsentymätöntä tekstiä, jossa on erilaisia toistuvia kieli- ja tyylivirheitä. Noudatat JAMK:n raportointiohjeistusta puutteellisesti.
2 (tyydyttävä) Sovellat aihealueen teoriaa, mikä on rajattu aiheen näkökulmasta. Valitset ja määrittelet keskeiset käsitteet. Löydät ongelmaan ratkaisun ja havainnollistat tuloksia esimerkkien avulla. Esimerkit osoittavat ymmärtämistä ja omaa ajattelua, jolla on yhteys teoriaan. Osaat tehdä yhteistyötä vastuullisesti ongelmanratkaisutilanteessa ja otat vastuuta vertaisen työstä. Arvioit omaa osaamista esimerkkien avulla. Viestität johdonmukaisesti ja havainnollisesti, mutta siinä on puutteita. Kirjoitat osittain jäsentymätöntä tekstiä, jossa on erilaisia kieli- ja tyylivirheitä. Noudatat JAMK:n raportointiohjeistusta puutteellisesti.
Evaluation criteria, good (3-4)
3 (hyvä) Analysoit aihealueen olennaista ja rajattua teoriaa ja käsitteitä, joiden valinnat perustelet. Osoitat kykyä analysoida, seurata ja eritellä asiantuntijuusalueen kehitystä ja/tai tutkimustietoa. Johdat tai suunnittelet tutkimus‐, kehittämis‐ tai innovaatiohankkeen, jossa sovellat uusia menetelmiä. Kehität organisaation toimintaa löytäen ratkaisuvaihtoehdon. Yhdistät teoriaa ja käytäntöä toisiinsa. Arvioit omaa osaamistasi perustellen ja kykenet sen kehittämiseen. Viestität johdonmukaisesti, perustellusti ja havainnollisesti. Kirjoitat jäsentynyttä tekstiä, jossa on satunnaisia kieli- ja tyylivirheitä. Noudatat JAMK:n raportointiohjeistusta.
4 (kiitettävä) Jäsennät aihealueen keskeisestä teoriasta ja käsitteistä kokonaisuuden, jota reflektoit kriittisesti. Arvioit, seuraat ja erittelet asiantuntijuusalueen kehitystä ja kansainvälistä tutkimustietoa. Johdat ja/tai suunnittelet tutkimus‐, kehittämis‐ tai innovaatiohankkeen, jossa ratkaiset käytännön ongelman. Arvioit prosessia ja lopputulosta hyödynnettävyyteen ja teoriaan peilaten. Reflektoit omaa osaamistasi ja kehittymistäsi. Viestität loogisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti. Kirjoitat jäsentynyttä tekstiä sujuvalla ja lähes virheettömällä asiatyylillä. Noudatat JAMK:n raportointiohjeistusta.
Evaluation criteria, excellent (5)
5 (erinomainen) Tuotat uusia näkökulmia tai uutta tietoa aihealueeseen. Arvioit ja tulkitset kriittisesti ammattialojen kehitystä ja kansainvälistä tutkimustietoa. Reflektoi aihetta yhteiskunnallisella tasolla. Määrittelet keskeiset alan erityisosaamiseen liittyvät käsitteet suhteessa toisiinsa. Osoitat kehittämisen vastuuta oman ammattialan uusien tietojen ja käytäntöjen kartuttamisesta sekä organisaation tavoitteellisesta oppimisesta. Johdat tutkimus‐, kehittämis‐ tai innovaatiohankkeen, jossa tuotat ja analysoit uutta tietoa sekä uudistaa toimintatapoja alasi muuttuvassa toimintaympäristössä. Arvioit, analysoit ja vertailet perustellusti prosessia, lopputulosta ja toimenpide-ehdotuksia, joilla on yhteys asetettuihin tavoitteisiin sekä kriteereihin. Arvioit oman osaamisesi kehittymistä perustellen kriittisesti, kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti. Viestität vakuuttavasti esittäen selkeän loogisesti etenevän kokonaisuuden, jossa yhdistät asioita uudella tavalla. Osoitat kriittistä ajattelua. Kirjoitat argumentoivaa, oivaltavaa ja virheetöntä asiatyyliä. Noudatat JAMK:n raportointiohjeistusta.
Prerequisites
Akkreditointimenettely kuten tutkintosäännössä ja opinto-oppaassa. Lisätietoa yksittäisiin opintojaksoihin liittyvistä järjestelyistä saatavilla tutorilta.