Siirry suoraan sisältöön

Smart farming - viljele älykkäästiLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC12

Laajuus

5 op

Vastuuhenkilö

  • Juho Pirttiniemi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opiskeltuasi tämän opintojakson osaat käyttää erilaisia älymaatalouden ratkaisuja ja etsiä niistä tietoa halutun tuotantotavoitteen saavuttamiseksi. Pääset astumaan modernin maatalouden eturiviin ajankohtaisien menetelmien ja yrityslähtöisten esimerkkien avulla. Päämääränämme on tuotannon resurssitehokkuus sekä maatilan taloudellisuus, ympäristöystävällisyys ja tilannetietoisuus.

Opintojakson osaamiset

Maatalousosaaminen:
-osaat valita eri viljelykasvien viljelytoimenpiteet ja osaat suunnitella tilan kasvintuotantoa tuotantosuunnan mukaisesti
Teknologian osaaminen:
-osaat valita ja kehittää biotalouden tuotantoprosessien teknologiaratkaisuja
-osaat mitata biomassan tuotannon ja jalostuksen prosessien suureita ja analysoida mittaustuloksia
-osaat hyödyntää erilaisia biotalouden datalähteitä varmistaen datan oikeellisuuden ja tietoturvallisuuden
Ennakoiva kehittäminen:
-osaat etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alasi tulevaisuutta ennakoiden

Opintojakson osaamistavoite

Osaat etsiä ja hyödyntää älymaatalouden sovelluksia. Hahmotat tiedonkeruun tärkeyden maatalouden toiminnan kehittämiselle. Tunnet eri datalähteitä tuotantoprosessien kehittämisessä ja tilannetiedon saavuttamisessa. Tutustut myös eri teknologioiden käyttöön kenttäolosuhteissa.

Sisältö

-Täsmäviljelyn ja älymaatalouden perusteet
-Droneteknologian hyödyntäminen maataloudessa
-Modernin traktorin ja työkoneen hallintajärjestelmät (ISOBUS ym.)
-Maatalousympäristön IoT (Internet of things): anturit, mittarit ja tiedonsiirtoratkaisut
-Maatilan tuotantoprosessien kehittäminen ja mittaaminen
-Datatalouden perusteet maataloudessa
-Logistiset ratkaisut biotalouden alkutuotannossa

Esitietovaatimukset

Maatalouden ja sen teknologian perusosaaminen, esimerkiksi tunnet tyypilliset maatalouden koneet ja laitteet sekä viljelymenetelmät.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Osaat etsiä ja hyödyntää älymaatalouden sovelluksia. Hahmotat tiedonkeruun tärkeyden maatalouden toiminnan kehittämiselle. Tunnet eri datalähteitä tuotantoprosessien kehittämisessä ja tilannetiedon saavuttamisessa. Tutustut myös eri teknologioiden käyttöön kenttäolosuhteissa.

Tyydyttävä 2:
Osaat etsiä, hyödyntää ja vertailla älymaatalouden sovelluksia tuotannon tehostamiseksi. Hahmotat tiedonkeruun tärkeyden maatalouden toiminnan kehittämiselle. Tiedät eri datalähteitä tuotantoprosessien kehittämisessä ja tilannetiedon saavuttamisessa. Harjaannut myös eri teknologioiden käyttöön kenttäolosuhteissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat etsiä, hyödyntää ja vertailla älymaatalouden sovelluksia tuotannon tehostamiseksi. Tunnet tiedonkeruun tärkeyden maatalouden toiminnan kehittämiselle. Valitset ja vertailet eri datalähteitä tuotantoprosessien kehittämisessä ja tilannetiedon saavuttamisessa. Testaat myös eri teknologioita kenttäolosuhteissa.

Kiitettävä 4:
Osaat etsiä, hyödyntää kattavasti ja vertailla monipuolisesti älymaatalouden sovelluksia tuotannon tehostamiseksi. Tiedät tiedonkeruun tärkeyden maatalouden toiminnan kehittämiselle. Hyödynnät kattavasti eri datalähteitä tuotantoprosessien kehittämisessä ja tilannetiedon saavuttamisessa. Hyödynnät myös eri teknologioita kenttäolosuhteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat soveltaen etsiä, hyödyntää kattavasti ja vertailla monipuolisesti älymaatalouden sovelluksia tuotannon tehostamiseksi. Ymmärrät tiedonkeruun tärkeyden maatalouden toiminnan kehittämiselle. Hyödynnät soveltavasti eri datalähteitä tuotantoprosessien kehittämisessä ja tilannetiedon saavuttamisessa. Hallitset myös eri teknologioita kenttäolosuhteissa.