Siirry suoraan sisältöön

Syventävä viinikurssiLaajuus (5 op)

Tunnus: MMPD3300

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kimmo Aho,

Osaamistavoitteet

Kurssin jälkeen hallitset juomien systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan ammattimaisella tasolla. Sinulla on rypäleisiin, viininvalmistukseen ja viinityyleihin liittyvissä asioissa ammattilaisen tietämys. Pystyt toimimaan viiniin liittyvissä ravintolan työtehtävissä ja ymmärrät niiden merkityksen alan liiketoimien vastuullisena edistäjinä.

Sisältö

Viininviljely, -valmistus ja etikettimerkinnät.
Erilaiset viinityylit: valko-, puna- ja roseeviinit, kuohuviinit, makeat ja väkevöidyt viinit.
Aistinvaraisen arvioinnin harjoittelu.
Juomien yhdistäminen ruoan kanssa.

Esitietovaatimukset

Osaat erilaisten alkoholijuomien valmistuksen ja tarjoilun sekä ruoan ja juoman yhdistämisen perusteet. Tunnet systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan perusteet.

Sustainability in Beverages MMPD3000 ja/tai WSET-viinikurssi MP00BU29

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1)
Pystyt tekemään alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Hallitset viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Tunnistat viini- ja alkoholijuomien merkitystä ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.
2)
Pystyt kuvaamaan osaamasi alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin. Osaat selittää viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Pystyt selittämään viini- ja alkoholijuomien merkityksen ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3)
Pystyt hyödyntämään alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista työssäsi. Sovellat viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystäsi työhösi. Pystyt hyödyntämään työssäsi vastuullisten ravintolapalveluiden tuottajana viini- ja alkoholijuomia.
4)
Pystyt tekemään analyyttistä alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Ymmärrät viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä yhteyksiä. Ymmärrät viini- ja alkoholijuomien syy- ja seuraussuhteet ravintola-alan liiketoiminnan vastuullisuuden edistäjinä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5)
Hallitset, ylläpidät ja kehität alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista ammattimaisesti. Sinulla on erinomaiset valmiudet kouluttaa ravintolan henkilökuntaa alkoholeihin liittyvissä asioissa jakamalla omaa osaamistaan. Pystyt tulkitsemaan ja kehittämään viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystä. Pystyt johtamaan liiketoimintaan ja alkoholijuomiin liittyviä vastuullisuustoimia.

Ilmoittautumisaika

01.11.2022 - 05.01.2023

Ajoitus

30.01.2023 - 17.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 25

Koulutus
  • Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
  • Kimmo Aho
  • Elisa Närhi
Ryhmät
  • ZJA23KM
    Avoin AMK, marata
  • MPT21S1
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)

Tavoitteet

Kurssin jälkeen hallitset juomien systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan ammattimaisella tasolla. Sinulla on rypäleisiin, viininvalmistukseen ja viinityyleihin liittyvissä asioissa ammattilaisen tietämys. Pystyt toimimaan viiniin liittyvissä ravintolan työtehtävissä ja ymmärrät niiden merkityksen alan liiketoimien vastuullisena edistäjinä.

Sisältö

Viininviljely, -valmistus ja etikettimerkinnät.
Erilaiset viinityylit: valko-, puna- ja roseeviinit, kuohuviinit, makeat ja väkevöidyt viinit.
Aistinvaraisen arvioinnin harjoittelu.
Juomien yhdistäminen ruoan kanssa.

Aika ja paikka

Lähiopetus Rajakadulla C112 Wine Lab luokassa

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kurssimateriaalipaketti sisältää WSET level 3 Award in Wines englanninkielisen oppikirjan, opiskeluoppaan ja harjoitustehtäviä.

Opetusmenetelmät

Luennot (WSET Level 3 Award in Wines ® kurssiohjelman mukaisesti)
Systemaattinen maistelu (WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® SAT)
Ryhmäkeskustelut ja vertaisoppiminen
WSET Level 3 oppivideot
Harjoitustentti

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssilla on kaksi vaihtoehtoista tenttiä: opintopistetentti tai kansainvälinen WSET tentti.
Opiskelija voi halutessaan suorittaa kansainvälisen WSET Level 3 Award in Wines Exam -tentin, joka tilataan Lontoosta kaksi viikkoa etukäteen.

Englanninkielinen tentti koostuu kahdesta osiosta 2,5h:
- Sokkomaistaminen: kaksi viiniä (0,5h)
- Teoriakoe: 50 monivalintakysymystä ja avoimia esseetehtäviä (2h)

Mikäli opiskelija on suorittanut WSET tentin molemmat osiot hyväksytysti, opiskelija saa WSET-sertifikaatin ja pinssin. Tentin minimiläpäisyraja on 55% oikeita vastauksia. Hylätyn tentin voi uusia seuraavan opintojakson yhteydessä pidettävänä tenttipäivänä. Uusintatentti 60€ tilataan erikseen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelumuoto on luennot, joihin sisältyy maistamisharjoituksia.
Yhteensä luentoja on 48 tuntia.
Itsenäistä opiskelua on 87 tuntia.
Kurssin intensiivisyyden vuoksi opiskelijaa suositellaan perehtymään itsenäisesti oppimateriaaleihin ennen jokaista luentoa.

Sisällön jaksotus

Keskeinen sisältö:

Maistelutekniikka
Viinin viljely ja valmistus
Viiniluokitukset ja -etiketit
Keskeiset rypälejajikkeet:
Chardonnay ja Pinot Noir
Cabernet Sauvignon ja Merlot
Sauvignon Blanc ja Riesling
Syrah ja Grenache
Keskeiset viinimaat:
Ranska, Italia, Espanja, Portugali ja Saksa
USA, Chile, Argentiina, Etelä-Afrikka, Australia ja Uusi-Seelanti
Samppanja ja muut kuohuviinit
Sherry, Port ja vastaavat väkevät viinit

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 3

Kurssimateriaalimaksu 80€ suoritetaan Rajakadun aulainfoon kurssin alussa. Materiaalimaksuun sisältyy englanninkielinen kurssimateriaalipaketti, maisteltavat viinit ja mahdollisuus suorittaa WSET Level 3 sertifikaattitentti, jonka hyväksytystä suorituksesta opiskelija saa sertifikaattitodistustuksen ja pinssin.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1)
Pystyt tekemään alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Hallitset viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Tunnistat viini- ja alkoholijuomien merkitystä ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.
2)
Pystyt kuvaamaan osaamasi alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin. Osaat selittää viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Pystyt selittämään viini- ja alkoholijuomien merkityksen ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3)
Pystyt hyödyntämään alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista työssäsi. Sovellat viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystäsi työhösi. Pystyt hyödyntämään työssäsi vastuullisten ravintolapalveluiden tuottajana viini- ja alkoholijuomia.
4)
Pystyt tekemään analyyttistä alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Ymmärrät viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä yhteyksiä. Ymmärrät viini- ja alkoholijuomien syy- ja seuraussuhteet ravintola-alan liiketoiminnan vastuullisuuden edistäjinä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5)
Hallitset, ylläpidät ja kehität alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista ammattimaisesti. Sinulla on erinomaiset valmiudet kouluttaa ravintolan henkilökuntaa alkoholeihin liittyvissä asioissa jakamalla omaa osaamistaan. Pystyt tulkitsemaan ja kehittämään viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystä. Pystyt johtamaan liiketoimintaan ja alkoholijuomiin liittyviä vastuullisuustoimia.

Esitietovaatimukset

Osaat erilaisten alkoholijuomien valmistuksen ja tarjoilun sekä ruoan ja juoman yhdistämisen perusteet. Tunnet systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan perusteet.

Sustainability in Beverages MMPD3000 ja/tai WSET-viinikurssi MP00BU29

Ilmoittautumisaika

01.11.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

13.03.2022 - 29.10.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 18

Koulutus
  • Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
  • Kimmo Aho
  • Elisa Närhi
Ryhmät
  • MPT20S1
    Palveluliiketoiminta
  • MPT19SA
    Palveluliiketoiminta
  • MPT19S1M
    Palveluliiketoiminta
  • MPT20SM
    Palveluliiketoiminta- tutkinto-ohjelma (AMK)
  • ZJA22KM
    Avoin AMK, marata

Tavoitteet

Kurssin jälkeen hallitset juomien systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan ammattimaisella tasolla. Sinulla on rypäleisiin, viininvalmistukseen ja viinityyleihin liittyvissä asioissa ammattilaisen tietämys. Pystyt toimimaan viiniin liittyvissä ravintolan työtehtävissä ja ymmärrät niiden merkityksen alan liiketoimien vastuullisena edistäjinä.

Sisältö

Viininviljely, -valmistus ja etikettimerkinnät.
Erilaiset viinityylit: valko-, puna- ja roseeviinit, kuohuviinit, makeat ja väkevöidyt viinit.
Aistinvaraisen arvioinnin harjoittelu.
Juomien yhdistäminen ruoan kanssa.

Aika ja paikka

Lähiopetus Rajakadun C112 viiniluokassa 16.3.-5.5.2022
Opetusta keskiviikkoiltaisin klo 17-20 ja torstai-iltaisin klo 16-19

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Materiaalimaksu 80€ (sis. viinitastingit, WSET Level 3 Award in Wines oppimateriaali ja tentti)

Opetusmenetelmät

Aistinvarainen arviointi
Luennot
Tentti

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

5.5.2022 harjoitustentti
11.5.2022 tentti

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Vain lähiopetuksena Rajakadulla (ei etäopetusta)

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 2

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1)
Pystyt tekemään alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Hallitset viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Tunnistat viini- ja alkoholijuomien merkitystä ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.
2)
Pystyt kuvaamaan osaamasi alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin. Osaat selittää viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Pystyt selittämään viini- ja alkoholijuomien merkityksen ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3)
Pystyt hyödyntämään alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista työssäsi. Sovellat viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystäsi työhösi. Pystyt hyödyntämään työssäsi vastuullisten ravintolapalveluiden tuottajana viini- ja alkoholijuomia.
4)
Pystyt tekemään analyyttistä alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Ymmärrät viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä yhteyksiä. Ymmärrät viini- ja alkoholijuomien syy- ja seuraussuhteet ravintola-alan liiketoiminnan vastuullisuuden edistäjinä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5)
Hallitset, ylläpidät ja kehität alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista ammattimaisesti. Sinulla on erinomaiset valmiudet kouluttaa ravintolan henkilökuntaa alkoholeihin liittyvissä asioissa jakamalla omaa osaamistaan. Pystyt tulkitsemaan ja kehittämään viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystä. Pystyt johtamaan liiketoimintaan ja alkoholijuomiin liittyviä vastuullisuustoimia.

Esitietovaatimukset

Osaat erilaisten alkoholijuomien valmistuksen ja tarjoilun sekä ruoan ja juoman yhdistämisen perusteet. Tunnet systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan perusteet.

Sustainability in Beverages MMPD3000 ja/tai WSET-viinikurssi MP00BU29