Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapia kansansairauksien ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessaLaajuus (8 op)

Tunnus: FT00CJ99

Laajuus

8 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Pirjo Mäki-Natunen
  • Minna Seikkula

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson tarkoituksena on oppia arvioimaan luotettavasti terveyden edistämiseen vaikuttavia tekijöitä, suunnittelemaan ja toteuttamaan ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä yleisimpiä kansansairauksia sairastaville henkilöille.

Opintojakson osaamiset:

Ammatillinen vuorovaikutus 
Fysioterapeuttinen arviointi 
Teknologia ja digitaalisuus 
Fysioterapian menetelmät 

Opintojakson osaamistavoite:

Ymmärrät vuorovaikutussuhteen luomiseen vaikuttavat tekijät. Osaat ohjata ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä kansansairauksia sairastaville henkilöille kasvokkain ja etänä fysioterapian eri tilanteissa. Tiedät miten dokumentoida yleisten kirjaamisvaatimusten mukaisesti. 
Osaat arvioida ja mitata ikääntyneen sekä kansansairauksia sairastavan henkilön toimintakykyä ja kartoittaa riskitekijöitä käyttäen keskeisiä ja luotettavia menetelmiä asiakaslähtöisesti.

Osaat kuvailla digitaalisuutta ja teknologiaa kansansairauksia sairastavan asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, suunnittelussa, kuntoutuksessa, ohjauksessa ja neuvonnassa. Tunnistat hyvinvointiteknologian ratkaisuja, joilla voit tukea asiakkaiden aktiivisuutta ja toimintakykyä.

Osaat valita näyttöön perustuvia, yleisimpiä asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä edistämään asiakkaan terveyttä ja tukemaan toimintakykyä, huomioiden ihminen bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena. 

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on sydän- ja verenkiertoelimistön-, hengitystoiminnan- ja kehonkuvan arviointi sekä terveyden edistämisen mahdollisuudet ja terveydenlukutaito. Toisena keskeisenä osa-alueena ovat näyttöön perustuvat fysioterapeuttiset menetelmät kansansairauksissa: metabolisessa oireyhtymässä, ylipainossa, II tyypin diabeteksessa, yleisimmissä syöpäsairauksissa, psykiatrisissa sairauksissa, sydän- ja verenkierto- ja hengityselimistön hoidossa. Opintojakso sisältää myös pre- ja postoperatiivisen fysioterapian menetelmiä pehmytkirurgisten potilaiden osalta sekä menetelmiä raskauteen ja ikääntymiseen (muistisairaudet) liittyvissä muutoksissa sekä psykofyysisen fysioterapian rentous- ja kehotietoisuutta vahvistavia menetelmiä.

Esitietovaatimukset

Toimintakyvyn arviointiosaaminen.
Lääketieteellinen osaaminen ikääntymiseen ja kansansairauksiin liittyen????
Anatomian ja fysiologian osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1 Ymmärrät vuorovaikutussuhteen luomiseen vaikuttavia tekijöitä. Osaat suunnitella terveyttä edistävän, ennaltaehkäisevän, asiakaslähtöisen fysioterapeuttisen arvioinnin ikääntyneille ja kansansairauksia sairastaville. Käytät keskeisiä ja luotettavia menetelmiä: haastattelu-, havainnointi-, mittaamisen- ja palpointimenetelmiä. Osaat ohjata ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä kansansairauksia sairastaville henkilöille kasvokkain ja etänä fysioterapian eri tilanteissa. Tiedät miten dokumentoida yleisten kirjaamisvaatimusten mukaisesti. Osaat kuvailla digitaalisuutta ja teknologiaa kansansairauksia sairastavan asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, suunnittelussa, kuntoutuksessa, ohjauksessa ja neuvonnassa. Lisäksi tunnistat hyvinvointiteknologian ratkaisuja asiakkaiden fyysisen aktiivisuuden- ja toimintakyvyn tukemisessa. Osaat valita näyttöön perustuvia yleisimpiä asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä edistämään asiakkaan terveyttä ja tukemaan toimintakykyä, huomioiden ihminen bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena. 

2 Osaat erotella vuorovaikutussuhteen luomiseen vaikuttavia tekijöitä. Osaat suunnitella ja toteuttaa terveyttä edistävän, ennaltaehkäisevän, asiakaslähtöisen fysioterapeuttisen arvioinnin ikääntyneille ja kansansairauksia sairastaville ja tiivistää tulokset. Käytät keskeisiä luotettavia haastattelu-, havainnointi-, mittaus- ja palpointimenetelmiä. Osaat ohjata ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä kansansairauksia sairastaville henkilöille soveltaen kasvokkain ja etänä fysioterapian eri tilanteissa. Tiedät miten dokumentoida yleisten kirjaamisvaatimusten mukaisesti. Osaat valita digitaalisuutta ja teknologiaa kansansairauksia sairastavan asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, suunnittelussa, kuntoutuksessa, ohjauksessa ja neuvonnassa. Lisäksi ymmärrät hyvinvointiteknologian ratkaisuja asiakkaiden fyysisen aktiivisuuden- ja toimintakyvyn tukemisessa. Osaat valita näyttöön perustuvia yleisimpiä asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä edistämään asiakkaan terveyttä ja tukemaan toimintakykyä, huomioiden ihminen bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena. 

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 Osaat hyödyntää vuorovaikutussuhteen luomiseen vaikuttavia tekijöitä. Osaat suunnitella ja toteuttaa terveyttä edistävän, ennaltaehkäisevän, asiakaslähtöisen fysioterapeuttisen arvioinnin ikääntyneille ja kansansairauksia sairastaville ja tiivistää ja havainnollistaa tuloksia. Osaat soveltaa keskeisimpiä luotettavia haastattelun-, havainnoinnin-, mittaamisen- ja palpoinnin menetelmiä. Osaat ohjata ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä kansansairauksia sairastaville henkilöille jäsentäen kasvokkain ja etänä fysioterapian eri tilanteissa. Tiedät miten dokumentoida yleisten kirjaamisvaatimusten mukaisesti. Osaat hyödyntää digitaalisuutta ja teknologiaa kansansairauksia sairastavan asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, suunnittelussa, kuntoutuksessa, ohjauksessa ja neuvonnassa. Lisäksi osaat hyödyntää hyvinvointiteknologian ratkaisuja asiakkaiden fyysisen aktiivisuuden- ja toimintakyvyn tukemisessa. Osaat valita ja soveltaa näyttöön perustuvia yleisimpiä asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä edistäessäsi asiakkaan terveyttä ja tukiessasi hänen toimintakykyään, huomioit ihmisen bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena.


4 Osaat hyödyntää vuorovaikutussuhteen luomiseen vaikuttavia tekijöitä monipuolisesti.  Osaat suunnitella ja toteuttaa terveyttä edistävän, ennaltaehkäisevän, asiakaslähtöisen fysioterapeuttisen arvioinnin ikääntyneille ja kansansairauksia sairastaville ja analysoida tuloksia ja tehdä siitä yhteenvetoa. Osaat soveltaa käyttämiäsi keskeisimpiä luotettavia haastattelun-, havainnoinnin-, mittaamisen- ja palpoinnin menetelmiä.Osaat ohjata ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä kansansairauksia sairastaville henkilöille kasvokkain ja etänä fysioterapian eri tilanteissa ja tehdä siitä yhteenvetoa. Tiedät miten dokumentoida yleisten kirjaamisvaatimusten mukaisesti. Osaat soveltaa digitaalisuutta ja teknologiaa kansansairauksia sairastavan asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, suunnittelussa, kuntoutuksessa, ohjauksessa ja neuvonnassa. Lisäksi osaat päätellä sopivan hyvinvointiteknologian ratkaisun asiakkaiden fyysisen aktiivisuuden- ja toimintakyvyn tukemisessa. Osaat valita näyttöön perustuvia yleisimpiä asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä ja perustella valintasi, kun edistät asiakkaan terveyttä ja tuet toimintakykyä, huomioit ihmisen bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Osaat hyödyntää vuorovaikutussuhteen luomiseen vaikuttavia tekijöitä selkeästi ja monipuolisesti. Osaat suunnitella ja toteuttaa terveyttä edistävän, ennaltaehkäisevän, asiakaslähtöisen fysioterapeuttisen arvioinnin ikääntyneille ja kansansairauksia sairastaville ja tehdä siitä yhteenvetoa ja analysoida sen tuloksia kriittisesti. Osaat soveltaa ja päätellä käyttämiäsi keskeisimpiä luotettavia haastattelun-, havainnoinnin-, mittaamisen- ja palpoinnin menetelmiä ja perustella valintasi. Osaat ohjata ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää fysioterapiaa ikääntyneille sekä kansansairauksia sairastaville henkilöille kasvokkain ja etänä fysioterapian eri tilanteissa ja tulkita sekä tehdä siitä johtopäätöksiä. Tiedät miten dokumentoida yleisten kirjaamisvaatimusten mukaisesti. Osaat arvioida digitaalisuutta ja teknologiaa kansansairauksia sairastavan asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, suunnittelussa, kuntoutuksessa, ohjauksessa ja neuvonnassa. Lisäksi osaat arvioida sopivan hyvinvointiteknologian ratkaisun asiakkaiden fyysisen aktiivisuuden- ja toimintakyvyn tukemisessa. Osaat valita näyttöön perustuvia yleisimpiä asiakaslähtöisiä fysioterapian menetelmiä edistämään asiakkaan terveyttä ja tukemaan toimintakykyä, huomioiden ihminen bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena kriittisesti valintaa arvioiden.