Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalinen kuntoutusLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CJ20

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anne Koivisto
  • Katri Ylönen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on oppia ymmärtämään sosiaalista kuntoutusta yksilöiden ja yhteisöjen toimijuuden tukena, ammattilaisten toimintana sekä osana palvelujärjestelmää ja verkostotyötä. Opintojaksolla tarkastellaan kuntoutumista sosiaalisena prosessina.

Osaamiset

Eettisyys
Kestävä kehitys

Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen suunnittelu (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK) 
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen (Sosionomi AMK)

Osaamistavoitteet:

Tiedät, miten toimijuutta vahvistetaan tasa‐arvon, yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista edistämällä. Tiedät, miten toimia sensitiivisesti ja dialogisesti haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden, yhteisöjen ja verkostojen kanssa.

Osaat tukea yksilöä, ryhmiä ja yhteisöjä eri toimintaympäristöissä ja elämäntilanteisiin liittyvissä muutoksissa tavoitteellisesti ja asiakaslähtöisesti. Osaat käyttää hyvinvointia edistävää sekä ennakoivaa ja kuntouttavaa työotetta sosiaalisessa kuntoutuksessa.

Tiedät, mitä on rakenteellinen sosiaalityö ja osaat vaikuttaa yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasolla sosiaalista kuntoutusta koskevassa päätöksenteossa. Tunnistat eriarvoisuutta, huono-osaisuutta sekä hyvinvointia tuottavia rakenteita ja prosesseja. Tiedät, miten sosiaalisen kuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta arvioidaan ja seurataan tiedon avulla.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on sosiaalisen kuntoutuksen keskeiset käsitteet, toimintaympäristöt, menetelmät sekä sosiaaliseen kuntoutukseen liittyvä lainsäädäntö ja palvelujärjestelmä. Opintojaksolla tarkastellaan sosiaalista kuntoutusta yksilön kuntoutumiseen ja yhteisöjen toimintaan liittyvänä, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja toimijuutta tukevana sosiaalisena prosessina. Opintojaksolla pohditaan vaikuttamisen mahdollisuuksia, rakenteellisia tekijöitä sekä sitä, miten sosiaalisen kuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta arvioidaan ja seurataan tiedon avulla.

Esitietovaatimukset

Osaat toimia ammatillisesti ohjaustyön erilaisissa kohtaamis- ja vuorovaikutustilanteissa. Osaat toimia rakentavasti asiakasohjauksessa ja verkostoyhteistyössä. Ymmärrät psykososiaalisen tuen merkityksen asiakas- ja ohjaustyössä.

Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat. 

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvata sosiaalisen kuntoutuksen käsitteitä, toimintaympäristöjä, siihen liittyvää lainsäädäntöä ja palvelujärjestelmää. Osaat kuvata sosiaalista kuntoutusta osallisuutta ja toimijuutta tukevana sosiaalisena prosessina yksilön ja yhteisön näkökulmista. Osaat kuvata, mitä tarkoittaa sensitiivinen ja dialoginen toiminta ja vuorovaikutus haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden, yhteisöjen ja verkostojen kanssa. Osaat kertoa, millaisia rakenteellisia tekijöitä ja vaikuttamisen mahdollisuuksia sosiaaliseen kuntoutukseen liittyy. Osaat kertoa, miten sosiaalisen kuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta arvioidaan ja seurataan tiedon avulla.