Siirry suoraan sisältöön

Mielenterveys ja neuropsykiatriset haasteetLaajuus (3 op)

Tunnus: SZ00CI70

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on rakentaa ymmärrystä mielenterveyden käsitteestä sekä yleisimpien mielenterveyden ja neuropsykiatristen haasteiden monimuotoisuudesta.

Osaamiset:

Eettisyys (kaikille yhteinen)
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus (Toimintaterapeutti AMK)
Osallisuutta mahdollistava toimintaterapiaprosessi ja ammatillinen harkinta (Toimintaterapeutti AMK)
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen palvelujärjestelmä (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Fysioterapian menetelmät (Fysioterapeutti AMK)

Osaamistavoitteet:

Ymmärrät omien mielenterveyteen ja neuropsykiatrisiin ilmiöihin liittyvien asenteidesi ja käsitystesi merkityksen ammatillisessa vuorovaikutussuhteessa.

Osaat edistää tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta ja huomioit toiminnassasi moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumisen.

Ymmärrät mielenterveyden käsitteen laaja-alaisuuden. Tiedät, mitä ovat yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt ja miten ne ilmenevät ihmisen arjessa eri ikä- ja elämänvaiheissa.

Tunnistat ja osaat arvioida mielenterveyden riski- ja suojatekijöitä sekä sovellat ennalta ehkäisevän työn ja varhaisen tukemisen menetelmiä. Ymmärrät palveluohjauksen ja oman roolisi merkityksen osana asiakasprosessia.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on omien mielenterveyteen ja neuropsykiatrisiin haasteisiin liittyvien asenteiden ja käsitysten reflektointi, mielenterveyden käsite, mielenterveyden suoja- ja riskitekijät, yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt sekä niiden ilmeneminen ihmisen arjessa eri ikä- ja elämänvaiheissa. Lisäksi sisältönä on keskeiset asiakkaita tukevat palvelut ja palveluita ohjaava lainsäädäntö.

Esitietovaatimukset

Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä ovat oman alasi eettiset periaatteet ja työtä ohjaavat arvot. Osaat kuvata, mitä on ammatillisuus vuorovaikutuksessa ja ohjaustyössä sekä mitä ihmisen toimintakyvyllä tarkoitetaan.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata omia mielenterveyteen ja neuropsykiatrisiin haasteisiin liittyviä asenteitasi ja kertoa, mikä merkitys niillä on ammatilliseen vuorovaikutussuhteeseen. Tiedät, miten edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja huomioida saavutettavuus ja moninaisuus toiminnassasi.

Osaat kuvata mielenterveyden käsitteen. Osaat nimetä mielenterveyden suoja- ja riskitekijöitä ja yleisimmät neuropsykiatriset ja mielenterveyden häiriöt sekä niiden ilmenemisen ihmisen arjessa eri ikä- ja elämänvaiheissa. Osaat kuvata keskeiset mielenterveyttä tukevat palvelut ja palveluita ohjaavan lainsäädännön. Osaat kuvata keskeiset neuropsykiatrisissa haasteissa yksilöitä ja yhteisöjä tukevat palvelut ja palveluita ohjaavan lainsäädännön.