Harjoittelu II: Ammatillinen asiakastyö (15 op)
Toteutuksen tunnus: SO00CJ62-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
01.08.2025 - 31.05.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
01.08.2025 - 31.07.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 15 op
- Lähiosuus
- 15 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 70
- Koulutus
- Sosionomi (AMK)
- Opettajat
- Tuomas Lallukka
- Merja Nybacka
- Riikka Rantanen
- Anniina Berg
- Timo Hintikka
- Jenni Koivumäki
- Ryhmät
-
ERS25S1Erillinen opiskeluoikeus, sote, sosionomin täydentävät varhaiskasvatuksen opinnot
-
SOS24SMSosionomi (AMK)
- Opintojakso
- SO00CJ62
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Tavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on lisätä sosiaali- ja kasvatusalan asiakastyön ammatillista ohjausosaamistasi.
Osaamiset:
Sosiaalialan eettinen osaaminen
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
Osaamistavoitteet:
Ymmärrät oman ihmiskäsityksesi ja arvomaailmasi merkityksen asiakastyössä. Edistät yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta sekä toimit arvoristiriitoja sisältävissä tilanteissa eettisesti perustellusti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Edistät haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa.
Toimit ammatillisesti ja dialogisesti vuorovaikutustilanteissa ja kykenet reflektoimaan kriittisesti toimintaasi. Suunnittelet, toteutat ja arvioit asiakasturvallisen palveluprosessin asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukien.
Tuet tavoitteellisesti yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen kasvua, kehitystä, oppimista ja arkea erilaisissa elämäntilanteissa. Toteutat ja dokumentoit asiakastyötä asiakaslähtöisesti tietoturva ja –suojavaatimukset huomioiden. Käytät toiminnassasi hyvinvoinnin edistämisen, varhaisen tuen ja kuntouttavaa työotetta.
Tunnet alan juridisen säädöspohjan ja työtä ohjaavat asiakirjat sekä toimit niiden mukaisesti. Ymmärrät sosiaaliturvan toimintaperiaatteet. Toteutat kokonaisvaltaista palveluohjausta ja ymmärrät palveluohjauksen merkityksen. Toimit aktiivisena sosiaalialan asiantuntijana monitoimijaisessa verkostoyhteistyössä.
Varhaiskasvatuksen harjoittelua suorittaessasi toteutat ja arvioit suunnitelmallista sekä laadukasta varhaiskasvatustoimintaa huomioiden ja tukien lapsen osallisuutta, vahvuuksia sekä kiinnostuksen kohteita. Osallistut kasvatusyhteistyön toteuttamiseen huoltajien kanssa.
Tunnet varhaiskasvatusta ohjaavan lainsäädännön ja työtä ohjaavat asiakirjat sekä toimit niiden mukaisesti. Tunnistat lapsille ja lapsiperheille suunnatut palvelut ja ymmärrät palveluohjauksen merkityksen osana varhaiskasvatuksen sosionomin työnkuvaa. Osaat toimia aktiivisena kasvatusalan asiantuntijana monitoimijaisessa verkostoyhteistyössä.
Sisältö
Asiakastyön harjoittelu sosiaalialan/varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä. Mikäli opiskelet varhaiskasvatuksen sosionomiksi, teet harjoittelun päiväkodissa.
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on ammatillinen vuorovaikutus ja asiakastyö, ammattien välinen yhteistyö sekä yksilö- ja ryhmänohjaustyön suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi alan eettisiä periaatteita ja lainsäädäntöä noudattaen.
Aika ja paikka
Ohjeellinen ajoitus 12.1-13.3.2026. Harjoittelupaikassa tehtävä tuntimäärä on 365h. Muu aika, 40 h on varattu harjoitteluun liittyvien tehtävien tekemiseen.
Opetusmenetelmät
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu sosiaali- ja/tai kasvatusalalla sekä harjoitteluraportin työstäminen. Lisäksi opintojaksoon kuuluu harjoittelun reflektiowebinaari. Harjoittelupaikan hankit pääsääntöisesti itsenäisesti.
Varhaiskasvatuksen sosionomiopinnoissa harjoittelu tulee suorittaa päiväkodissa. Harjoittelu sisältyy varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan 60 opintopisteen laajuisiin opintoihin, jotka tuottavat varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuuden. Sosiaaliohjauksen opiskelijat tekevät harjoittelun sosiaalialan asiakastyössä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Harjoitteluraportti tulee palauttaa kahden viikon kuluessa harjoittelun päättymisestä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Varhaiskasvatuksen harjoittelu
Mikäli sinulla on vähintään vuoden (12 kk) työkokemus varhaiskasvatuksen opettajan tai varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävistä, voit saada harjoitteluajasta osittaisen hyväksiluvun. Lisätietoja saat opettajatutoriltasi tai harjoittelun Moodle- työtilasta.
Sosiaaliohjauksen harjoittelu
Voit hakea hyväksilukua aiemmalla vähintään vuoden (12 kk) kestäneellä opintojakson tavoitteiden ja sisältöjen mukaisella sosiaali- ja/tai kasvatusalan asiakastyöllä. Haet hyväksilukua e- ahothakemuksella, jonka liitteeksi laitat työtodistuksesi. Osaamisesi osoitat tekemällä kirjallisen harjoitteluraportin ja palautat sen Moodlen työtilaan.
Huomaathan, että yhtä työkokemusta voi käyttää vain yhden harjoittelun hyväksilukuun. Kaikkia tutkintoon kuuluvia harjoitteluita ei voi hyväksilukea. Työsuhteessa tehtävä harjoittelu on mahdollista, mikäli se vastaa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöihin ja tehdään opintojen aikana. Muistathan keskustella tilanteestasi etukäteen opettajatutorisi ja/tai harjoittelun vastuuopettajan kanssa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Harjoittelupaikassa tehtävät tunnit 365h (sis. reflektiowebinaarin 3h)
Raportointi/tehtävät 40h
Yhteensä 405h
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaat kuvata ammatillista vuorovaikutustasi ja asiakastyötäsi sekä ammattien välistä yhteistyötä ja niiden merkitystä. Osaat toimia ammatillisen vuorovaikutuksen periaatteiden mukaisesti sekä asiakastyössä että ammattien välisessä yhteistyössä. Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja dokumentoida tavoitteellista yksilö- ja ryhmänohjausta alan eettiset periaatteet, lainsäädäntö ja palvelut huomioiden. Osaat toimia palveluohjauksellisella työotteella. Osaat kertoa toiminnastasi ja arvioida sitä.
Varhaiskasvatuksen sosionomiksi opiskelevana tiedostat ja otat huomioon velvoittavan varhaiskasvatussuunnitelman sisällöt toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Osaat ohjata eri-ikäisiä lapsia iän ja kehitystason mukaisesti. Osallistut ja toteutat lasten huoltajien/perheiden kanssa tehtävää kasvatusyhteistyötä sekä perehdyt monialaiseen yhteistyöhön.
Esitietovaatimukset
Tunnet sosiaali- ja kasvatusalan palvelujärjestelmän ja palvelut sekä alan eettiset periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti. Tunnet alaa ja työtä ohjaavia lakeja ja osaat kuvata asiakkaiden palveluprosesseja.
Lisätiedot
Kaikkia tutkintoon kuuluvia asiakastyön harjoitteluita ei voi tehdä samassa harjoittelupaikassa.