Skip to main content

Language Awareness in Teaching Practices (5 cr)

Code: AJ00CT72-3001

General information


Enrollment
04.08.2025 - 21.08.2025
Registration for introductions has not started yet.
Timing
16.09.2025 - 09.12.2025
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
5 cr
Mode of delivery
Online learning
Unit
School of Professional Teacher Education
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 35
Degree programmes
School of Professional Teacher Education
Teachers
Anu Mustonen
Groups
ZJA25SA
Avoin AMK, AOKK
Course
AJ00CT72
No reservations found for realization AJ00CT72-3001!

Evaluation scale

Pass/Fail

Content scheduling

Aloituswebinaari ti 16.9.2025 klo 15.30 - 17
Ohjauswebinaari I ti 7.10.2025 klo 15.30 - 17
Ohjauswebinaari II ti 4.11.2025 klo 15.30 - 17
Ohjauswebinaari III ti 25.11.2025 klo 15.30 - 17

Objective

Opintojakson tarkoitus

Tällä opintojaksolla edistät taitojasi työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä sekä taitojasi toimia monikielisten oppijoiden tukena. Opit kielitietoisen pedagogiikan periaatteet ja käytännön menetelmiä, joita voit soveltaa omassa työssäsi opettajana ja ohjaajana.

Opintojakson osaamiset

Tällä opintojaksolla kehität kohtaamisosaamista, ammattipedagogista osaamista, oppimisprosessien ohjausosaamista sekä reflektio-osaamista.

Kohtaamisosaaminen tarkoittaa opettajan kykyä vahvistaa oppijoiden toimijuutta. Hän tukee kaikessa toiminnassaan oppijoiden jatkuvan oppimisen taitoja, kuten itsesäätely- ja reflektiotaitoja sekä oppijan oman oppimisprosessinsa omistajuutta. Opettajalla on kyky huomioida oppijoiden henkilökohtaiset oppimisen lähtökohdat ja tavoitteet. Hän ohjaa oppijoita sensitiivisesti ymmärtäen heidän elämismaailmansa sekä oppimis- ja ohjaustilanteen kontekstin. Hänen työotteensa on oppijoiden hyvinvointia tukevalla tavalla dialoginen ja eettinen. 

Ammattipedagoginen osaaminen tarkoittaa opettajan tietämystä ammatillista osaamista ja oppimista koskevista teoreettisista, eettisistä ja filosofisista lähtökohdista. Ammattipedagoginen osaaminen merkitsee taitoa ohjata oppijoiden ammatillisten tietojen ja taitojen oppimista sekä itsesäätelytaitojen kehittymistä työelämän ja ammattialan vaatimusten sekä opetusta määrittävien asiakirjojen mukaisesti. Opettaja toimii kriittisesti, kehittävästi ja luovasti oman alansa pedagogisissa toimintaympäristöissä.

Oppimisprosessien ohjausosaaminen tarkoittaa opettajan kykyä yhteistyössä muiden kanssa suunnitella, johtaa, arvioida ja kehittää oppimis-, ohjaus- ja opetusprosesseja huomioiden oppijoiden moninaisuuden ja yksilöllisyyden. Opettaja ymmärtää ryhmässä tapahtuvia ilmiöitä ja osaa tukea ryhmän rakentumista. Hän hyödyntää ryhmää oppimisen voimavarana. Opettaja käyttää monipuolisia ja työelämälähtöisiä oppimisen resursseja ja ympäristöjä. Hän hyödyntää digitaalisuutta pedagogisesti perustellulla tavalla ohjatessaan ja johtaessaan oppimisprosesseja.

Reflektio-osaaminen tarkoittaa opettajan kykyä tunnistaa ja kriittisesti arvioida omaan opettajuuteensa liittyviä peruskäsityksiään, arvojaan ja asenteitaan sekä omia ajattelu- ja toimintamallejaan. Hän kykenee tarvittaessa mukauttamaan omaa toimintaansa saamansa palautteen pohjalta. Hän arvioi oman ajattelunsa ja toimintansa eettisiä lähtökohtia ja pystyy kehittämään niitä sen perusteella. 

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson suoritettuasi ymmärrät kielitietoisuuden ja kielitietoisen pedagogiikan periaatteet ja osaat soveltaa niitä monikielisessä opetusryhmässä. Tunnistat kulttuurin merkityksen sekä monikielisyyden tarjoamat mahdollisuudet oppimisessa. Osaat kehittää kaikkien opiskelijoiden osallistumista ja oppimista tukevaa opetusta ja oppimisympäristöjä.

Content

Kielitietoinen pedagogiikka, monikielisyys resurssina, kulttuurin merkitys oppimisessa

Materials

Andersen, L. K. & Ruohotie-Lyhty, M. (2019). Mitä on kielitietoisuus ja miten se näkyy koulussa?. Kieli, koulutus ja yhteiskunta, 10(2). https://www.kieliverkosto.fi/fi/journals/kieli-koulutus-ja-yhteiskunta-maaliskuu-2019/mita-on-kielitietoisuus-ja-miten-se-nakyy-koulussa.

Opetushallitus (ei pvm.). Kielitietoisuus. https://www.oph.fi/fi/opettajille/kielitietoisuus.

Muu oppimateriaali informoidaan verkko-oppimisympäristössä oppimistehtävien yhteydessä.

Teaching methods

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina ja perustuu pääosin itsenäiseen työskentelyyn ja vertaistyöskentelyyn. Toteutustavat syventävät ammatillista osaamista ja oman ammattialan kehittämistä.

Opintojaksoon sisältyy aloituswebinaari sekä kolme verkko-ohjauskertaa. Aloituswebinaarissa käydään läpi opintokokonaisuutta ja sen sisältöjä. Kolmessa ohjauswebinaarissa käsitellään mm. oppimistehtäviin liittyviä kysymyksiä. Niissä saat vertaiskommentointeja muilta opiskelijoilta sekä ohjausta opintojakson kouluttajalta. Muulta osin ohjaus tapahtuu verkossa oppimisalusta Moodlen kautta.

Student workload

In total, the course consists of 135 hours (5 x 27h) of students’ work:

Assessment criteria, approved/failed

Hyväksyttävän tason arviointikriteerit ovat:

Kohtaamisosaaminen: Kehität vuorovaikutustaitojasi ja kykyäsi työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä. Tämä osaaminen sisältää taitoja kohdata ja tukea monikielisiä oppijoita sekä ymmärtää kulttuurien merkitys oppimisessa.

Ammattipedagoginen osaaminen: Ymmärrät kielitietoisen pedagogiikan periaatteet ja osaat soveltaa niitä monikulttuurisessa ja -kielisessä opetusryhmässä. Tämä osaaminen kattaa pedagogiset menetelmät ja käytännöt, jotka tukevat moninaisten oppijoiden oppimista.

Oppimisprosessien ohjausosaaminen: Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida oppimisprosesseja, jotka tukevat monikulttuuristen ja -kielisten oppijoiden osallistumista ja oppimista. Tämä osaaminen sisältää kyvyn hyödyntää monikielisyyden tarjoamia mahdollisuuksia opetuksessa ja ohjauksessa.

Reflektio-osaaminen: Osaat arvioida omaa oppimistasi ja osaamistasi sekä kehittää pedagogista toimintaasi monikulttuurisessa ja -kielisessä ympäristössä.

Qualifications

-

Further information

The assessment is qualitative and is based on learning objectives. The methods for evaluation of the learning process are feedback and self-assessment. Competence assessment is based on criteria and the teacher educator makes the assessment decision once all the learning tasks have been completed. The assessment material consists of the learning tasks of the course and self-assessment tasks.

Go back to top of page