Siirry suoraan sisältöön

Maatilayrityksen kirjanpidon ja verotuksen perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: LM00CC16

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Milla Welling
  • Aapeli Piesala

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Tämän opintojakson tarkoituksena on, että tutustut kirjanpidon ja verotuksen perusteisiin liike- ja maatilataloudessa, ja ymmärrät maatilatalouden kirjanpidon ja verotuksen erityisaseman.

Opintojakson osaamiset

Liiketoimintaosaaminen:
-tunnistat biotalousalan yrittäjyyden mahdollisuuksia maaseutuympäristössä
-osaat suunnitella, toteuttaa, kehittää ja johtaa biotalouden liiketoimintaa
Työelämässä toimiminen:
-omaat valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan
-hyödynnät teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssäsi.

Opintojakson osaamistavoite

Ymmärrät kirjanpidon ja verotuksen perusasiat yritystoiminnassa ja tiedät liiketaloudellisen ja maatilataloudellisen yritystoiminnan erot. Osaat tehdä helpon maatilayrityksen kirjanpidon ja ymmärrät tilinpäätöksen laatimisen perusteet sekä tilinpäätöksen sisällön. Ymmärrät tuloverotuksen ja arvonlisäverotuksen periaatteet ja niiden soveltamisen maatilatalouteen.

Sisältö

-yhden- ja kahdenkertaisen kirjanpidon perusteet
-tilinpäätös
-olleellisten yritysmuotojen tuloverotus ja arvonlisäverotuksen perusteet
-maa- ja metsätalouden tulo- ja arvonlisäverotuksen perustiedot
-maa- ja metsätalouden kirjanpito

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Osaat tehdä hyvin ohjattuna liiketapahtumiin perustuvan yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Tiedät tuloslaskelman ja taseen sisällön. Osaat tehdä lähes virheettömästi maatilayrityksen kirjanpidon. Tunnet kirjanpito- ja verolainsäädäntöä ja normistoa joiltakin osin.

Tyydyttävä 2_
Osaat tehdä lähes virheettömästi yrityksen kirjanpidon ja laatia tilinpäätöksen. Tiedät tuloslaskelman ja taseen sisällön ja pystyt kertomaan yrityksen taloudellisesta tilasta niiden perusteella. Osaat tehdä lähes virheettömästi maatilayrityksen kirjanpidon. Osaat ohjatusti suunnitella maatilayrityksen verotusta. Tunnet kirjanpito- ja verolainsäädäntöä ja normistoa pääkohdittain.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3.
Osaat tehdä lähes virheettömästi yrityksen kirjanpidon ja laatia tilinpäätöksen. Tiedät tuloslaskelman ja taseen sisällön ja pystyt kertomaan yrityksen taloudellisesta tilasta niiden perusteella. Osaat tehdä lähes virheettömästi maatilayrityksen kirjanpidon. Osaat maatilayrityksen verosuunnittelun periaatteet. Tunnet kirjanpito- ja verolainsäädännön ja normiston pääkohdittain.

Kiitettävä 4:
Osaat itsenäisesti tehdä yrityksen kirjanpidon ja laatia tilinpäätöksen. Tiedät tuloslaskelman ja taseen sisällön ja pystyt kertomaan yrityksen taloudellisesta tilasta niiden perusteella. Osaat tehdä maatilayrityksen kirjanpidon myös tietokonesovellusta käyttäen. Osaat maatilayrityksen verosuunnittelun periaatteet ja osaat soveltaa niitä yksinkertaisissa tapauksissa. Hallitset kirjanpito- ja verolainsäädännön ja normiston keskeiset osat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat itsenäisesti tehdä yrityksen kirjanpidon ja laatia tilinpäätöksen. Tiedät tuloslaskelman ja taseen sisällön ja pystyt kertomaan yrityksen taloudellisesta tilasta niiden perusteella. Osaat tehdä maatilayrityksen kirjanpidon tietokonesovellusta käyttäen. Osaat suunnitella maatilayrityksen verotusta ja arvioida suunnittelun vaikutuksia tulevaisuuteen. Hallitset kirjanpito- ja verolainsäädännön ja normit.