Perheohjaus lastensuojelussa (3 op)
Toteutuksen tunnus: SOSS2019-3006
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
13.01.2025 - 09.03.2025
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 45
Koulutus
- Sosionomi (AMK)
Opettaja
- Merja Nybacka
- Riikka Rantanen
Vastuuopettaja
Riikka Rantanen
Ryhmät
-
SOS22SMSosionomi (AMK)
-
SOS23SM2Sosionomi (AMK)
-
SOS23SMSosionomi (AMK)
-
ZJA25KSAvoin AMK, sote
- 14.01.2025 08:15 - 11:15, Perheohjaus lastensuojelussa SOSS2019-3006
- 30.01.2025 12:30 - 15:30, Perheohjaus lastensuojelussa SOSS2019-3006
- 12.02.2025 08:15 - 11:15, Perheohjaus lastensuojelussa SOSS2019-3006
Tavoitteet
Opintojakson jälkeen tunnistat perhe-elämään liittyviä ilmiöitä. Ymmärrät perheohjausta kokonaisvaltaisesti sekä varhaisen tuen että lastensuojelun näkökulmasta. Osaat jäsentää perheohjauksen prosessin, arvioida perheiden tuen tarpeita ja ajatella lapsilähtöisesti. Tämän lisäksi tunnistat perheiden voimavaroja ja osaat vahvistaa perheenjäsenten toimijuutta ja osallisuutta.
Sisältö
Opintojakson sisältöinä ovat perhe käsitteenä sekä perhe-elämän ilmiöt. Tämän lisäksi tarkastellaan perheohjauksen muotoja ja prosessia. Opintojaksolla opiskellaan perheiden osallisuutta vahvistavia ohjaus- ja arviointimenetelmiä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Lastensuojelulaki 2007/417.
Sosiaalihuoltolaki 1301/2014.
Alatalo, M., Lappi, K. ja Petrelius, P. 2017. Lapsikeskeinen suojelu ja perheen toimijuuden
tukeminen lastensuojelun perhetyössä ja perhekuntoutuksessa. Kohti monitoimijaista, yhteistä perhetyötä. THL. Saatavissa: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/134616/URN_ISBN_978-952-302-859-3.pdf?sequence=1&isAllowed=y Viitattu
Rönkkö, L. & Rytkönen, T. 2010. Monisäikeinen perhetyö. Helsinki: WSOYPro.
Vilén, M., Seppänen, P., Tapio, N., Toivanen, R. & Vilén, M. (2010). Kohtaamisia lapsiperheissä: Menetelmiä perhetyöhön. Helsinki: Kirjapaja.
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla käytetään opetus- ja oppimismenetelminä webinaareja, itsenäisesti tehtävää artikkelianalyysia, itsenäistä työskentelyä sekä pareittain tehtävää mediaseurantaa ja sen raportointia.
Webinaarit ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita ja tulet niihin valmistautuneena etukäteen annetun ohjeistuksen mukaisesti. Webinaareihin osallistuminen edellyttää toimivaa kameraa, kuulokkeita ja mikrofonia.
Mikäli käytät tehtävissä tekoälyä, lisää tehtäviin sanallinen kuvaus, miten, missä määrin ja missä kohdin olet sitä hyödyntänyt.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämäedustajien vierailut.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Artikkelianalyysi
Mediaseuranta ja sen raportointi
Tarkemmat aikataulut löytyvät toteutuksen Moodle- työtilasta.
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Voit hakea hyväksilukua aiemmilla vastaavilla korkeakouluopinnoilla (sisältö/tavoitteet/laajuus), tai aiemmin hankitulla opintojakson sisältöihin ja tavoitteisiin soveltuvalla, vähintään yhden vuoden (12 kk) kestäneellä sosiaalihuoltolain/lastensuojelulain mukaisen perhetyön työkokemuksella. Keskustele osaamisestasi opettajatutorisi kanssa ja tee tarvittaessa e-ahothakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen opintojakson alkamista.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Webinaarit 9h, niihin valmistautuminen 6h, artikkelianalyysi 27h, itsenäinen työskentely ja mediaseuranta sekä sen raportointi 39h. Yhteensä 81h.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson arvioitavat suoritukset ovat artikkelianalyysi (0-5) sekä mediaseuranta ja sen kirjallinen raportointi (0-5). Mediaseurantatehtävään sisältyy opiskelijan henkilökohtainen itsearviointi, joka perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin. Lisäksi tehtävään kuuluu vapaaehtoinen vertaispalaute. Opintojakson numeerinen arvosana annetaan artikkelianalyysin ja mediaseurantatehtävän arvosanojen keskiarvon perusteella.
Avoin amk: 5 paikkaa (min-max-määrässä)
Joustava väylä: 2 paikkaa (ei min-max-määrässä)
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä 1
Osaat hankkia tietoa perhe-elämän ilmiöihin ja perheohjaukseen liittyen. Tiedät perheohjauksen muotoja ja menetelmiä sekä tunnet sen prosessin. Osaat kuvata kirjallisissa tehtävissä aihealueen sisältöjä noudattaen osittain JAMK:n raportointiohjetta.
Tyydyttävä 2
Osaat hankkia monipuolista tietoa perhe-elämän ilmiöihin ja perheohjaukseen liittyen. Ymmärrät perheohjauksen muotoja ja menetelmiä sekä tunnet prosessin. Osaat kuvata kirjallisissa tehtävissä aihealueen sisältöjä noudattaen osittain JAMK:n raportointiohjetta.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3
Osaat hankkia ja soveltaa monipuolista tietoa perhe-elämän ilmiöihin ja perheohjaukseen liittyen. Ymmärrät perheohjauksen muotoja ja menetelmiä sekä tunnet prosessin ja osaat perustella ja arvioida niihin liittyviä valintoja. Osoitat kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata ja perustella aihealueen ilmiöitä JAMK:n raportointiohjetta noudattaen.
Kiitettävä 4
Osaat hankkia, soveltaa ja arvioida monipuolista tietoa perhe-elämän ilmiöihin ja perheohjaukseen liittyen. Ymmärrät perheohjauksen muotoja ja menetelmiä sekä tunnet prosessin ja osaat perustella ja arvioida kriittisesti niihin liittyviä valintoja. Osoitat kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata, perustella ja analysoida aihealueen ilmiöitä JAMK:n raportointiohjetta noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Osaat hankkia, soveltaa ja arvioida monipuolista tietoa perhe-elämän ilmiöihin ja perheohjaukseen liittyen. Ymmärrät perheohjauksen muotoja ja menetelmiä laaja-alaisesti. Tunnet perheohjauksen prosessin ja osaat perustella, soveltaa ja arvioida kriittisesti sekä prosessiin että menetelmiin liittyviä valintoja. Osoitat kirjallisissa tehtävissä erinomaista kykyä kuvata, perustella ja analysoida aihealueen ilmiöitä JAMK:n raportointiohjetta noudattaen.
Esitietovaatimukset
Olet perehtynyt suomalaiseen sosiaalihuollon (erit.lastensuojelu) palvelujärjestelmään, lainsäädäntöön ja perheitä tukeviin palveluihin. Osaat hahmottaa yhteiskunnallisten tekijöiden yhteyden ihmisen arkeen sekä tiedät ehkäisevän lastensuojelun merkityksen yhteiskunnassa.