Siirry suoraan sisältöön

Ikääntyneiden monialainen kuntoutusLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CI96

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anne Koivisto

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on saada perustiedot ikääntyneiden monialaisen gerontologisen kuntoutuksen teoreettisista perusteista ja käytännön kuntoutuspalveluista yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista.

Opintojakson osaamiset:

Kuntoutuksen suunnittelu
Kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointi
Työelämässä toiminen

Opintojakson osaamistavoite:

Opit ymmärtämään ikääntyneen ihmisen elämänkulun ja toimijuuden lähtökohtia sekä erilaisia sukupolvinäkökulmia yksilöllisten kuntoutus- ja kuntoutumisprosessien käynnistymis-, toteutus-, päätymis- ja seurantavaiheissa.

Osaat laatia tarkoituksenmukaisia palvelukokonaisuuksia ikääntyneen ihmisen, hänen läheis- ja palveluverkostonsa eri toimijoiden kanssa yksilöllisten kuntoutumistarpeiden pohjalta.

Osaat ohjata ja tukea ikääntynyttä kuntoutujaa ottamaan vastuuta omasta kuntoutumisestaan.

Osaat seurata ja arvioida ikääntyneiden palvelurakenteiden toimintaa ja kehitystä sekä osallistua heidän palvelujensa kehittämiseen.

Sisältö

Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat ikääntyneiden kuntoutuksen monitieteellinen tietoperusta, palvelujärjestelmä ja kuntoutuspalvelut sekä ikääntyneiden kuntoutuksen erityispiirteet, kuten toimijuus, elämänkulku, jatkuvuus ja aktiivisuus sekä toimintakyvyn ja toimijuuden vahvistaminen ohjauksessa.

Esitietovaatimukset

Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat. Tiedät, miten erilaisia ohjausmenetelmiä käytetään eettisesti ja tavoitteellisesti toimintakyvyn ja osallisuuden edistämisessä arjen toimintaympäristöissä.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata ikääntyneiden monialaisen gerontologisen kuntoutuksen peruslähtökohdat, käsitteet ja palvelujärjestelmän. Tunnistat ikääntyneiden kuntoutuksen ja kuntoutumisprosessin erityispiirteet. Tunnistat ikääntyneiden erilaisia kuntoutustarpeita ja kuntoutujan oman vastuun merkityksen kuntoutumisessa. Tiedät, miten häntä ohjataan erilaisiin kuntoutuspalveluihin. Tiedät, miten toimitaan kuntoutusprosessissa muiden asiantuntijoiden kanssa.