Siirry suoraan sisältöön

Toiminnallisuus ryhmän ohjaamisessaLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CI77

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anne Koivisto, Kuntoutuksen ohjaaja AMK
  • Jenni Koivumäki, Sosionomi AMK
  • Katri Kainulainen, Toimintaterapeutti AMK

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on oppia tavoitteellisen, asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukevan ryhmäprosessin suunnittelun ja toteutuksen perusteet sosiaali- ja terveysalan asiakasryhmien parissa.

Opintojakson osaamiset:

Oppimaan oppiminen
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Terapeuttinen vuorovaikutussuhde ja monitoimijuus (Toimintaterapeutti AMK)
Osallisuutta edistävä toimintaterapiaprosessi ja ammatillinen harkinta (Toimintaterapeutti AMK)

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat arvioida ja kehittää oppimistapoja erilaisissa toimintaympäristöissä. Osaat ottaa vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta. Osaat reflektoida omaa osaamistasi ryhmän ohjaamisessa.

Tiedät keskeisiä ryhmän ohjaamisen, kokoamisen, suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin sekä ryhmän kehitysvaiheiden lähtökohtia ja periaatteita kuntoutus- ja sosiaalialalla. Osaat hyödyntää toiminnallisia ja luovia menetelmiä tavoitteellisessa ryhmätoiminnassa ja perustella niiden merkityksen.

Osaat ryhmämuotoisen ja tavoitteellisen sekä asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukevan vuorovaikutus- ja yhteistyösuhteen perusteet. Osaat toimia dialogisessa vuorovaikutuksessa ryhmän ohjaajana sekä yhteistyökumppanina.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on ryhmien kokoamisen, suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin sekä ryhmäprosessin keskeiset periaatteet ja käytänteet sekä vuorovaikutus ja oppiminen ryhmässä. Ryhmäharjoituksia toiminnallisin ja luovin menetelmin kokeillaan käytännössä ja perehdytään niiden merkitykseen asiakkaan osallisuuden ja toimijuuden vahvistajina.

Esitietovaatimukset

Osaat toimia ammatillisesti, ymmärrettävästi ja dialogisesti vuorovaikutustilanteissa asiakkaiden, läheisverkostojen ja muiden ammattilaisten kanssa erilaisissa toimintaympäristöissä. Osaat perustella ihmis- ja asiakaslähtöisen työskentelyn merkityksen ohjaustyössä.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata tavoitteellisten ryhmien kokoamisen, suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin sekä ryhmäprosessin keskeiset periaatteet ja käytänteet. Tiedät, miten voit ohjaajana tukea ryhmän vuorovaikutusta ja oppimista. Osaat kertoa esimerkkejä ja omakohtaisia kokemuksia luovan toiminnan toteuttamisesta. Osaat perustella toiminnallisten ja luovien menetelmien merkitystä asiakkaan voimavarojen ja kuntoutumisen tukemisessa.