Siirry suoraan sisältöön

Lääkehoito ja ensiapu (3 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CK72-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

07.01.2025 - 31.07.2025

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Toimipiste

Lutakon kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Sonja Salonen

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on hahmottaa turvallisen lääkehoidon perusteet ja digitaaliset ratkaisut lääkehoidon toteutuksessa sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan ohjaustehtävissä. Lisäksi opit antamaan hätäensiapua.

Osaamiset:

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Kuntoutustarpeiden ja -mahdollisuuksien arviointi (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)

Osaamistavoitteet:

Ymmärrät turvallisen lääkehoidon lähtökohdat ja osaat toteuttaa lääkehoitoa asiakasturvallisesti. Ymmärrät lääkehoidon merkityksen ja vaikutukset ihmisen arjessa. Tutustut näyttöön perustuvaan tietoon lääkehoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Tunnistat oman vastuusi lääkehoidon ohjauksessa ja omahoidon tukemisessa. Hallitset ensiaputaidot.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lääkehoidon keskeinen lainsäädäntö, ohjeistus ja valvonta Suomessa: lääkehoidon peruskäsitteistö, lääkemuodot ja antotavat, lääkkeen vaiheet elimistössä, turvallisen lääkehoidon toteutus, lääkehoidon seuranta, lääketietokantojen käyttö, annosten looginen ja matemaattinen määrittäminen, nestemäisten ja kiinteiden lääkkeiden annostus, lääkkeissä esiintyvät suureet, etuliitteet ja yksiköt sekä niiden muunnokset. Opintojakson sisältöön kuuluu myös hätäensiaputaidot.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata, millaisiin säädöksiin lääkehoito perustuu. Osaat kertoa, miten lääkehoitoa toteutetaan asiakasturvallisesti ja millaisia vaikutuksia lääkehoidolla on asiakkaan arkeen ja toimintakykyyn. Osaat kuvata lääkehoidon prosessin vaiheet sekä oman vastuusi lääkehoidossa. Osaat nimetä eri lääkemuotoja ja lääkkeiden antotapoja. Osaat etsiä ja käyttää tietoa luotettavista lääkehoidon tietokannoista. Osaat kuvata lääkeaineiden vaiheita elimistössä. Osaat antaa hätäensiapua.