Siirry suoraan sisältöön

Harjoittelu 2: Kuntoutuksen suunnitteluLaajuus (10 op)

Tunnus: SK00CJ02

Laajuus

10 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Teppo Karapalo

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on syventää opintokokonaisuudessa opiskeltua teoriaa osallistumalla kuntoutuksen alan työhön. Opintojaksolla perehdytään dokumentointiin, työ- ja toimintakykyä rajoittavien haasteiden arviointiin sekä kuntoutuksen suunnittelun periaatteisiin.

Opintojakson osaamiset:

Työelämässä toimiminen
Kuntoutustarpeiden ja -mahdollisuuksien arviointi
Kuntoutuksen suunnittelu 
Kuntoutuksen palvelujärjestelmäosaaminen

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat toimia rakentavasti ja ammatillisesti erilaisissa työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa. Ymmärrät työelämän kompleksisuuden.

Tunnistat yksilön kuntoutumisen tarpeita sekä voimavaroja. Tunnet työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa käytettäviä mittareita ja niiden käyttämiseen liittyviä periaatteita. Ymmärrät kokonaisvaltaisen arvioinnin merkityksen.

Osaat laatia yhdessä asiakkaan ja tiimin kanssa asiakkaan tarpeisiin vastaavia kuntoutussuunnitelmia ja huomioida oikea-aikaisuuden. Osaat tuottaa dokumentaatiota kuntoutusprosessista.

Osaat hyödyntää kuntoutusta suunnitellessa ajantasaista tietoa palvelujärjestämästä ja
lainsäädännöstä.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on kuntoutustarpeen arviointi, kuntoutuksen suunnittelun perusteet sekä kuntoutusprosessin dokumentointi. Osallistut asiakkaan kokonaistilanteen arviointiin ja olet mukana valmistelemassa kuntoutussuunnitelmaa. Tarkastelet ohjausmenetelmistä oppimaasi teoriaa käytännön ohjaustilanteissa ja reflektoit omaa toimintaasi ohjaajan roolissa.

Esitietovaatimukset

Olet perehtynyt kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointiin ja ymmärrät kuntoutustarpeita aiheuttavia tekijöitä. Olet selvillä kuntoutusprosessin eri vaiheista ja hallitset palvelujärjestelmän perustasolla. Tiedät dialogisen vuorovaikutuksen merkityksen ja periaatteet ohjaustyössä.  

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat toimia rakentavasti ja ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa ja osaat kertoa esimerkkejä muutosten vaikutuksista työelämässä. 

Osaat kuvata harjoittelupaikkasi asiakkaiden kuntoutumisen tarpeita sekä kuntoutusmahdollisuuksia. Osaat kertoa työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa käytettävistä mittareista ja niiden hyödyntämisen periaatteista. Tunnistat asiakkaan tilanteen kokonaisvaltaisen arvioinnin keinoja, esimerkiksi ICF-viitekehykseen pohjautuvat menetelmät.

Olet ollut mukana laatimassa asiakkaille heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvia kuntoutussuunnitelmia. Osaat kertoa, mitä oikea-aikaisuus kuntoutuksessa tarkoittaa. Olet dokumentoinut kuntoutusprosessia harjoittelupaikan periaatteiden mukaan.

Osaat kertoa työharjoittelupaikkasi kohderyhmälle mahdollisista palveluista ja lainsäädännöstä niiden taustalla.